Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul specialiştilor: Consumul de grăsimi saturate duce la cancer pulmonar

curademiere.ro
grasimi saturate

Persoanele care consumă o cantitate mare de grăsimi saturate au un risc mai mare de a dezvolta cancer de plămâni în comparație cu indivizii care au o dietă săracă în astfel de alimente, sugerează un studiu recent realizat în Statele Unite, citat de Reuters.

Citeşte şi: Alimentele care îţi SUBŢIAZĂ talia

În comparație cu adulții care au avut o alimentație săracă în grăsimi saturate, persoanele care au consumat cele mai mari cantități de grăsimi totale și saturate au avut un risc cu 14% mai mare de cancer de plămâni, a descoperit cercetarea. În cazul fumătorilor, dieta bogată în grăsimi suplimentează acest risc cu 15%.

În condițiile în care cea mai bună modalitate de diminuare a posibilității de a dezvolta această boală o reprezintă absența fumatului, ”o alimentație sănătoasă poate de asemenea reduce riscul de cancer la plămâni”, a declarat coautoarea studiului, Danxia Yu, de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt din Nashville, Tennessee. ”Descoperirile noastre sugerează în special faptul că un aport crescut de grăsimi polinesaturate coroborat cu reducerea consumului de grăsimi saturate, în special în rândul fumătorilor și a celor care s-au lăsat recent de fumat, poate (ajuta la prevenirea) nu numai a bolilor cardiovasculare, ci și a cancerului de plămâni”, a declarat ea.

American Heart Association (Asociația Americană a Inimii) recomandă în acest sens așa-numita dietă DASH pentru stoparea hipertensiunii (Dietary Approaches to Stop Hypertension) și dieta mediteraneană. Ambele stiluri alimentare pun emfază pe gătitul cu uleiuri vegetale bogate în grăsimi nesaturate, consumul de nuci, fructe, verdeață, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cereale integrale, pește și carne de pasăre și limitarea consumului de carne roșie, zahăr și sare.

Pentru această cercetare, oamenii de știință au analizat informații din cadrul a zece cercetări publicate anterior în Statele Unite, Europa și Asia care au analizat modul în care aportul de grăsimi din alimentație influențează posibilitatea de îmbolnăvire de cancer de plămâni.

Laolaltă, studiile au însumat 1,4 milioane de participanți dintre care 18.822 au fost diagnosticați cu cancer pulmonar în timpul unei perioade medii de cercetare de peste nouă ani.

Oamenii de știință au împărțit subiecții în cinci categorii, în funcție de cantitatea de grăsimi totale și saturate consumată. De asemenea, participanții au fost divizați în cinci grupuri după procentul de grăsimi nesaturate din dietă. Per total, persoanele care au mâncat cea mai mare cantitate de grăsimi nesaturate au avut un risc cu 8% mai mic de a dezvolta cancer de plămâni în comparație cu cele care au consumat cea mai mică cantitate, arată oamenii de știință în ”Journal of Clinical Oncology”.

Înlocuirea a 5% din calorii din grăsimi saturate cu grăsimi nesaturate a fost asociată cu o scădere cu 16% a riscului de cancer pulmonar cu celule mici (microcelular) și cu 17% a posibilității de a dezvolta un alt tip de cancer de plămâni cunoscut drept carcinom cu celule scuamoase, conform Agerpres.

Citeşte şi: Avertismentul specialiştilor: cele mai populare ceaiuri pot fi PERICULOASE pentru sănătate .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.