Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avetismentul unui analist celebru: Cu Trump preşedinte al SUA, România trebuie să se teamă de Rusia

rusia romania

Analistul american de politică externă Robert Kaplan vorbeşte într-un interviu pentru Pro TV despre ameninţările la adresa României - de la Rusia lui Puţin până la o eventuală victorie a lui Donald Trump.

"Cred că România face parte din grupul relativ mic de ţări care va fi foarte influenţată de preşedintele ales, deoarece România este un stat din prima linie a frontului împotriva Rusiei lui Puţin, la fel cum ţări precum Filipine şi Vietnam sunt în prima linie în Marea Chinei de Sud, împotriva Chinei. Cei doi candidaţi, de fapt cei doi candidaţi prezumtivi, Hillary Clinton şi Donald Trump, au idei foarte diferite privind ameninţările, provocările. Hillary Clinton are opinii tradiţionaliste despre marile puteri, considerând că Statele Unite are obligaţii istorice faţă de NATO, faţă de UE, faţă de Vest, în sensul apărării lumii vestice, apărării Europei, împotriva autoritarismului şi agresivităţii Rusiei. E o atitudine izvorâtă în mod organic, din amintirea Războiului Mondial, din istoria Războiului Rece, de problemele ce au urmat Războiului Rece, precum intervenţia NATO în fosta Iugoslavie. Hillary Clinton are o perspectiva istorică foarte bine formată şi e posibil să fie un aliat mai sigur decât administraţia Obama. Totuşi, Donald Trump pare să nu aibă nici cea mai vagă cunoştinţă istorică. Pare a fi un om care n-a deschis o carte în viaţă lui. Tot ce ştie a învăţat de la televiziune. Aproape... Cultură de consum... Spune: "Sunt un negociator. Voi negocia." E că şi cum ar spune că n-are valori. Dacă nu faci decât compromisuri, atunci care e poziţia ta reală? Ce eşti dispus să aperi? Unde refuzi compromisul? Pare să nu aibă nicio loialitate faţă de NATO, ceea ce e o veste foarte proastă pentru România. Cred că o ţară ca România are o miza mare în aceste alegeri", a declarat Kaplan, la "După 20 de ani".

Vezi şi: Încă un ministru din Guvernul Ponta este vizat de DNA (surse)

Întrebat dacă Trump ar negocia cu Rusia în defavoarea României, analistul a răspuns: "Şi administraţia Obama ar putea face o înţelegere cu Puţin privind interpretarea celui de-al doilea acord de la Minsk. Victoria Nuland, adjunctul Secretarului de Stat pentru Europa, se întâlneşte cu reprezentanţii Rusiei. Deci o înţelegere nu e neapărat rea, dar depinde de tipul de înţelegere. Sigur că SUA va negocia mereu cu Rusia, indiferent cine e preşedintele. Va încerca să facă înţelegeri, de câte ori e posibil, că să diminueze tensiunile şi să prevină riscul de război. Dar cred că dumneavoastră va referiţi la o înţelegere care ar compromite securitatea ţărilor din Europa de Est. Cu Hillary Clinton, nu trebuie să va temeţi de aşa ceva, dar cu Donald Trump da."

Vezi şi: Putin face o breşă în blocul NATO. Pe urmele lui Gigi Becali/ VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.