Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul Poporului: Corpul de control al premierului va finaliza verificările la cardul de sănătate

avocatul poporului temp

Corpul de control al premierului urmează să finalizeze la sfârşitul lunii martie verificările efectuate la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în legătură cu cardul de sănătate, a informat Avocatul Poporului, luni, prin intermediul unui comunicat. "Corpul de control al prim-ministrului urmează să finalizeze la sfârşitul lunii martie 2017 controlul la CNAS în legătură cu cardul de sănătate, iar Avocatul Poporului va continua să monitorizeze situaţia. Răspunsul Guvernului, ca şi al celorlalte autorităţi în domeniu, este urmarea demersurilor şi a anchetei realizate de către Avocatul Poporului în anul 2016 şi începutul anului 2017. Sesizarea din oficiu şi ancheta Avocatului Poporului au fost iniţiate după apariţia în presă, în luna octombrie 2016, a unor informaţii referitoare la blocarea cardului de sănătate, în care se specifica faptul că nu funcţionează sistemul unic integrat, motiv pentru care medicii de familie nu au putut valida calitatea de asigurat şi nici evita cozile de la cabinete", a precizat sursa citată.

Avocatul Poporului a mai precizat că a transmis în două rânduri întrebări CNAS, care a arătat că, în condiţiile complexităţii şi dimensiunilor sistemului, întreruperile nu urmează acelaşi tipar chiar dacă manifestările la nivelul utilizatorilor externi par similare. "Conform precizărilor CNAS, componentele sistemului electronic CEASS sunt achiziţionate în anul 2012, având tehnologia anului 2011, iar singurele 'defecte' apărute au fost cele rezultate din restartarea logică (restartarea sistemului de operare), defecte remediate prin restartarea fizică a serverelor/echipamentelor care nu au pornit corect serviciile aplicaţiei. Reprezentanţii Casei au mai susţinut că tipologia motivaţiei invalidării serviciilor medicale raportate de furnizori este variată şi nu are drept cauză unică nefuncţionarea sistemului CEASS, motiv pentru care în baza de date nu există servicii raportate şi invalidate din cauza nefuncţionării CEASS. Oficialii CNAS au mai spus că, în condiţiile în care sistemul CEASS nu funcţionează, serviciile pot fi semnate off-line cu cardul, restul fluxurilor rămânând neschimbate", mai reiese din comunicat, conform Agerpres.

Conform datelor din sistemul informatic SIUI, în perioada 1 septembrie 2015 - 31 august 2016 s-au validat peste 110 milioane de servicii la nivelul medicinei primare, peste 23 de milioane de servicii de medicină clinică de specialitate în ambulatoriu, aproape 41 de milioane de servicii paraclinice în ambulatoriu, peste 48 de milioane de reţete compensate şi peste 3,7 milioane de servicii spitaliceşti, cifre care atestă că atât asiguraţii, cât şi furnizorii de servicii medicale s-au familiarizat deja cu utilizarea sistemelor informatice PIAS, reiese din informaţiile prezentate Avocatului Poporului de către CNAS. "După intrarea în vigoare a H.G. nr. 792/2016 şi H.G. nr 794/2016, a fost implementat un mecanism prin care se reglementează modalitatea de raportare şi validare a serviciilor medicale pentru perioadele de întrerupere în funcţionarea PIAS, pentru a asigura accesul neîntrerupt al asiguraţilor la servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, prin adoptarea mai multor ordine ale preşedintelui CNAS. Reprezentanţii Casei au mai spus că, pentru componenta aplicativă, serviciile de mentenanţă au fost asigurate până la data de 15 decembrie 2013, iar pentru componenta hardware şi echipamentele de reţea şi administrare, serviciile de mentenanţă au fost asigurate până la data de 15 decembrie 2015. CNAS a mai comunicat faptul că, în luna noiembrie 2016, a fost efectuată o diagnoză a PIAS (care cuprinde: sistemul informatic unic integrat, sistemul naţional al cardului de asigurări sociale de sănătate, sistemul naţional de prescriere electronică şi sistemul dosarului electronic de sănătate al pacientului) în care s-au constatat unele defecţiuni, motiv pentru care Casa a înlocuit echipamentele defecte", a adăugat Avocatul Poporului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.