Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul Poporului, în centrul unui nou scandal în Parlament. Deputații au ținut cont doar parțial de cererea lui Iohannis - VIDEO

Inquam Photos / Octav Ganea
Iohannis Ciorbea intalnire

Camera Deputaţilor a adoptat marţi cu 167 de voturi ”pentru”, 98 de voturi ”împotrivă” şi 8 abţineri modificările aduse legii de funcţionare a Avocatului Poporului, admiţând astfel parţial, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, prin care şeful statului contesta ca nejustificată pensia specială pe care ar urma să o primească Avocatul Poporului, potrivit news.ro.

Potrivit modificărilor operate de deputaţi, Avocatul Poporului urmează să primească o pensie de serviciu care se actualizează în raport cu indemnizaţia judecătorilor Curţii Constituţionale şi care se impozitează potrivit legii. A fost însă menţinută prevederea conform căreia, Avocatul Poporului îşi păstrează pensia aflată în plată, dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică.

Vezi și: Ponta, atac DUR la adresa lui Liviu Dragnea pe numirea lui Grindeanu la ANCOM: 'Mă bucur închipuindu-mi faţa lui Dragnea la votul de mâine... ' - VIDEO

De asemenea, pensiile de serviciu ale adjuncţilor Avocatului Poporului se actualizează în raport cu indemnizaţia brută lunară a adjuncţilor Avocatului Poporului. Dacă în urma actalizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, adjunctul Avocatului Poporului îşi păstrează pensia aflată în plată.

Acestea au fost singurele modificări aduse de deputaţi legii de funcţionare a Avocatului Poporului, deşi cererea de reexaminare a preşedintelui Iohannis a fost mult mai amplă.

Prezent la dezbaterile generale asupra iniţiativei legislative, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a făcut apel la deputaţi să voteze actul normativ în forma adoptată de comisie.

"Rugămintea sinceră şi foarte deschisă este ca la mai bine de un an şi jumătate de la iniţierea acestui proiect legislativ să votaţi favorabil, să aprobaţi raportul Comisiei juridice aşa cum a fost întocmit în legătură cu cererea formulată de domnul preşedinte, respectiv o parte dintre solicitările domnului preşedinte au fost acceptate. Suntem într-o întârziere foarte mare în raporturile cu Subcomitetul ONU pentru prevenirea torturii şi cu cele ale Comitetului European pentru prevenirea torturii în ce priveşte punerea de acord a legii noastre de organizare şi funcţionare, în special referitor la prevenirea torturii în locurile de detenţie. Vă rog în modul cel mai sincer să votaţi această cerere de reexaminare aşa cum a propus comisia juridică cu acele modificări parţiale", a spus Victor Ciorbea în plenul Camerei Deputaţilor.

Vezi și: Deputații au APROBAT! Vești bune pentru această categorie de pensionari: Pot cere RECALCULAREA pensiei

Liberalii au criticat însă legea, pe care a calificat-o drept o sinecură pentru Victor Ciorbea, care serveşte interesele PSD.

Camera Deputaţilor este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Senatul.

În luna iulie, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii prin care Avocatul Poporului urma să beneficieze de o pensie specială, egală cu cea a judecătorilor CCR, însă care nu poate scădea în funcţie de fluctuaţiile indemnizaţiilor acestor judecători, ceea ce şeful statului consideră "un privilegiu nejustificat".

O altă critică se referea la procedura de numire a Avocatului Poporului interimar, solicitând un termen maxim pentru acest interimat, care nu este specificat în lege.

Legea prevede şi că, la încetarea mandatului, adjuncţii Avocatului Poporului pot fi numiţi, la solicitarea acestora, într-o funcţie de conducere sau de execuţie pe posturile vacante din cadrul instituţiei, prin ordin al Avocatului Poporului, ceea ce Administraţia Prezidenţială apreciază a fi "un privilegiu" în detrimentul altor persoane care ar îndeplini criteriile cerute pentru ocuparea respectivului post prin concurs.

Senatul a adoptat, în iunie, cu majoritate de voturi, modificările la Legea de organizare şi funcţionare a Avocatului Poporului, potrivit cărora persoana care va îndeplini această funcţie va avea rang şi indemnizaţie de ministru şi pensie egală cu a judecătorilor de la Curtea Constituţională (CCR).

Potrivit noului act normativ, iniţiat anul trecut de social-democraţii Florin Iordache şi Marian Neacşu, ”funcţia de Avocat al Poporului este asimilată ca rang şi salarizare cu funcţie de ministru”.

În ceea ce priveşte pensia Avocatului Poporului, legea în noua formă prevede că acesta ”beneficiază de pensie calculată şi stabilită în aceleaşi condiţii cu cea a judecătorilor Curţii Constituţionale (…) Pensia de serviciu astfel stabilită poate fi cumulată cu indemnizaţia pentru mandatul în curs de exercitare”.

Actul normativ prevede şi faptul că pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a judecătorilor de la Curtea Constituţională, iar dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, Avocatul Poporului îşi păstrează pensia aflată în plată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.