Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Azi e sărbătoare mare pentru ortodocşii români: Ce e INTERZIS să faci de Intrarea Maicii Domnului în Biserică

crestinortodox.ro
Intrarea Maicii Domnului in Biserica

Sărbătoare mare pentru creştin ortodocşi pe 21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului in Biserica. Aceasta este o zi extrem de importantă - este despre momentul in care Fecioara Maria, in varsta de trei ani, a fost dusa de parintii sai, Ioachim si Ana, la Templul din Ierusalim, conform ziare.com.

Citește și: Transfer istoric la FCSB: Ce sumă uriașă i-a intrat în cont patronului Gigi Becali

Aceasta zi este una considerata magica prin puterea sa, o sarbatoare a luminii, care sparge intunericul iernii. Pe 21 noiembrie avem însă parte şi de mai multe restricţii, lucruri care îţi sunt interzise.

Nu este bine să uiți de cei sărmani și de copiii nebotezați. Cei care ii neglijesc pe oamenii nevoiasi si nu aprind o lumanare sau nu spun o rugaciune pentru acestia in ziua Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, vor fi lipsiti de o serie de bucurii, spun traditiile de la sate.

In aceasta zi sfanta se aprind lumanari atat pentru copiii care nu au fost botezati cat si pentru morti. De asemenea, se impart nuci, colaci si turte cu malai.

Citește și: EXCLUSIV! Statul paralel există! Vezi cine face parte de fapt din el – detalii interesante

Nu se prelucrează lâna. Orice activitate legata de oierit ori prelucrarea lanii este interzisa in cursul acestei zile deoarece se spune ca in acest mod sunt protejate animalele. De asemenea, se ung cu usturoi cercevelele ferestrelor pentru alungarea strigoilor si a spiritelor diavolicesti.

Nu se spală haine. In orice zi de sarbatoare importanta, activitatile casnice sunt interzise intrucat trebuie oferit respect pentru sfantul sarbatorit ori evenimentul biblic pomenit de Biserica.

Nu este bine să fii supărat. Daca te-ai certat cu cineva, este bine sa ceri iertare si sa initiezi impacarea. Nu e bine ca oamenii sa fie certati de Ovidenie.

Citește și: Revoluție în comerțul online: Ce profit uriaș le-a adus cel mai mare eveniment de shopping din an celor de la eMAG

În această zi este dezlegare la pește. In aceasta zi este dezlegare la peste si chiar este recomandat sa consumi peste. Cei care respecta aceasta sarbatoare tinand post vor avea parte de sanatate, fericire si o serie de impliniri in anul urmator. Belsugul nu va lipsi din casele lor.

In popor se spune ca in aceasta zi se deschid cerurile si oamenii cu sufletul curat pot intelege graiul animalelor.

Credinciosii merg la biserica dimineata si duc bucate de post, peste si lumanari pentru a fi sfintite. La biserica, se pomenesc cei care au murit fara lumanare. Se crede ca lumanarea data de pomana se numeste "lumina de veci", adica nu se va stinge niciodata pe lumea cealalta. Cei care respecta aceasta zi vor avea un an plin de reusite si vor fi sanatosi.

Citeşte şi: Carmen Dan le dă lovitura de grație polițiștilor: 'Susţin abrogarea prevederii care permite ieşirea la pensie la 44 ani'

Este si o zi in care oamenii afla cum va fi vremea in anul care vine. Daca ninge pe 21 noiembrie, va fi o iarna grea. Dar daca in aceasta zi o sa fie soare, se anunta o vara secetoasa. Pentru ca in familie sa apara norocul credinciosii tin o candela aprinsa toata noaptea. La sat, la fiecare icoana a Maicii Domnului se asaza un vas cu apa proaspata si se aprinde o lumanare pentru a se alunga bolile. Apa aceasta trebuie bauta dimineata. Din batrani se spune ca in aceasta zi se da cu usturoi pe la ferestre, usi sau pe vatra pentru a se feri casa de strigoi, mai spune sursa citată.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.