Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bâlci în Parlamentul României: 'Sunteţi mucii de pe piept ai lui Nicuşor Dan' / DOCUMENT

Inquam Photos / Octav Ganea
Senatul Romaniei

A fost circ în Senatul României la începutul acestei luni: președintele Comisiei juridice, Șerban Nicolae, l-a comparat pe Mihai Goțiu (vicepreședinte al forului parlamentar superior) cu mucii lui Nicușor Dan (șeful din USR al lui Goțiu).

„Mucii de pe piept ai lui Nicuşor Dan", „analfabet", „nespălat" şi „prost": sunt doar câteva dintre apelativele pe care senatorul PSD, Şerban Nicolae, i le-a adresat vicepreşedintelui Senatului din partea USR, Mihai Goţiu, chiar în şedinţa Biroului Permanent din camera superioară a Legislativului care a avut loc pe 3 aprilie, dispută în urma căreia Goţiu a părăsit sala de reuniuni.

Cristoiu, despre 'România căzută în puț': 'Dragnea a profitat de EMOȚIA națională'

Șerban Nicolae a mai spus despre USR-ist că îi provoacă „scârbă" şi să-i rostească numele, că e o persoană lipsită total de educaţie, care are o atitudine inacceptabilă, argumentând că senatorul USR îşi merită toate insultele pentru că şi-a permis, într-o conferinţă de presă să-l numească „avocat al corupţilor".

Goţiu nu a apucat, însă, să vorbească prea mult, întrucât stenograma publicată pe site-ul Senatului, arată cum şeful Camerei superioare, Călin Popescu Tăriceanu, îl somează să înceteze pentru că, în caz contrar, îi opreşte microfonul.

Parlamentarul USR a spus, încă din ziua incidentului că s-a considerat cenzurat de Tăriceanu, Şerban Nicolae replicând atunci că aceste acuzaţii sunt „de gâgă".

SCANDAL între Traian Băsescu şi Gigi Becali: Acuzaţii fără precedent şi ameninţări

Redăm mai jos textul de la începutul ședinței (cel al certei efective), urmând ca stenograma integrală să o găsiți făcând click AICI:

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Suntem în cvorum? 8? Perfect. Dragi colegi, vă propun, așadar, să începem ședința. Dacă sunt observații la ordinea de zi sau completări, vă rog. La suplimentare avem două puncte, dintre care unul al dumneavoastră, domnule senator.

Domnul Șerban Nicolae: Domnule președinte, dacă îngăduiți, nu e problemă de ordine de zi. Vreau doar să-mi exprim dezgustul față de gestul unui domn senator care și-a permis ca, într-o conferință de presă, să facă niște afirmații la adresa mea, să spună niște minciuni, cum că eu fac niște propuneri legislative pentru corupți. Pe mine nu mă deranjează că, încercând să fie prețios, se dovedește a fi analfabet și confundă semantica cu semiotica. Nu mă deranjează că vorbește de Parlament și de Senat ca fiind două instituții diferite, nu mă deranjează nici măcar că doarme în plenul Parlamentului și că sare mătreața din el. Mă deranjează însă când își permite cineva să spună asemenea minciuni la adresa mea. Am vorbit la microfon ca să rămână înregistrat. Așa ceva eu unul nu permit. Am o vârstă, am fost trimis aici de electorat și am depus un jurământ. Nu mi-am permis niciodată să fac asemenea afirmații la adresa unui parlamentar, iar dacă persoana în cauză are și funcție de conducere în Senat, ar fi trebuit măcar cei șapte ani de acasă să-i spună că e o chestiune de bun-simț să nu spui minciuni. Mulțumesc.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Domnule senator, am înțeles toate comentariile, toate observațiile, dar n-am înțeles cine e persoana, pentru că nu am urmărit în spațiul public această declarație.

Domnul Șerban Nicolae: De scârbă nu am rostit niciun fel de nume. De altfel, vă aduceți aminte că este în linia a ceea ce ni s-a mai spus nouă de către un deputat – e adevărat, înainte să-și întindă mucozitățile pe cămașă – că suntem niște hoți, nu mai știu ce ne-a mai zis. Deci e în linia acelorași comportamente demne, probabil, de un cu totul alt nivel, mult mai jos, de o lipsă crasă de educație și de asemenea atitudini inacceptabile.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Eu am înțeles și aș fi tentat să spun că cel care este vizat implicit să ia seama, vă rog. Aș dori foarte mult ca asemenea comentarii să nu mai apară în discursul parlamentarilor cu privire la alți colegi sau cu privire la instituție.

Domnul Remus Mihai Goțiu: Domnule președinte, pot să intervin și eu?

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Înțeleg că sunteți vizat de aceste remarci?

Domnul Remus Mihai Goțiu: Dacă mi se dă cuvântul, vreau să-l întreb pe domnul Șerban Nicolae… să spună, cu subiect și predicat, dacă este vorba de mine și tot ceea ce a afirmat până în acest moment se referă la mine sau nu.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Domnul Șerban Nicolae nu are de răspuns și cu asta cred că putem să închidem această introducere.

Domnul Șerban Nicolae: Domnule președinte, eu primesc informații înainte să se facă trimitere la persoana mea. Faptul că sunt întrebat după ce se rostesc la adresa mea diverse mitocănii și minciuni, mi se pare că este în linia aceluiași comportament de toată jena. Somn ușor!

Domnul Remus Mihai Goțiu: Dacă nu este vorba despre mine, mulțumesc. Dacă este vorba despre mine, aveți curajul și asumați-vă cele afirmate.

Domnul Șerban Nicolae: Domnule președinte, am o singură rugăminte: eu nu am o problemă cu curajul.

Domnul Remus Mihai Goțiu: Ba bag seama că aveți.

Domnul Șerban Nicolae: Cu curajul n-am niciun fel de problemă. Scârba este cea care mă împiedică să pronunț nume. Faptul că unii se comportă ca mucii de pe piept ai lui Nicușor Dan nu mă interesează.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Dragi colegi, rugămintea mea e următoarea: haideți să nu coborâm nivelul, nu știu…

Domnul Remus Mihai Goțiu: Domnule președinte, vă rog să constatați cine a coborât acest nivel.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Lăsați-mă acum… Eu nu v-am întrerupt și vă rog să mă lăsați când vorbesc, să-mi duc ideea până la cap. În primul rând, chestiunea nu este pe ordinea de zi. Sigur că se poate face o intervenție. Eu înțeleg, într-o măsură justificată, revolta unora dintre colegi atunci când sunt atacați cu argumente care sunt atât de subțiri, încât, până la urmă, se recurge, din păcate, la calificative pentru a fi explicația mai convingătoare. Eu v-aș ruga un lucru: haideți să fim conștienți că reprezentăm o anumită instituție. Dacă vrem ca oamenii să ne respecte – mă refer la cetățeni, la alegători –, să ne purtăm, aș spune, cu respectul pe care-l datorăm lor și față de colegii noștri, și v-aș propune ca să încheiem, așadar, această chestiune care nu figura pe ordinea de zi, să încheiem discuția și să revenim la…

Domnul Remus Mihai Goțiu: Domnule președinte, în condițiile în care sunt unii colegi de aici, din sală, care au înțeles că domnul Șerban s-a referit la mine, vreau să spun…

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Nu știu dacă au înțeles lucrul acesta, dar…

Domnul Remus Mihai Goțiu: Sunt colegi din sală care au înțeles că este vorba de mine. De aceea, acestor colegi vreau să le spun că ceea ce am spus despre domnul Șerban Nicolae este faptul că este un avocat al corupților. Dacă acest lucru este o minciună…

Domnul Șerban Nicolae: Așa este, nu pot fi avocatul nici al nespălaților și nici al proștilor, așa că sunteți în siguranță.

Domnul Remus Mihai Goțiu: Dacă acest lucru este o minciună, vreau să mă dea în judecată pentru minciună, dar încă o dată afirm aici: sunteți un avocat al corupților. Dacă dumneavoastră considerați că asta este o acuzație sau o minciună…

Domnul Șerban Nicolae: Domnule președinte, eu nu știu de ce se ridică tonul. Asta este specific țațelor. Nu ideea că sunt avocatul corupților mă deranjează. Eu am spus de minciuni, în sensul că aș fi promovat legi pentru apărarea corupților. Este adevărat, ca avocat, pot să apăr și infractori, pot să apăr și părți vătămate, părți civile. Nu pot să apăr nici proști, nici nespălați. Dar, domnule președinte, ca președinte al Comisiei juridice, am o propunere de suplimentare la ordinea de zi. S-a distribuit un material după distribuirea mapelor către membrii Biroului permanent. E vorba de propuneri legislative făcute în legislatura trecută. Aveți, cred, materialul. O să vă prezint la momentul oportun despre ce e vorba. Vă rog să fiți de acord cu suplimentarea ordinii de zi.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Da, supun aprobării Biroului suplimentarea ordinii de zi cu solicitarea făcută de domnul Șerban Nicolae. Dacă sunteți de acord. De acord. Ce voiam să remarc? Domnule Șerban Nicolae, domnule senator și președinte al Comisiei juridice, cred că suntem încă, la mulți ani de la căderea comunismului și la mai mulți ani de la apusul perioadei celei mai negre a comunismului, în fața unor mentalități care pot fi rezumate în felul următor: cel care este acuzat este vinovat, nu trebuie judecat, e judecata poporului și avocatul nu este decât o instituție care încurcă poporul în judecata lapidară, așa încât, sigur, unii dintre noi n-o să ne resemnăm în fața acestor mentalități. Nu știu dacă mai merită să ne enervăm. Luăm numai act că acesta este nivelul unora și trebuie să-i tratăm ca atare. Poate – cine știe? – cu optimism, să nutrim speranța că o să evolueze. Poate, până la sfârșitul mandatului, unii o să-și schimbe această optică și o să înțeleagă care este rolul esențial al unui avocat într-o justiție independentă.

Domnul Remus Mihai Goțiu: Domnule președinte, vreau să vă spun și vă pot recomanda și niște…

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Nu, nu vă mai dau cuvântul. Domnule vicepreședinte, nu vă mai dau cuvântul.

Domnul Remus Mihai Goțiu: Domnule președinte…

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Vă rog să încetați. Nu vă mai dau cuvântul. Am încetat. Nu este aici sală de dispută între dumneavoastră și toți membrii Biroului. Vă rog foarte mult, am încetat. Dacă aveți alte propuneri la ordinea de zi.

Domnul Remus Mihai Goțiu: Da, vreau să se consemneze în stenogramă…

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Se consemnează oricum…

Domnul Remus Mihai Goțiu: În stenogramă… În ședința… Din stenograma…

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Vă opresc microfonul, domnule vicepreședinte. Vă rog să încetați.

Domnul Remus Mihai Goțiu: Vreau să semnalez pe această cale că, în stenograma din data de 13, am fost cenzurat. Deci, ceea ce am spus aici în Birou…

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Nu vă cenzurează nimeni.

Domnul Remus Mihai Goțiu: Aveți pe site stenograma în care se spune acest lucru, că s-a luat microfonul.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Contribuțiile dumneavoastră prețioase vor fi întotdeauna consemnate, fiți liniștit!

Domnul Remus Mihai Goțiu: Îmi pare rău, în aceste condiții, sunt nevoit să părăsesc această ședință.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Nicio problemă, vă rog, sunteți liber să faceți ce considerați.

Domnul Dorin-Valeriu Bădulescu: Stimați colegi…

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Domnule senator…

Domnul Dorin-Valeriu Bădulescu: Stimați colegi, eu, acum, fac această intervenție doar prin simplul fapt că sunt avocat de profesie. Deci, din punctul meu de vedere, această profesie nu trebuie amestecată în astfel de discuții. Avocatul e o profesie independentă, își face datoria în funcție de cum este plătit de client. (Discuții în sală.) Eu… Domnule vicepreședinte…

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Domnule vicepreședinte, dacă continuați să perturbați ședința, vă poftesc eu afară, să știți.

Domnul Remus Mihai Goțiu: Da, vă rog, chemați oamenii de ordine.

Domnul Dorin-Valeriu Bădulescu: N-aș dori să mai existe astfel de discuții cu privire la profesia de avocat și folosirea termenului de avocat în sens peiorativ. Aceasta este opinia mea și sper că sunt foarte bine înțeles.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Da, și eu cred că sunteți bine înțeles. (Membrii Grupului parlamentar al USR părăsesc sala de ședință.)”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.