Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Mondială, previziune sumbră pentru economia Rusiei

rubla

Banca Mondiala a revizuit miercuri în scadere prognoza privind economia Rusiei, estimând o scadere a produsului intern brut de 3,8%, mult peste declinul de 0,7% anticipat în decembrie anul trecut, potrivit Wall Street Journal, citat de Mediafax.

Scenariul de baza privind evolutia economica din Rusia ia în calcul un pret mediu al petrolului de 53 dolari/baril, se arata într-un raport al Bancii Mondiale, intitulat "Rasaritul unei noi ere?".

În situatia în care pretul petrolului va scadea la 45 dolari/baril, PIB-ul Rusiei se va contracta în acest an cu 4,6%, potrivit institutiei bancare. Alternativ, o cotatie medie apropiata de cea actuala, de aproximativ 65 dolari/baril, ar putea încetini scaderea economiei la 2,9%.

Economia Rusiei a fost puternic afectata în ultimul an de scaderea cotatiilor petrolului, dar si de deprecierea semnificativa a rublei fata de dolar si euro si de sanctiunile economice internationale, care au limitat accesul companiilor rusesti la finantare pe pietele externe, în replica la decizia Moscovei de a anexa Crimeea.

Institutia bancara apreciaza ca sanctiunile împotriva Rusiei vor continua sa afecteze negativ evolutia economiei.

"Declinul pretului petrolului si setul de sanctiuni mai stricte s-au produs spre finele anului 2014, astfel ca efectul asupra economiei Rusiei a început sa fie resimtit în ultimul trimestru al anului. Este probabil ca impactul sa fie mai puternic în acest an si în 2016", potrivit raportului.

Banca Mondiala a salutat reactiile "rapide si adecvate" ale Bancii Rusiei si ale guvernului de la Moscova la socurile economice si politice din 2014, care au ajutat Rusia sa evite intrarea în recesiune.

Cu toate acestea, nivelul ridicat al inflatiei, precum si scaderea consumului intern si a investitiilor vor avea o contributie negativa la formarea PIB-ului în acest an, potrivit raportului.

Pentru 2016, Banca Mondiala estimeaza o contractie economica în Rusia de 0,3%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.