Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bani 'FĂRĂ NUMĂR' pentru autoritățile locale: Ce se întâmplă cu ordonanța 9

pixabay.com
diverse, bani, monede

Senatul votează azi una dintre ordonanțele controversate aprobate de Guvernul Grindeanu la începutul acestui an, Ordonanța 9/2017. Aceasta permite cheltuieli fără plafon din partea ordonantorilor de credit.

Una dintre ordonanțele controversate aprobate de Guvernul Grindeanu la începutul acestui an, Ordonanța 9/2017, care permite cheltuieli fără plafon din partea ordonantorilor de credit, intră astăzi la votul Senatului, după săptămâna trecută a primit raport favorabil în Comisia de muncă din Senat.

Puterea ignoră criticile venite din partea Opoziției și merge mai departe cu legile controversate. Primul pas s-a făcut marțea trecută la Senat, unde Ordonanţa 6 a primit undă verde. Proiectul de lege va fi trimis acum la Camera Deputaților, care este for decizional în acest subiect, anunță Realitatea.net.

Citește și: Decizie CAPITALĂ în cazul lui Sebastian Ghiță: DNA cere un nou mandat de ARESTARE

Proiectul de lege care aprobă Ordonanța cu numărul 9 este reclamat pentru că elimină din Legea finanţelor publice limitele creditelor de angajament şi interdicţia de a schimba destinaţia banilor. Prevederile care permit cheltuieli fără plafon au fost menţinute, în pofida criticilor opoziţiei.

Liberalii sunt nemulţumiţi că Guvernul nu mai are obligaţia să prezinte Parlamentului valorile estimative ale creditelor bugetare sau de angajament pentru următorii 3 ani şi nici să le publice în Monitorul Oficial.

La începutul săptămânii trecute, Opoziţia cerea dezbaterea în regim de urgenţă şi respingerea celor două ordonanțe, plus explicaţii de la premier, chemat în Parlament săptămâna viitoare.

Aleşii PNL spun că Ordonanţa 6 transformă Ministerul Dezvoltării într-un "mamut care va administra aproximativ 30 de miliarde de lei după voia ministrului Shhaideh şi după voia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea".

"Am luat decizia audierii în Parlament a premierului Grindeanu pe cele două ordonanțe economice — Ordonanța 6 și Ordonanța 9, la fel de grave precum Ordonanța 13, dar cu impact economic. Din nefericire, s-a trecut peste o decizie a Guvernului care transformă bugetul statului într-un buget pentru huzurul clientelei politice și credem că este obligatoriu în Parlament ca premierul Grindeanu să răspundă în fața parlamentarilor cu privire la acest arbitrariu care se stabilește în cheltuirea banului public prin cele două ordonanțe", a declarat Raluca Turcan, șefa PNL.

În opinia ei, aceste ordonanțe transformă autoritățile locale în "vasali ai PSD", deoarece 30 de miliarde de lei din bani publici pentru credite de angajament pot fi luați oricând fără plafon și fără sancțiune, ceea ce înseamnă "dependența autorităților locale de pixul și bună-voința ministrului Dezvoltării Regionale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.