Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banii, unde-s banii?!

Budget

Îmi amintesc de Liviu Dragnea, cel de după câștigarea alegerilor parlamentare. Anunța cu mult calm, semn că situația e sub control, că toate promisiunile din campanie vor fi respectate. Întrebat în mod legitim despre vistieria statului, președintele social-democraților anunța că bani la buget sunt, dorință îți mai trebuie.

Astăzi, situația pare să fi scăpat de sub control. Pe de-o parte avem promisiuni multe, așteptări mari, iar pe de cealaltă avem un deficit care trebuie respectat, niște limite care nu trebuie trecute. Cum scoți basmaua într-o astfel de situație? „Moștenirea cea grea” este o carte care s-a mai jucat la noi în țară și în alte rânduri, astfel că Liviu Dragnea nu avea de ce să încerce să reinventeze apa caldă.

„Este foarte posibil ca mâine (n. red. astăzi), o să mă consult cu colegii mei, să iniţiem o comisie de anchetă, pentru că ceea ce s-a întâmplat la Ministerul de Finanţe este ilegal. (...) Suntem în situaţia în care bugetul României pe anul 2017 are o gaură de 10 miliarde de lei, pe care o vom acoperi, dar care puteau să se ducă în alte lucruri bune pe care puteam să le facem,” a declarat Liviu Dragnea.

Spuneam că ideea cu moștenirea cea grea s-a mai folosit și în trecut. De câte ori se întâmpla acest lucru, se vorbea doar în sloganuri și pe niște idei generale. Nu tu o analiză bazată pe date concrete și nici vreun raport complet la final. Toată această temă rămânea la stadiul de discuție pe lozinci, astfel că rezultatul nu era nici el unul tranșant, dar mulțumitor pentru ambele tabere. Acuzatorii ajungeau să fie crezuți de proprii susținători, iar cei acuzați la fel.

În schimb, de această dată, situația este diferită. Răspunsurile celor acuzați, în speță membrii guvernului tehnocrat, depășesc stadiul de lozinci, se bazează pe niște argumente și cifre, astfel că Dragnea va scăpa mai mult situația de sub control cu cât va încerca să ducă povestea aceasta mai departe.

„​Deficitul bugetar este 2.59% din PIB fata de 2,8% din PIB, ținta cu care am început anul.  Asta înseamnă că nu avem o gaură de 10 miliarde de lei. Dacă gaura ar fi existat, ea s-ar fi tradus printr-un deficit suplimentar cu circa 1.3% din PIB și prin urmare am fi încheiat anul cu 4.1% din PIB. Să nu uităm apoi faptul că bugetele României se verifică și se monitorizează de către Comisia Europeană. Cu atât mai mult bugetul României, noi fiind un stat aflat într-o perioadă de supraveghere post-program până prin 2018,” a declarat fostul ministru al Finanțelor, Anca Dragu, citată de Hotnews.

Ideal pentru social-democrați ar fi ca discuția aceasta să se termine cât mai curând. Simpatizanții lor vor rămâne cu impresia că bugetul e mai sărac cu 10 miliarde de lei și astfel vor găsi o explicație pentru eventualele insuccese din implementarea promisiunilor din campanie.

În schimb, instituirea unei comisii de anchetă va păstra subiectul în centrul atenției și îi va obliga pe social-democrați să vină cu niște răspunsuri argumentate. Nu va mai fi de ajuns să acuzi guvernul precedent că a lăsat o gaură în buget, ci va trebui să arăți cum s-a întâmplat acest lucru, unde au dispărut banii și cine este efectiv vinovat.

O comisie de anchetă înseamnă că meciul dintre actualul și fostul guvern va depăși starea de lozinci. Deocamdată, în acest meci au intrat Liviu Dragnea (vezi aici) și Victor Ponta (aici) pe de-o parte, Dacian Cioloș (aici), Cristian Ghinea (aici), Anca Dragu (aici), Ionel Danca (aici) și mai mulți secretari de stat pe de cealaltă parte.

Cu cât discuția intră mai în profunzime, cu atât așteptările oamenilor vor fi mai mari. Oricare ar fi adevărul, nimeni nu se va mai mulțumi cu niște acuze neprobate sau, la fel, cu niște explicații fără date. Dacă în discuția pe lozinci, unii au mai mare experiență ca alții, în discuția aprofundată va conta cine are specialiștii mai buni, adevărul fiind mult mai greu de cosmetizat într-un astfel de caz.

Personal, cred că președintele PSD, în dorința de a-și păstra imaginea de om calculat pe care a prezentat-o publicului în ultima perioadă, a născocit varianta unei comisii de anchetă, fără să-și dea seama unde va duce cu adevărat o astfel de idee. Cred că se va renunța rapid la această propunere, la fel cum mai cred că, dacă indiciile unei astfel de găuri în buget ar fi fost descoperite, ar mai fi durat până când scandalul să devină unul public. În fond, durează să ceri niște explicații de la cei care au fost înaintea ta, să verifici toate datele și să faci toate calculele. Iar explicațiile le ceri mai întâi în privat, ca să nu riști să-ți fi scăpat ceva și să te faci de râs. Dacă răspunsurile guvernului tehnocrat nu ar fi fost mulțumitoare, atunci și numai atunci acest scandal ar fi meritat să fie  făcut public. Niciunul dintre tehnocrați nu a spus că ar fi fost contactat de cineva din guvernul Grindeanu pentru a da niște explicații, deși acesta ar fi fost un pas absolut normal în încercarea pesediștilor de a afla adevărul. Acest lucru îmi arată că social-democrații nu au încercat cu adevărat să afle unde sunt banii despre care ei spun că au dispărut din buget.

Astfel, cred că scandalul găurii în buget are toate șansele să fie gândit doar ca o scuză pentru eventualele neîmpliniri ale promisiunilor din campanie, scuză care a scăpat de sub control odată cu anunțarea acestei comisii de anchetă, iar daunele vor fi cu atât mai mari cu cât subiectul va fi păstrat mai mult timp în atenția publică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.