Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bărbatul cu pălărie, 'creierul' a doua atentate sângeroase, informator al poliţiei engleze (presă)

teroristi Bruxelles

Mohamed Abrini ar fi devenit informator al poliţiei britanice şi, în schimbul unor preţioase informaţii despre mediile jihadiste, el ar putea să beneficieze de un acord cu justiţia, afirmă publicaţia britanică The Times, citată de revista franceză Paris Match, potrivit Agerpres.

Mohamed Abrini, interogat în cadrul anchetelor asupra atentatelor de la Paris (130 de morţi) şi Bruxelles (32 de morţi), ar fi acceptat să colaboreze cu poliţia britanică pentru a i se mai reduce din pedeapsă, susţine The Times, care a afirmat în ediţia sa duminicală că belgianul de origine marocană în vârstă de 31 de ani ar fi devenit cel mai important informator (Supergrass) al poliţiei antiteroriste cu privire la gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Vezi şi: A fost CARNAGIU pe cel mai mare aeroport al Turciei. Peste 150 de victime/ VIDEO

Concret, după negocieri secrete între Marea Britanie şi Belgia, poliţiştii belgieni au început să-i pună lui Abrini întrebări formulate de autorităţile britanice. Aceasta le-ar putea permite să obţină informaţii preţioase despre eventuale comploturi teroriste şi despre jihadişti aflaţi în Regatul Unit, mai ales după ce ancheta a stabilit că Abrini avea legături cu celula din Birmingham (în centrul Angliei), oraş cunoscut ca fief al islamiştilor britanici. 

Mohamed Abrini se află în prezent în detenţie preventivă în închisoarea din Bruges, unde este încarcerat şi Mehdi Nemmouche, presupusul autor al masacrului de la Muzeul evreiesc din Bruxelles, soldat cu patru morţi în mai 2014. 

Camera de punere sub acuzare din Bruxelles a făcut executoriu, în 9 iunie, mandatul de arestare european emis de autorităţile judiciare franceze împotriva lui. Concret, ea a aprobat în principiu extrădarea lui către Franţa. Totuşi, 'executarea propriu-zisă a mandatului nu va fi făcută imediat', precizase un purtător de cuvânt al parchetului pentru AFP.

Vezi şi: FALIMENT de răsunet: Firma care asigură militarii români DISPARE. DNA a fost sesizată

Abrini a fost arestat în 8 aprilie, la Bruxelles, şi audiat încă din ziua următoare pentru 'asasinate teroriste'. El recunoscuse atunci că este 'bărbatul cu pălărie' rămas neidentificat dintr-o înregistrare video, care împingea un cărucior alături de cei doi kamikaze la aeroportul din Zaventem - Ibrahim El Bakraoui şi Najim Lachraaoui - înainte ca aceştia să-şi detoneze încărcăturile explozive în 22 martie. 

Prieten din copilărie cu Salah Abdeslam, el i-ar fi condus pe atentatori din Belgia la Paris în 12 noiembrie. Mohamed Abrini este considerat unul dintre planificatorii masacrelor din Paris şi Saint-Denis. El a încercat totuşi să-şi minimalizeze rolul în faţa judecătorului de instrucţie belgian.

Vezi şi: Victor Ponta a trecut pe lângă moarte. Ce a pățit în evenimentele sângeroase de la Istanbul/ VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.