Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Barometrul de Încredere Edelman 2017 arată o implozie globală a încrederii

www.stiripesurse.ro

Credibilitatea CEO-ului la cel mai mic nivel de pana acum

Barometrul de incredere al Edelman din 2017 a relevat cea mai mare scadere a increderii in institutiile guvernamentale, de business, media si ONG-uri. Increderea in media (43%) a scazut vertiginos si este la minimul istoric in 17 tari, in timp ce nivelurile de incredere in guvern (41%) au scazut in 14 tari, guvernul fiind institutia investita cu cea mai putina incredere in jumatate din cele 28 de tari cercetate. Credibilitatea liderilor este de asemenea in pericol: credibilitatea CEO-ului a scazut cu 12 procente la nivel global la un minim de 37%, in cadere libera in fiecare tara studiata, in timp ce liderii guvernamentali (29%) raman cel mai putin credibili.

Conform Barometrului Increderii, 53% dintre respondenti considera ca actualul sistem global i-a dezamagit – este nedrept si ofera putina incredere in viitor –, in timp ce doar pentru 15% acesta functioneaza, iar o treime este nehotarata. Chiar si elitele au o lipsa de incredere in sistem, cu 48% incredere in randul celor cu venituri mari, 49% incredere a celor cu studii superioare si o majoritate a celor informati (51%) afirmand ca sistemul a esuat.

Distanta de incredere intre publicul informat si restul populatiei a crescut cu 15 procente, cu cele mai mari disparitati in SUA (21 procente), Marea Britanie (19 procente) si Franta (18 procente). Oamenii de rand din 20 de tari nu au incredere in institutiile din tarile lor, in timp ce publicul informat a exprimat neincredere in doar 6 tari.

Citeste si: S-a stabilit: Când va avea loc prima extragere a Loteriei bonurilor fiscale din anul 2017

“Implicatiile crizei de incredere la nivel global sunt adanci si la o scara larga”, considera Richard Edelman, presedinte si CEO al Edelman. „A inceput cu marea recesiune din 2008, insa la fel ca valurile doi si trei de tsunami, globalizarea si schimbarea tehnologica au adancit si mai mult increderea oamenilor in institutii la nivel global. Consecintele sunt este populism virulent si nationalismul pe fondul revendicarii controlului de catre populatie in afara elitelor”.

Actualele miscari populiste sunt alimentate de o lipsa a increderii in sistem, precum si de temeri economice si sociale, incluzand coruptia (40%), imigratia (28%), globalizarea (27%), erodarea valorilor sociale (25%) si ritmul inovatiei (22%). Tari care cupleaza o lipsa de incredere in sistem cu frici adanci, precum SUA, Marea Britanie si Italia au experimentat evenimente precum alegerea lui Donald Trump, Brexit-ul si esecul referendumului italian.

Ciclul neincrederii este accentuat de emergenta unei mass-media asemanatoare cu o camera de ecou care intareste convingerile personale in timp ce limiteaza punctele de vedere opuse. Respondentii favorizeaza motoarele de cautare (59%) in fata jurnalistilor editori (41%), ceea ce ii face sa aiba de aproape patru ori mai multe sanse de a ignora informatiile care nu corespund unei pozitii in care cred.

“Oamenii vad acum media ca parte din elita”, spune Richard Edelman. “Rezultatul este o afinitate spre media auto-referentiala si dependenta de cei asemeni lor. Lipsa de incredere in media a dat nastere fenomenului stirilor false si a politicienilor care vorbesc direct publicului larg. Canalele media trebuie sa aiba o abordare mai locala si mai sociala”.

Potrivit unui comunicat trimis pe adresa redactiei, exista semne ale unei dispersii a autoritatii chiar si mai adanca. Un om obisnuit (60%) a devenit o sursa de informare despre o companie in aceeasi masura ca un specialist (60%) sau un expert (60%), si mult mai credibil ca un CEO (37%) sau un oficial guvernamental (29%).

Dintre cele patru institutii, mediul de business este vazut drept singurul care poate face o diferenta. Trei din patru respondenti sunt de acord ca o companie poate actiona atat pentru a-si creste profitul cat si pentru a creste conditiile sociale si economice in comunitatea unde opereaza. Mai mult, pentru cei care sunt indecisi daca sistemul lucreaza sau nu pentru ei, mediul de business prezinta cea mai mare incredere (58%).

Cu toate acestea, mediul de business este la un pas de neincredere, si, probabil, cel mai ingrijorator este rolul pe care publicul i-l atribuie, acela de accelerator al fricilor. O majoritate a populatiei cercetate este ingrijorata in privinta pierderii locurilor de munca din cauza impactului globalizarii (60%), a lipsei pregatirii necesare sau a abilitatilor (60%), a imigrantilor dispusi sa lucreze pentru mai putini bani (58%), a delocalizarilor (55%) si a automatizarii (54%).

“Mediul de business este ultimul zid al increderii ramas in picioare” a spus Kathryn Beiser, presedintele global al Edelman Corporate. “Liderii mediului de business trebuie sa isi asume problemele care conteaza pentru societate. Pana acum, liderii din business au contribuit consistent la evidentierea beneficiilor inovatiei, insa au facut prea putin pentru a dezbate impactul acestor avansuri tehnologice asupra slujbelor oamenilor. Mediul de business trebuie sa-si plateasca angajatii corect, asigurandu-le beneficii mai bune si pregatire profesionala”.

Corina Vintan, CEO Links Associates: Rezultatele Barometrului de incredere al Edelman pentru 2017 se aplica foarte bine si Romaniei, chiar daca tara noastra nu a fost inclusa in esantionul de tari studiate. Si Romania urmeaza acest trend al neincrederii in sistem care naste populism.

Credibilitatea CEO-ului care este la cele mai mici cote de pana acum este un semnal de alarma atat pentru mediul de afaceri cat si pentru noi, comunicatorii. In 2017, misiunea noastra, a consultantilor, va fi aceea de a ajuta brand-urile si business-urile responsabile sa atenueze din fricile oamenilor, sa le satisfaca nevoia de echitate si sa le dea un sentiment sporit de siguranta si sa le dea un sentiment sporit de siguranta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.