Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Baronii locali au EXPLODAT: atacuri virulente la decizia promovată de Victor Ponta

lacrimi de crocodil, baron

Baronii locali sunt pregătiți să înceapă un adevărat război cu șefii de la centru, pentru decizia ca președinții de CJ să fi aleși indirect. Mulți baroni au preluat discursul lui Marian Oprișan, care s-a opus cu toate forțele deciziei adoptate în Comisia de Cod Electoral, decizie susținută intens și de premierul Victor Ponta.

Președintele CJ Sălaj, Tiberiu Marc, susține că această decizie va conduce la situația în care orice ”supărare” a consilierilor județeni să schimbe majoritatea președintele Consiliului Județean.

”În opinia mea, sistemul care se propune readuce situaţia de dinainte de 2008, când ori de câte ori existau „supărări” în rândul consilierilor, apărea şi ameninţarea cu crearea de majorităţi cu scopul de a schimba preşedintele. Numai că, înainte de 2008, riscul de a crea instabilitate nu avea efect asupra proiectelor cu finanţare europeană”, a declarat, pentru Vocea Transilvaniei, Tiberiu Marc.

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureș, Zamfir Ciceu este de părere că alegerea directă a preşedintelui de for judeţean ar trebui să rămână la fel. Jurist ca formare preofesională, Ciceu spune că modificarea legislativă ar transforma toţi consilieiri jdueţeni în mici baroni care şi-ar negocia sprijinul acordat unui candidat.

”Garantat, cel mai bun sistem de reprezentare al electoratului este cel direct, prin alegerea directă. În schimb cred că gândirea sau, mă rog, cea care a dus la o atare propunere, că deocamdată este în stadiul de propunere, este ceea ce s-a întâmplat în România ultimulor ani şi la ceea ce media întreabă numeşte «baroni locali». Părerea mea este că nu printr-o normă legală se instituie sau nu aceşti baroni locali ci prin faptele lor. Deci baronii, sau ceea ce numeşte media baroni sunt cei care s-au comportat într-un anume fel, într-un anume mod. Acuma, eu cred că şansa democraţiei este aceea de a avea o cât mai mare reprezentativitate. Această reprezentativitate este asigurată întotdeauna prin vot direct ca alegătorul să fie cel care decide pe cine trimite într-un loc sau altul”, a explicat Ciceu.

Alegerea preşedintelui de Consiliu Judeţean în mod indirect ar atrage după sine consecinţe nebănuite în acest moment. Astfel, Ciceu susţine că fiecvare dintre aleşii judeţeni şi-ar putea negocia votul.

„La alegerile indirecte se poate întâmpla un anume fenoment sesizat şi de către unii dintre colegii mei cu care am stat de vorbă pe acest subiect. Aceştia spuneau că dintr-un baron acum vom face 30 şi ceva. Adică fiecare dintre consilierii judeţeni să fie un mic baron pentru că poate negocia la un moment dat pe cine să suţină. Din păcate realitatea ultimilor ani ne-a ovedit că aşa este de aceea s-a şi adoptat măsura reprezentării directe. Acum avem şi contraponderea. Nu mai este bună reprezentarea directă ci cea indirectă. Depinde ce fel de filosofie politică vrem să adoptăm în România, ce este mai bine şi ce rol vrem să aibă Consiliul Judeţean în această situaţie a reprezentării indirecte. Mai poate să aibă aceeaşi forţă de implementare de categorii de politici administrative la nivel judeţean pe care o are reprezentativitatea directă sau nu? Este de decis”, a concluzionat acesta.

Renunţarea la votul uninominal în cazul alegerii preşedinţilor de consilii judeţene este „o profundă greşeală”, cel puțin asta consideră preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, social-democratul Emil Radu Moldovan, care s-a arătat dezamăgit recent de decizia luată în Comisia de Cod electoral, ca preşedinţii să fie aleşi prin votul consilierilor.

Întrebat despre această decizie, Emil Radu Moldovan a declarat că ea ar duce la „jocuri de culise”, care nu ar mai reprezenta votul real al cetăţenilor.

Eu cred că este o profundă greşeală şi vă spun de ce. Una este când te duci în faţa cetăţeanului şi îi spui – ‘Acesta sunt, mă votezi sau mă trimiţi acasă’, şi alta să umblu cu căciula în mână două săptămâni, noaptea, după consilierii judeţeni şi să constituim majorităţi. Deci, este o profundă greşeală, la care şi dumneavoastră, instituţiile de presă, aţi avut o mare contribuţie: trebuie să desfiinţăm baronii. Cred că e greşeală profundă să iei din mâna cetăţeanului dreptul de a-şi alege preşedintele de consiliu judeţean şi să laşi iarăşi la jocurile de culise alegerea. Sunt într-un dezacord total”, a spus Moldovan, într-o conferință de presă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.