Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Barrosogate

Una dintre cele mai puternice firme financiare și de consultanță în investiții globale, Goldman Sachs, îl angajează la mijlocul anului 2016 pe J. M. Barroso, fostul președinte al Comisiei Europene în perioada 2004-2014. Se declanșează așa-numitul “Scandal Barroso” sau “Barrosogate” care irită opinia publică, asociațiile de lobby și advocacy internaționale, instituțiile europene, chiar și guvernele unor țări, precum Franța. De ce? Pentru că se invocă argumente etice și interesul general. Deciziile publice europene controversate din timpul celei mai mari crize financiare internaționale par a fi fost mai degrabă influențate de instituția financiară  de origine americană, care a avut un rol cheie în anul 2008, și care pare să-l recompenseze acum financiar pe liderul politic european prin acordarea președinției ne-executive a Goldman Sachs International, care gestionează operațiunile băncii în Marea Britanie și în Uniunea Europeană.

Nu este primul caz controversat. Alți comisari europeni, precum cel responsabil de comerț, Karel De Guncht, a intrat în echipa de conducere a gigantului siderurgic Arcelor Mittal. Fostul comisar responsabil de agenda digitală europeană, Neelie Kroes, a intrat în consiliul de administrație al companiilor Uber și Salesforce. Dar valul de nemulțumire generat de “Scandalul Barroso” nu a fost parcă niciodată mai mare, iar petiția semnată de peste 152 de  mii de persoane prin care se cere retragerea pensiei consistente la care are dreptul Barroso în calitate de fost președinte al Comisiei Europene, l-a determinat pe actualul președinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker, să convoace Consiliul de Etică pentru a investiga în ce mod au fost încălcate legile europene ale lobby-ului prin acceptarea de către Barroso a acestui post cheie.

Forța lobby-ului corporativ este uriașă, dar nu este singura care poate influența deciziile publice. Ea este contra-balansată de puterea de influență a organizațiilor neguvernamentale. De pildă, în cazul “Scandalului Barroso”, Alianța pentru Transparența Lobby-ului și Reglementări Etice (ALTER-EU) și organizația WeMove.EU au lansat o petiție prin care cer reguli și sancțiuni mult mai stricte ale conflictului de interese și ale transferurilor oficialilor europeni în industriile asupra cărora au luat decizii publice, cerând chiar interzicerea acestor transferuri timp de cel puțin 3 ani de la închiderea mandatului oficial. Avocatul European al Poporului (European Ombudsman) a întărit argumentele societății civile neguvernamentale și a cerut reguli similare.

Forța lobby-ului corporativ privat poate fi contrabalansată și de lobby-ul guvernamental sau instituțional public. În cazul Barroso, au intervenit cu critici în tandem guvernul francez și Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri europene, cu mesajul că “atunci când o persoană publică părăsește viața publică și intră în sectorul privat, trebuie să se gândească și la impactul asupra imaginii instituției pe care o părăsește”. Cert este că ceea ce până acum zece ani era acceptabil, astăzi nu mai este. Se cere tot mai multă transparență a acțiunilor de lobby și de advocacy, legi și autoreglementări etice, pentru a nu lăsa captivă decizia publică și democrația în interesele unor giganți corporativi care își permit să cumpere această influență.

Andreea Paul, Lector universitar dr. ASE, Facultatea REI

Surse:

Corporate Europe Observatory (August 2016), The Scandal of the EU Commission and their Revolving Doors, http://truepublica.org.uk/eu/scandal-eu-commission-revolving-doors/

The Guardian (July 2016), French government urges ex-European commission boss not to take bank job, https://www.theguardian.com/world/2016/jul/13/france-former-european-commission-boss-goldman-sachs-job

EuObserver (December 2016), Barrosogate and the revolt of public opinion, https://euobserver.com/europe-in-review/135925

 

PS: Acest studiu de caz va apărea în capitolul "Lobby-ul internațional în industria influențării" (Paul, A, 2017) în volumul colectiv dedicat Relațiilor Economice Internaționale, în curs de publicare la ASE - catedra REI în acest an.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.