Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băsescu, SUSȚINUT de politicienii din Moldova: Dodon, CONDAMNAT pentru că i-a retras cetățenia

basescu_40401800_25688300

Numeroşi oameni politici de la Chişinău au dezaprobat marţi seara retragerea cetăţeniei lui Traian Băsescu, prin decret prezidenţial, de către liderul prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, relatează canale media de peste Prut.

Astfel, Maia Sandu, lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), a declarat că Igor Dodon manipulează societatea cu teme false şi probleme inventate şi l-a catalogat drept un "preşedinte de carton".

"Steagul UE, limba de pe site-ul Preşedinţiei, cetăţenia fostului preşedinte al României - acestea constituie priorităţile lui Dodon şi astfel de subiecte urgente îl vor preocupa în următorii ani. Desigur, depinde ce indicaţii va primi", a afirmat Maia Sandu, referindu-se la schimbarea limbii române cu cea moldovenească de pe site-ul preşedinţiei moldovene şi la eliminarea drapelului UE de pe frontispiciul reşedinţei prezidenţiale.

'Preşedintele Dodon continuă să scindeze ţara şi pe cetăţenii acesteia, antrenându-se în jocuri puerile, de esenţă pseudo-geopolitică", a apreciat şi Andrei Năstase, liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PDA).

Citește și: SCANDAL de amploare în Comisia pentru Administrație Publica, unde este audiată Sevil Shhaideh - FOTO

Chiar şi politicianul prorus Renato Usatîi, care se ascunde în prezent la Moscova de justiţia de la Chişinău, a opinat că Igor Dodon s-a cam pripit cu decretul semnat marţi.

Fostul premier Ion Sturza a criticat vehement decizia lui Dodon: 'Aplaudaţi? Nu merită. 'Prezidentul' lor Dodon este o simplă eroare istorică, născut în laboratoare obscure departe de Moldova...Curtea Constituţională l-a 'promovat' , 'dăruindu-le' băştinaşilor alegeri directe spre bucuria celor care vor stabilitate. Să se spele cu el pe cap!'

Într-un comunicat de presă, partidul unionist Dreapta, condus de Ana Guţu, a cerut Curţii Constituţionale a Republicii Moldova să invalideze decretul semnat de Dodon.

Igor Dodon a semnat marţi un decret privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova ex-preşedintelui României, Traian Băsescu, aşa cum promisese în campania electorală.

Dodon susţine că şi-a fundamentat decretul pe informaţia oferită de Ministerul Afacerilor Interne de la Chişinău, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, precum şi pe hotărârea Comisiei pentru problemele cetăţeniei şi acordării de azil politic de pe lângă preşedintele Republicii Moldova prin care a fost constatat temeiul de retragere a cetăţeniei Republicii Moldova, a Legii cetăţeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000, conform căruia cetăţenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret al preşedintelui Republicii Moldova persoanei care a dobândit cetăţenia în mod fraudulos prin informaţie falsă sau ascunderea unui fapt pertinent.

"Prin retragerea cetăţeniei Republicii Moldova domnului Traian Băsescu, voi repara încălcarea legii comisă de fostul preşedinte. Respectul faţă de Republica Moldova, faţă de poporul nostru, faţă de istoria noastră de secole, faţă de suveranitatea şi independenţa noastră va fi în continuare o preocupare de bază pe parcursul mandatului oferit (mie) de popor. Şi oricine atentează la aceste valori şi realităţi va avea de suportat consecinţele care se impun conform legii', a avertizat Dodon, citat de Report.md.

Astfel, s-a constatat că atât în momentul examinării cererii domnului Traian Băsescu, cât şi în prezent existau impedimente în obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova în baza art. 20 al. 1 lit. c) a Legii cetăţeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000 şi anume - domnul Traian Băsescu, fiind supus urmăririi penale pe mai multe capete de acuzare în România, a ascuns acest fapt esenţial, ceea ce constituie temei de retragere a cetăţeniei în baza normei legale expuse mai sus, a argumentat Dodon, citat de acelaşi portal menţionat, conform Agerpres.

Traian Băsescu şi soţia sa au devenit cetăţeni ai Republicii Moldova la 9 iunie 2016, iar la 3 noiembrie au depus jurământul de credinţă faţă de Republica Moldova. Decretul de retragere a cetăţeniei lui Traian Băsescu nu face referire la soţia acestuia Maria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.