Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băsescu 'a luat FOC' după ce Senatul a adoptat split TVA: 'Eroare cu amendamente'! Mesaj surprinzător al unui lider PSD

romaniatv.net
traian basescu nervos

Plenul Senatului a adoptat marţi, cu 54 de voturi ”pentru” şi 45 de voturi ”împotrivă” legea de aprobare a ordonanţei privind split TVA, care în noua formă prevede că măsura de plată defalcată a TVA va fi obligatorie exclusiv pentru companiile aflate în insolvenţă sau care înregistrează întârzieri la plata acestei taxe. De asemenea, companiile care vor opta benevol pentru această măsură, vor primi o scutire de 5% din impozitul pe profit.

În cadrul dezbaterilor generale din plenul Senatului, opoziţia a criticat în bloc măsura de plată defacată a TVA.

Citește și: Ministrul Justiției, replică TĂIOASĂ pentru procurorul general privind activitatea DNA: 'Aşteptaţi să mă pronunţ şi eu'

Senatorul PMP Traian Băsescu a explicat că actul normativ privind introducerea split TVA nu va rezolva problema evaziunii fiscale deoarece, a explicat el, evaziunea fiscală nu o fac firmele despre care se ştie că au datorii la TVA, ci o fac firmele despre care nu se ştie nimic.

”Cred că ne pregătim să facem o eroare cu amendamente. Guvernul ne propunea o eroare fără amendamente. Acest split TVA nu are ce căuta în sistemul de taxe indirecte din România. Aş întreba Ministerul de Finanţe: câte societăţi din România vor intra sub incidenţa split TVA? Aveţi un răspuns, aveţi o evaluare? A doua întrebare: câţi dintre cei care vor fi obligaţi să se înroleze în acest split TVA sunt firme aduse la a nu-şi plăti TVA-ul datorită întârzierilor rambursării TVA de către Ministerul de Finanţe. Eu cred că este o măsură pripită şi fac un apel la colegii senatori care ştiu cât de cât ce se întâmplă în viaţa economică a României să voteze împotriva acestei iniţiative. Nu aşa se combate evaziunea fiscală, ci căutându-i pe cei care nu sunt înregistraţi nicăeri”, a declarat Traian Băsescu în plenul Senatului.

Senatoarea USR Nicoleta Dinu a făcut apel la toţi senatorii, indiferent de partidul din care fac parte, să voteze împotriva split TVA.

”Ordonanţa 23/2017 propune un experiment menit să anuleze progresele şi să descalifice România ca destinaţie pentru investiţii viitoare. Mărturisim că am adoptat o poziţie pragmatică în cadrul comisiei de raport, încercând prin amendamentele dezbătute să ameliorăm fondul unei legi cu efecte dezastruoase asupra economiei româneşti şi să diminuăm astfel pe cât posibil un rău iminent. Forma consolidată a proiectului de lege cu amendamentele admise rămâne totuşi neconvingătoare. Efectele pozitive în privinţa colectării TVA vor fi modeste în raport cu pierderile anticipate privind dezvoltarea viitoare a afacerilor”, a declarat Nicoleta Dinu.

Citește și: Senatul a ADOPTAT split TVA: noile OBLIGAȚII pentru firme

”Să elimini evaziunea „optional” mi se mare cam ciudat, dar în fine. Asta este opţiunea, astăzi, a PSD (...) Această măsură TVA split a fost criticată nu numai de noi, cei din opoziţie, dar şi de oamen de afaceri care lucrează astăzi cu statul (...) Încercăm astăzi să schimbăm un sistem, să aruncăm o ţară în aer, pentru o diferenţă de 8% de conformare voluntară. Şi, nu în ultimul rând, această variantă, motiv pentru care PNL va vota împotriva acestei variante, este o variantă care îi pedepseşte tocmai pe aceia care au probleme: companiile care sunt în insolvenţă, companiile care  au probleme cu plata sau au întârzieri datorită mai multor motive, sunt cele care sunt forţate, sunt obligate prin această ordonanţă şi această lege să îşi deschidă un cont TVA, ceea ce înseamnă costuri pentru aceste companii. Cum să atragi mai mulţi bani de la companii, făcându-le să coste mai mult?”, a declarat, la rândul său, senatorul PNL Florin Cîţu.

Social-democraţii au apărat însă măsura spunând că ea va reduce evaziunea, chiar dacă nu se ştie încă dacă măsura ste una bună sau una rea.

”E foarte greu să spunem la această oră dacă măsura este una bună sau una rea, dacă va avea efecte negative sau pozitive pentru că ea nu s-a mai aplicat. Şi o variantă şi cealaltă sunt la nivel de speculaţie. Sperăm să întărim disciplina bugetară şi resursele bugetare atrase la bugetul statului la momentul când ele se datorează”, a declarat liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae.

El a adăugat că, dacă până acum s-ar fi luat măsurile necesare şi România nu ar fi pe ultimul loc la colectarea TVA declarat poate nu ar fi fost nevoie de o astfel de măsură. ”Dar, din păcate, acumulăm an de an miliarde de euro TVA declarat şi neîncasat pe procedurile actuale”, a mai spus el, conform News.ro.

Citește și: Pleşoianu intervine în SCANDALUL iscat după petrecerea PSD. Atac DUR la adresa lui Iohannis şi Cioloş

”Această ordonanţă era necesară pentru îmbunătăţirea şi pentru sănătatea mediului de afaceri (…) Tot ceea ce se încearcă este ca absolut factorii economici să fie corecţie pnetru bugetul de stat. atât se încearcă (…) Este o măsură de a închide evaziunea fiscală”, a spus, la rândul său, şi senatorul PSD Nicolae Bădălău.

Senatorii UDMR au criticat şi ei măsura split TVA şi au anunţat că votează împotrivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.