Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băsescu, Șalaru și drumul Moldovei spre UE.

rador.ro
republica moldova ue

Ieri a avut loc primul congres al Partidului Unității Naționale din Republica Moldova. Un partid unionist, care își dorește să coaguleze toate energiile unioniste.

Traian Băsescu a fost ales președinte de onoare al Partidului Unității Naționale. O mișcare politică ce va aduce un plus de dinamism scenei politice.

Funcția de Președinte Executiv este ocupată de Anatol Șalaru, fost ministru al apărării, cunoscut drept unionist, dar și susținător al aderării Moldovei la NATO.

Mișcarea făcută de tandemul Băsescu-Șalaru este binevenită în contextul actual din Moldova. Curentul unionist a crescut, dar partidele care promovau curentul unionist s-au prăbușit în sondaje. În Moldova, nu mai exista niciun lider unionist la o cotă bună în sondaje. Ultimul care avea o cotă acceptabilă, Dorin Chirtoacă, a fost arestat pentru fapte de corupție și riscă o pedeapsă destul de mare. Electoratul unionist a rămas nereprezentat și încet, încet s-a dus spre Maia Sandu, spre alte forțe politice sau intră în zona non-votanților, refuzând să se mai prezinte la urne.

Băsescu este un lider încă apreciat în Moldova, datorită activității pe care a avut-o în cei 10 ani de mandat. Legea cetățeniei, bursele românești, primele 100 milioane nerambursabile acordate de Guvernul Boc, demararea gazoductului Iași-Ungheni, în timpul guvernării Ponta, repararea a zeci de drumuri, ajutorul dat în momente grele, după ce Moldova fusese lovită de calamități, SMURD-ul - toate acesta sunt gesturi care au contat. Chiar dacă unele au fost făcute când Băsescu coabita cu Ponta, chiar dacă unele au fost făcute de Boc, partenerul lui Băsescu, toate aceste ajutoare au fost și sunt văzute de moldoveni ca fiind făcute la inițiativa fostului președinte.

Băsescu poate aduce o parte din zona electoratului unionist către PUN. În Moldova are încă forța necesară să facă acest lucru. Nu este ușor. În acest moment, legea prevede un prag de 6% pentru partide, ca să acceadă în Parlament. Este un prag mare. Dacă se va adopta și votul mixt, atunci lucrurile se pot complica. Partidul este la început, are nevoie de timp pentru a-și putea construi rețele, organizații. Liderii partidului trebuie să înțeleagă și să nu lase totul în seama lui Băsescu. Partidul trebuie să se dezvolte și să atragă cât mai mulți lideri de opinie, pentru a putea capta un electorat cât mai mare.

Viitorul Republicii Moldova nu arată foarte optimist. PSRM partidul lui Dodon conduce detașat, având peste 40% în sondaje. Dacă adunăm procentele opoziției (non-PSRM, non-PDM), acestea abia ajung în jurul cifrei de 30%. În acest context, orice partid nou care poate aduna procente și care poate trece pragul parlamentar trebuie încurajat, mai ales când aceștia reușesc să urnească, să scoată la vot cetățeni care declară acum că nu au opțiune. Cifra indecișilor este și ea extrem de mare. De aceea, ar fi util ca PUN, cât și PPEM (partidul lui Leancă) să obțină un scor care să le asigure obținerea statutului de partid parlamentar.

PDM (partidul lui Plahotniuc) trebuie și el luat în calcul. Probabil scorul său va fi unul între 7-12%, ținând cont și de faptul că are înrolați mulți primari.

Citiți și: SONDAJ Republica Moldova: Cetățenii continuă să privească spre EST

content-image

În aceste condiții, PDM va putea decide soarta guvernării. O guvernare pro-europeană formată dintr-o coaliție a forțelor de dreapta sau o guvernare formată din PSRM și PDM dacă acesta nu va fi cooptat la discuții de Maia Sandu și restul opoziției.

În linii mari, cam acesta este contextul din Republica Moldova la acest moment, când Traian Băsescu intră în joc. Va fi un drum greu pentru PUN și Băsescu să atingă pragul de 6%, dar, la final, în cazul unui succes, acest lucru va însemna un aport substanțial pentru ca Moldova să rămână pe cursul pro european.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.