Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băsescu îl atacă pe Iohannis şi anunţă: Când se poate face unirea României cu Republica Moldova

romania-moldova

Traian Băsescu a declarat sâmbătă, la Școala de vară a PMP, de la Mamaia, că România trebuie să își asume un nou proiect de țară, acela al unirii cu Republica Moldova. Acest lucru s-ar putea întâmpla în mandatul lui Iohannis, mai spune fostul preşedinte, care nu uită să-l taxeze pe actualul şef de stat pentru că anunţă obiective strategice care sunt de fapt obligaţii ale României.

Fostul șef al statului a început prin a sublinia că intrarea României în zona euro sau în spațiul Schengen nu pot reprezenta obiective de țară, așa cum a spus președintele Klaus Iohannis, întrucât acestea au fost asumate prin Tratatul de aderare la UE.

"România trebuie să-și stabilească un nou mare proiect de țară. A avut două mari proiecte pe care clasa politică actuală, așa cum e ea, le-a îndeplinit. România este în NATO și UE. A venit rândul obiectivului pentru generația voastră. Eu vă propun ca următorul obiectiv de țară să fie unirea României cu Republica Moldova", a declarat Băsescu.

"Un argument extrem de simplu: azi trăim după un pact semnat de Molotov și Ribbentrop și girat de doi criminali ai istoriei, Stalin și Hitler. Eu cred că națiunea româna are obligația să corecteze ce au făcut doi criminali", a argumentat fostul președinte.

"Au existat progrese extraordinare din acest punct de vedere. Când mi-am început mandatul, orice sondaj din Republica Moldova arăta că 4-8% din populație ar fi dorit unirea. În 2013, când s-a facut ultimul sondaj, 38% din populație dorea unirea. Motivele pentru care a crescut atât de puternic sentimenul unionist sunt multe. Mulți dintre cetățenii Republicii Moldova înțeleg că nu pot rămâne într-o poziție nedefinită și trebuie să adopte o line clară, nu pot rămâne între mama Rusia și UE. Și politica din ultimii zece ani a fost de natură să crească sentimentul unionist. Sunt foarte mulți șefi de partide, parlamentari, membrii ai guvernului care sunt și cetățeni români", a mai spus Băsescu.

content-image

Fostul președinte a precizat însă că unirea nu poate fi realizată în lipsa interconectării energetice dintre cele două state.

"Nu putem vorbi sincer de unire, până nu realizăm interconectarea energetică. Guvernul Ponta a pus în aplicare un prim proiect, gazoductul Iași-Ungheni, dar este mult prea puțin în raport cu nevoile", a explicat Băsescu.

"În această vară, un grup de 1.000 de tineri au pornit de la Chișinău pe jos pentru a striga dorința lor de unire cu România. Este un proiect pe care PMP poate să și-l asume ca proiect de țară pentru următorii ani. Și mă refer la un termen mediu, 4-5 ani. La astfel de proiecte, având în vedere că Republica Moldova este asociată la UE, finanțările de la UE sunt deschise, deci România ar avea de contribuit cu confinanațări. Nu este vorba de o înglodare a României cu cheltuieli", a mai spus fostul șef al statului.

"Avantajele sunt enorme și pentru Româna și pentru Republica Moldova. În primul rând, pentru Republica Moldova este scurtarea unui drum care nu se știe dacă are ca și capăt intrarea în UE. Evenimentele din Ucrainea ne arată că Moscova nu este dispusă să permită niciun avans al țărilor din fosta Uniune Sovietică, cărtre UE și NATO. Ar avea un drum de minim 14 ani, ori unirea celor două țări scurtează drumul. Dacă România a primit garanții că fiind asociată la UE va putea deveni membră, Ucraina și Republica Moldova nu au primit nicio perspectivă de a deveni membri ai UE. Avem de reparat o ticăloșie care s-a întâmplat în istoria acestei națiuni. Republica Moldova poate avea o contribuție extraordinară cu capital uman. Avem un potențial agricol enorm, care se vede de la an la an, în creștere. La acest potențial s-ar adăuga potențialul enorm al Republicii Moldova. Și România are nevoie de Republica Moldova așa cum Republica Moldova are nevoie de România", a afirmat Băsescu, potrivit b1.ro.

De asemenea, fostul președinte a mai spus că o eventuală unire a României cu Republica Moldova nu va include și Transnistria. "Nu vreau să credeți că ezit să pronunț cuvântul Transnistria. Nouă, celor care vrem unirea, ne este clar că acest lucru nu o să se facă cu Transnistria înglobată. Istoric nu a fost teritoriu românesc”, a explicat Băsescu.

"E de factură națională, acest obiectiv, este un interes național care nu are culoare politică. Mi-aș dori să se întâmple în mandatul domnului Iohannis, de ce nu? Dar să se întâmple. Și pentru asta trebuie deschise discuții cu Chișinăul", a mai spus Traian Băsescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.