Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băsescu dă informaţii despre protocolul SRI-Parchet: 'Nu pot fi atât de naivi'

www.luju.ro
basescu kovesi

Fostul preşedinte al ţării, senatorul PMP Traian Băsescu, susţine că, în situaţia în care Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI ar solicita să îi fie prezentat documentul unui eventual protocol între SRI şi Parchetul General, Serviciul "nu are variantă". 

"Cei care îi controlează sunt cei de la Parlament, Comisia SRI. Eu cred că SRI nu are variantă dacă i se cere să prezinte acest document în Comisie. Nu pot să cred că două instituţii de asemenea dimensiuni, Parchetul General şi SRI, au scris un protocol în care să rămână vreo urmă de ilegalitate. Nu pot să cred în aşa ceva, doar dacă sunt nişte lunatici care ar trebui să vină şi să se autodenunţe. Dar nu cred că în vreun protocol vom găsi scris, şi în josul paginii semnat între directorul operativ al SRI şi procurorul general al României, nici măcar vreo literă ilegală. Nu pot fi atât de naivi. Cred că protocoalele le ţin la limita legalităţii ca să stabilească regulile de colaborare", a declarat Băsescu, duminică seara, la B1 Tv, potrivit Agerpres.

Vezi şi: EXCLUSIV - OUG 13 şi graţierea, subiecte la olimpiada de engleză/ FOTO

Vezi şi: Băsescu zguduie SRI: 'L-aş sfătui pe Hellvig să-şi pregătească valijoara'


Traian Băsescu a subliniat faptul că, în vederea organizării Summitului NATO, SRI a beneficiat de o "dotare formidabilă" care, ulterior, a fost utilizată şi de către alte instituţii, însă "stăpânul echipamentului a rămas SRI". 

"Foarte puţină lume îşi aduce aminte că cel mai puternic centru de supraveghere a comunicaţiilor în România a fost dezvoltat în 2008 cu ocazia Summitului NATO când a trebuit să se răspundă la nişte exigenţe de vârf a nivelului de supraveghere pentru securitatea liderilor NATO care au venit aici. A venit Putin, a venit preşedintele SUA, a venit preşedintele Afganistanului, nu mai vorbim de Franţa, Germania, Italia, toate reprezentate la vârf. Deci în vederea Summitului NATO, şi cu sprijin al aliaţilor, SRI a beneficiat de o dotare formidabilă, dotare care s-a răsfrânt şi asupra sistemelor de supraveghere a frontierelor, în mod deosebit frontiera de sud, de la Dunăre. Lucrurile sunt mai complicate decât par. Această dotare fiind la SRI, ea a fost utilizată şi de instituţiile româneşti după terminarea Summitului, dar stăpânul echipamentului a rămas SRI", a precizat fostul preşedinte. 

Senatorul a adăugat că, odată ce Curtea Constituţională a României a stabilit că SRI nu mai poate face prestaţie de ascultare, interceptare, redare pentru parchete, "este clar că soluţia nu este ca şi DNA să facă un mamut de ascultare cum are SRI, ci această structură tehnică trebuie transformată într-o structură independentă, supravegheată, condusă de judecători şi procurori, care să îndeplinească mandatul judecătorului". 

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Ovidiu Marincea, a declarat, joi, că SRI nu are niciun protocol cu DNA, dar că există protocoale cu mai multe instituţii ale statului, care sunt "perfect legale". 

De asemenea, preşedintele Comisiei parlamentare de control asupra activităţii SRI, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că în următoarea şedinţă a comisiei va discuta despre cum va fi abordat subiectul apărut în spaţiul public legat de existenţa unui protocol DNA-SRI. 

''Vom discuta, săptămâna viitoare am şedinţă la comisia parlamentară, cu mai multe subiecte, şi vom discuta cum abordăm şi aceste lucruri'', a spus Ţuţuianu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.