Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băsescu lovește 'clovnii' europeni

basescu

România trebuie să refuze ideea de cotă de refugiaţi pentru că nu este stat membru Schengen, a afirmat luni Traian Băsescu.

'România trebuie să refuze ideea de cotă, nici voluntară, nici nevoluntară, dintr-un motiv simplu: pentru că România nu este stat membru Schengen. Necazul se întâmplă în zona Schengen, statele Schengen trebuie să îşi acopere eroarea de a fi fost incapabile să susţină frontierele zonei libere la circulaţie şi România poate contribui şi ea să ajute aceste ţări', a spus Traian Băsescu, la sediul PMP.

În opinia sa, România 'a făcut o mare greşeală' la Consiliul European din luna iunie, când ţara noastră 'a acceptat cota de refugiaţi'.

'Şi alte ţări anunţă posibilitatea închiderii frontierelor, iar din acest punct de vedere cancelarul austriac (...) a devenit clown-ul Europei, ameninţând cu tăierea de fonduri structurale pentru cei care nu primesc refugiaţi. E fără precedent şi părerea mea despre el a fost că ştie bine tratatele UE. Este un abuz şi măcar să gândeşti că vei penaliza o ţară cu reducerea fondurilor structurale când ele au fost aprobate de Consiliul European şi în Parlamentul European. Cred că încep să se trezească unii din liderii UE care au fost mari iubitori de refugiaţi şi îşi dau seama de riscuri. (...) În ceea ce ne priveşte, în mod categoric, s-a făcut o mare greşeală la Consiliul din iunie, când România a aprobat cotă de refugiaţi şi a primit o cotă raportată la cei 40.000 de refugiaţi care erau evaluaţi până în luna mai. Acum s-a pus într-o situaţie foarte dificilă pentru că, acceptând cota în luna iunie, evaluată la refugiaţii de până în luna mai, a venit peste noi cota mai mare pentru că păcătoşii ăştia de refugiaţi nu s-au oprit în luna mai şi au continuat să vină exact când liderii europeni erau în vacanţă', a spus Băsescu.

"Acum, cînd liderii europeni se trezesc din euforia populismului şi unii după alţii anunţă închiderea frontierelor, România trebuie să înţeleagă că presiunea pe frontierele sale va creşte enorm. Acesta va fi testul major al capacităţii noastre de a fi buni europeni. Guvernul trebuie să consolideze imediat protejarea propriilor frontiere. România nu are nevoie să-şi trimita armata la graniţe. Ar fi un semn de slăbiciune şi noi nu suntem neputincioşi", a mai scris Basescu pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.