Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băsescu premier, pretextul perfect

basescu-938x535

Am tot stat să mă gândesc de ce îi dau înainte pmp-iștii cu Băsescu premier. Inițial am zis, domne, o fi un mesaj de mobilizare pentru activul de partid. Cum să crezi, însă, un astfel de mesaj? Nu trebuie să fii doxă de politică, să știi Constituția pe dinafară ca să îți dai seama că Băsescu nu poate ajunge premier, în condițiile în care are un partid de 5%.

Și totuși, de ce dau pmp-iștii mesajul acesta. Dacă te uiți la fanii lor de pe internet care se intitulează Lpc-iști( loiali până la capăt), îți dai seama că oamenii pot crede orice. Este un electorat care se mișcă precum câinele lui Pavlov, dacă Băsescu le spune ”mergem la dreapta”, ei se încolonează și merg la dreapta.

Deci, poate fi mesajul unul doar cu rol de mobilizare? Poate, da. Electoratul de 4-5% poate fi mobilizat astfel, să vină la vot și să pună ștampila. Poate există și printre ei oameni care își dau seama că este doar un mesaj de campanie și atâta to, dar îl acceptă, că deh, așa este în campanie.

Poate avea și o altă cheie acest mesaj?

Băsescu este un om politic pragmatic, care cunoaște Constituția. Și el știe că mesajul acesta este aberant. Una este să zici ”Băsescu este cel mai bine pregătit pentru funcția de Premier” și alta este ”Băsescu va fi premierul României”.

De aceea, cunoscând faptul că Băsescu nu este un lider naiv, știind că mesajul acesta este aproape comic pentru toți cei care nu intră în categoria lpc-iștilor, cred că mai degrabă este un mesaj care să îi permită fostului președinte ca în cazul în care ajunge în Parlament, să poată  aibă un pretext perfect pentru două direcții de acțiune:

1) Blocarea unui Guvern PNL-USR. Nu mi-ați dat postul de premier, nu votez. În acest fel dă PSD-ului prilejul de a presa pe ideea că ei pot face majoritate, Cioloș nu.

2) Crearea unei presiuni care să îi permită maximizarea rezultatului unei negocieri cu PNL.  Nu îmi dați Premier, nu votez, nu vreau doua posturi de ministru, vreau 3 posturi.

Nu vă mirați de o alianță PMP- PSD, am spus-o mai demult. Obiectivul principal al celor două forțe este lupta anti DNA. Iar acesta este un obiectiv mai puternic decât 3 ministere.

Aliața nu trebuie să fie la vedere. Poate funcționa în Parlament, pe susținerea unor proiecte, dar poate fi pretextul perfect pentru blocarea unui Guvern PNL-USR.

Vom vedea dacă PMP va trece pragul, cert este un lucru Băsescu a jucat gândind cu doi pași înainte. Deși mesajul Băsescu premier pare hilar, el are un un dublu rol, de mobilizare pentru cine îl crede, și de ”pretext” după 11 decembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.