Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băsescu trebuie să se aștepte la noi lovituri devastatoare

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Traian Băsescu Klaus Iohannis Băsescu consultări Cotroceni

National:

Parca pentru a confirma ca principiul vaselor comunicante este viabil si in viata, nu doar in stiinta, atacurile lui Traian Basescu impotriva „sistemului ticalosit” pe care tot el recunoaste ca l-a creat se inmultesc odata cu strangerea latului a noi dosare in jurul unor apropiati sau chiar membrii familiei fostului presedinte. Si cum acesta a avut oricum mana proasta la ginerii cu care l-au pricopsit cele doua fete, Basescu trebuie sa se astepte acum la noi lovituri devastatoare pe care urmeaza sa le primeasca, mai curand de cat se asteapta, administrate pe filiera lui Radu Pricop.
Pentru ca ultima grija a sotului Ioanei Basescu este acum dosarul de santaj in care a fost deja trimis in judecata alaturi de alte nume grele ale politicii. Pentru ca, prins intr-unul din loturile ANRP din „suveica” de anchete ale DNA-ului cu privire la „mafia depagubirilor”, Radu Pricop a fost deja identificat de catre procurori, pe baza unor marturii sustinute inclusiv in instanta, drept „avocatul diavolului” care aparea si salva situatia „in extremis” de fiecare data cand unul dintre clientii sai miliardari era nemultumit de cum decurgea vreo „combinatie” cu statul roman.
Iar unul dintre cei care se bazau la greu pe avocatul Radu Pricop a fost Valentin Visoiu, patron al „imperiului Conarg” si considerat drept cel mai bogat om din Arges. Care dupa o sarabanda de arestari beneficiaza, mai nou, de clementa Justitiei, care i-a acordat inclusiv permisiunea de a scapa doua zile pe saptamana de calvarul arestului la domiciliu, pentru a se putea deplasa la sediul firmei sale in vederea coordonarii afacerilor! Ceea ce nu-i poate da decat de gandit lui Radu Pricop, identificat deja intr-unul din dosarele ANRP drept cel care a solicitat „expertiza” buclucasa pe seama careia Valentin Visoiu si-a tras un „maruntis” de vreo 80 de milioane de euro. Si cum Visoiu s-a afirmat deja ca un adevarat „Sadoveanu” argesean, depunand denunturi la DNA atat impotriva unor membri de frunte ai„mafiei basiste”, cat si ai celei pesediste, este cu atat mai interesanta aparitia de ultima ora, dupa cum sustin sursele noastre, a unor rapoarte informative incendiare privind colaborarea dintre miliardar si „avocatul diavolului”. Totul  in vederea obtinerii unor acte aditionale favorabile pentru constructia sediului unei institutii de forta din subordinea Ministerului de Interne!
100 milioane de euro!
Tocmai pe perioada „cruciadei portocalii”  pentru austeritate bugetara, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor s-a transformat in cea mai profitabila „fabrica de bani” nu doar din tara, dar probabil din toata lumea civilizata!
Iar in „Top 3” al marilor beneficiari ai „mafiei despagubirilor” se numara si Valentin Visoiu, proprietarul holdingului Conarg si miliardarul care il avea drept avocat pe nimeni altul decat pe ginerele lui Traian Basescu.
Iar sumele primite de acesta de la ANRP, dupa cumpararea pe niste sume derizorii a unor drepturi litigioase se apropie de ametitoarea „borna” de 100 de milioane de euro! Astfel a incasat 85 de milioane de euro, din care si-a tras partea leului, desi a impartit „despagubirea” si cu alte doua persoane, apoi o alta „bonificatie” de 10 milioane de euro si, in sfarsit, si-a mai umflat conturile si cu 11 milioane euro, intr-o a treia speta care s-a defsasura dupa acelasi scenariu.
„Radu Pricop a venit la mine acasa”!
Iar numele ginerelui lui Traian Basescu nu doar ca apare, dar este chiar unul dintre pilonii principali pe care procurorii anticoruptie si-au bazat dosarul in care au fost deja trimisi in judecata Horia Georgescu si fostii deputati Marko Attila Gabor si Theodor Nicolaescu. Este vorba despre dosarul „Mosia Bratienilor”, in care a fost deja dispusa inceperea urmaririi penale si impotriva lui Radu Pricop pentru fals si inselaciune in inscrisuri oficiale, in urma despagubirilor dispuse pentru o suprafata de 90 de hectare in comuna argeseana Stefanesti si despre care, dupa cum se sustine in rechizitoriu, ar fi fost acordate in urma prezentarii unor documente false. De asemnea, procurorii au documentat si faptul ca expertul Marcela Anton ar fi intocmit in 2008 un raport de expertiza tehnica extrajudiciara, la cererea lui Valentin Visoiu, in legatura cu un teren pentru care patronul Conarg cumparase drepturile litigioase. Iar in declaratia data ca martor de expertul Marcela Anton in fata instantei, aceasta recunoaste sub prestare de juramant ca„ raportul de expertiza l-am intocmit in 2008 la solicitarea lui Visoiu Valentin, prin avocat Radu Pricop, in baza actelor puse la dispozitie de catre acesta din urma si de Florin Barbu. Mentionez ca nu ii cunosteam dinainte, dar Radu Pricop si Florin Barbu au venit la mine acasa iar onorariul expertizei mi-a fost achitat de firma Conarg Real Estate SRL, reprezentata de Valentin Visoiu”. De asemenea, pentru a intelege mai bine schema folosita in astfel de situatii, sa mentionam ca procurorii DNA acuza si ca Valentin Visoiu a cumparat cu 2.713.500 euro drepturile litigioase in legatura cu un teren de 20,5 hectare situat pe raza fostei coumune Dudesti-Cioplea si mostenit de catre Matilda Olosuteanu si Elena Ghetu. Visoiu a vandut apoi o parte din drepturi catre Gheorghe Manole(12%) si Florin Barbu(17%) iar imediat dupa aceea, in septembrie 2008, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP a decis despagubirea cu suma de 375 milioane lei, echivalentul a 104 milioane euro. DNA stabilind ca s-a recurs astfel la o supraevaluare artificiala cu 60 milioane euro!

Adevarul:

Ministerul Finanţelor a raportat pentru primul trimestru al acestui an un excedent de 1,5 miliarde lei, de 0,19% din PIB, la jumătate faţă de cel înregistrat în primele trei luni ale anului trecut, când a fost de trei miliarde lei, respectiv 0,40% din PIB.
Veniturile bugetului general consolidat au fost de 59,5 miliarde lei, în primul trimestru, reprezentând 7,3% din PIB, iar cheltuielile au fost în sumă de 58 miliarde lei. Şi, în timp ce veniturile au crescut cu 7,1%, majorare datorată în principal încasărilor din impozite pe salarii şi venit, şi cheltuielile au crescut cu 10,4%, în principal datorită creşterii cheltuielilor de personal determinate de majorările salariale şi datorită creşterii cheltuielor cu asistenţa socială determinate de majorarea punctului de pensie.
Economistul Mircea Coşea este de părere că rezultatele raportate de Guvern, care sunt în creştere faţă de anul trecut, nu sunt relevante, pentru că ele trebuie să fie în linie cu parametrii pe care Guvernul şi i-a propus pentru acest an, ele fiind de fapt sub aceşti parametri. „Colectările la buget sunt 7%, ele trebuiau să fie 14%, deci sunt la jumătate. Ele sunt la nivelul ăsta deoarece informaţiile care circulă arată că nu s-a plătit TVA-ul. Deci este iar un element care trebuie luat în seamă“, susţine Coşea.
De asemenea, potrivit lui, colectările care s-au făcut la buget sunt din impozite şi taxe în primul rând, deci ele nu vin din economia reală, nu vin dintr-o valoare adăugată care ar fi trebuit să fie rezultată ca urmare a creşterii masei de impozitare. „Pentru că locurile de muncă pe care le raportează în creştere – mai multe decât şi-au propus, spune domnul Grindeanu –sunt locuri de muncă în domenii în care nu există o valoare adăugată mare“, mai spune Coşea.
Probleme la încasările TVA
Încasările din TVA au înregistrat o scădere faţă de primele trei luni ale anului 2016 cu 9,1%, deşi Fiscul a implementat, la cererea premierului Sorin Grindeanu, măsuri pentru creşterea colectării. Finanţele motivează că scăderea s-a datorat reducerii consecutive a cotei standard de TVA, o dată de la 24% la 20%, şi încă o dată de la 20% la 19%. Coşea susţine însă că TVA-ul scade şi va continua să scadă şi în viitor, pentru că efectul reducerii TVA nu durează o veşnicie. Cu toate acestea, Finanţele susţin că încasările din TVA au crescut în februarie 2017 cu 2,5% faţă de februarie 2016 şi cu 8,9% în martie 2017 comparativ cu martie 2016.
Dezastru la fonduri europene
Potrivit datelor prezentate de Finanţe, încasările de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate aferente trimestrului l 2017 sunt în sumă de 2,9 miliarde lei, din care 2,7 miliarde lei reprezintă sume aferente proiectelor din domeniul agriculturii. Cu toate acestea, aceste sume aferente proiectelor din agricultură sunt, de fapt, subvenţiile pentru agricultură acordate necondiţionat ţării noastre, care de obicei nu erau contabilizate la fondurile europene.
Acest lucru îl relevă şi raportarea privind subvenţiile, despre care Ministerul Finanţelor arată că sunt în creştere cu 114% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea majoră provenind de la subvenţiile pentru sprijinirea producătorilor agricoli.
Aşadar, o raportare realistă a absorbţiei de fonduri europene arată că România a încasat, în primele trei luni ale acestui an, doar 200 de milioane de lei, bani europeni.

Business Magazin:

În cadrul unei conferinţe în China, miliardarul a spus că "în următorii 30 de ani, lumea va cunoaşte mai mult durere şi mai puţin fericire", potrivit Business Insider. "Conflictele sociale în următoarele trei decenii vor avea un impact asupra tuturor industriilor şi a modurilor de viaţă."
Jack Ma a făcut referire la ideea de automatizare: în anii ce vin, roboţii şi inteligenţa artificială ar trebui să preia o parte semnificativă din sarcinile derulate azi de oameni.
Forumul Economic Internaţional (WEF) a lansat, în vederea întâlnirii anuale de la Davos, un studiu numit "Viitorul locurilor de muncă", în cadrul căruia explică fenomenul de automatizare a posturilor. Mai exact, autorii documentului arată că până la finalul anului 2020 peste 7 milioane de locuri de muncă vor dispărea, sarcinile respective fiind preluate de roboţi şi maşini automate.
Interesant este că femeile vor avea mai mult de suferit din această cauză. În primul rând, explică autorii studiului, roboţii vor prelua sarcini din administraţie, acestea fiind în prezent îndeplinite mai mult de femei.
În al doilea rând, chiar dacă se estimează că alte 2 milioane de locuri de muncă vor fi create până în 2020, majoritatea acestora va fi în domenii precum programarea, arhictura sau ingineria, în care bărbaţii ocupă marea parte a forţei de muncă.
În grupul de domenii numit STEM (ştiinţă, tehnologie, inginerie, matematică), raportul dintre femei angajate şi bărbaţi angajaţi este de 1 la 4. "Faptul că am identificat această problemă înseamnă o oportunitate unică de a rezolva diferenţele de gen din piaţa muncii", a explicat Saadia Zahidi, reprezentant al WEF. "Dacă nu găsim o soluţie, este foarte probabil să ne confruntăm cu o inegalitate a veniturilor în întreaga societate."

RFI:

În Franţa, cei doi candidaţi care se înfruntă în turul al doilea al prezidenţialelor, Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, au participat marţi 25 aprilie, invitaţi de preşedintele François Hollande, la o ceremonie omagială în memoria poliţistului ucis pe Champs-Elysée cu trei zile înainte de primul tur de scrutin. Xavier Jugelé, în vîrstă de 37 de ani, a căzut victimă terorismului, iar bilanţul atacurilor teroriste comise în Franţa din 2015 încoace se ridică la 239 de morţi. In context electoral, atacul de pe Champs-Elysées pare să-i fi adus un număr suplimentar de voturi lui Marine Le Pen. Despre extrema dreaptă franceză vorbim în continuare, pentru că asistăm de fapt, de două decenii, la o "banalizare" a acestei formaţiuni politice în Franţa.
Nu greşim dacă afirmăm acest lucru: Marine Le Pen a preluat de la tatăl ei un partid căruia a ştiut să-i "amelioreze" imaginea. Cînd la cîrmă se afla Jean-Marie le Pen, Frontul Naţional era considerat, în ciuda statutului său legal, aproape fascist şi anti-republican.
Pe data de 21 aprilie 2002, cînd Jean-Marie le Pen s-a "calificat" în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, momentul a fost trăit ca un veritabil cutremur politic. Socialistul Lionel Jospin, care s-a văzut brusc declasat pe locul trei, a anunţat imediat că se retrage din viaţa politică. Mediile de informare au intrat într-o febrilitate extremă, s-au auzit plînsete şi strigăte de protest, 400 000 de persoane au manifestat la Paris împotriva Frontului Naţional iar în toată Franţa au ieşit pe străzi între un milion şi două milioane de oameni.
Scorul afişat atunci de Jean-Marie le Pen a fost considerat ca o tragedie naţională. Cum se poate ca patru milioane opt sute de mii de francezi să-şi dea votul în favoarea unui naţionalist xenofob avînd accente rasiste şi chiar anti-semite ca Jean-Marie le Pen? se întrebau, panicaţi aproape, "oamenii de bine"…
Între timp însă lucrurile s-au schimbat… Si iată că pe data de 23 aprilie 2017, deci la cincisprezece ani de la acea "performanţă" a lui Jean-Marie le Pen, fiica acestuia totalizează şapte milioane şapte sute de mii de voturi. Fără să provoace însă nici mafestaţii gigantice de protest, nici o alianţă republicană spontană împotriva ei. In jur de 300 de persoane au ieşit doar să protesteze la Paris între Piaţa Bastiliei şi Piaţa Republicii.
În 2002, candidatul de atunci al dreptei, Jacques Chirac, a refuzat să aibă o dezbatere televizată faţă în faţă cu Jean-Marie le Pen. Acum, însă, Emmanuel Macron, candidatul centrist devenit adversarul direct al lui Marine le Pen, a acceptat o dezbatere televizată programată pe 3 mai.
Tot în 2002 mobilizarea la al doilea tur de scrutin a fost impresionantă, francezii au încercat într-un fel să salveze "onoarea Franţei" votînd masiv pentru Jacques Chirac. El a devenit atunci preşedinte cu un scor de tip "sovietic", cu peste 82 la sută din voturi în favoarea sa. Astăzi Emmanuel Macron este creditat cîştigător dar numai cu 62 sau cel mult 64 la sută din voturi.
Nu este de mirare că Frontul Naţional a devenit, treptat, un partid… banal. Pentru că Marine le Pen se declară, la fiecare discurs, ca fiind o "emanaţie a voinţei populare".
Că vor, că nu vor, observatorii, editorialiştii, mediile de informare trebuie să recunoască un lucru: Frontul Naţional atrage de 15 ani încoace un electorat care altădată era cel proletar, precum şi unul rural. Oamenii care par să fie pierdut trenul globalizării, care au avut de suferit de pe urma delocalizărilor industriale, care nu ţin pasul cu liberalizarea pieţelor impusă de Bruxelles, aceşti oameni deci, fără să fie "fascişti" sau extremişti sau ultra-naţionalişti sau xenofobi, votează cu Frontul Naţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.