Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bătălia Brexitului urcă în balcoane (presă)

brexit-3

Pancartele puse în propriile balcoane de doi vecini din Londra ilustrează cel mai bine divizarea societăţii britanice pe tema Brexitului, remarcă un corespondent al publicaţiei spaniole El Mundo într-un articol publicat luni.

 

'Vote Leave' (Votaţi ieşirea din UE) este sloganul taberei politice care susţine părăsirea blocului comunitar la referendumul din 23 iunie, slogan pe care Tony a ales să-l scrie în alb pe o pancartă roşie vizibilă în balconul locuinţei sale.

 

În replică, vecinul său, Frank, susţinător al taberei adverse, care militează pentru rămânerea Marii Britanii în UE, a decis să-şi pună şi el o pancartă în balcon, pe care a scris cu roşu pe fond alb - ca o continuare a mesajului exprimat de Tony - '... dacă doriţi să fie tăiate drepturile lucrătorilor'.

 

Totuşi, cei doi vecini au fost mereu buni prieteni şi nu acceptă ca bătălia Brexitului să-i facă să se războiască. 'Oamenii care ne văd balcoanele ar putea fi înclinaţi să creadă că ne certăm toată ziua. Dar adevărul este că ne înţelegem foarte bine, în pofida micului nostru dezacord politic', explică unul dintre ei.

 

Fotografii cu cele două balcoane au fost postate pe internet de fiul lui Frank, Malcolm, astfel că de pe o zi pe alta ele au devenit virale pe reţelele de socializare, iar cei doi protagonişti s-au transformat într-un fel de mesageri ai celor două tabere aflate pe poziţii ireconciliabile, respectiv cea favorabilă rămânerii în UE, condusă de premierul conservator David Cameron, şi cea care militează pentru părăsirea blocului comunitar, condusă de fostul primar al Londrei, Boris Johnson, conform Agerpres.

 

Deplasându-se în cartierul londonez Gospel Oak pentru a se întâlni cu ei, corespondentul publicaţiei El Mundo a observat că într-un al treilea balcon a mai apărut o pancartă, pe care este înscris mesajul: 'Distrugeţi urna de vot'.

 

Însă euroscepticul Tony consideră că cel care a amplasat acolo această a treia pancartă 'este un anarhist şi nu contează'. Pe de altă parte, el mărturiseşte că este un simpatizant al laburiştilor, la fel ca vecinul său, Frank. 'La urma urmei suntem doi socialişti, divizaţi în privinţa UE', spune Tony, care a petrecut mai mulţi ani în Spania.

 

'Dacă ne rupem de Bruxelles, relaţia dintre ţările noastre (Marea Britanie şi Spania) nu are de ce sufere. Sper că voi putea merge acolo în vacanţă la fel ca până acum şi sunt convins că imigranţii calificaţi spanioli şi europeni vor continua să-şi găsească de lucru în Marea Britanie', îşi explică el opţiunea pentru părăsirea blocului comunitar. 'Imigraţia masivă' şi 'pierderea suveranităţii' sunt alte două argumente care l-au împins către această alegere.

 

Însă vecinul său proeuropean, Frank, îi aminteşte că 'Marea Britanie a fost un pol de atracţie pentru imigranţi, iar acest fapt a fost mereu unul dintre determinanţii forţei economice şi culturale' britanice. La fel cum rezultă şi din mesajul înscris pe pancarta din balconul său, Frank se teme că ieşirea din UE va oferi conservatorilor o scuză pentru 'o dereglementare totală' a pieţei muncii. 'Dacă plecăm (din UE), cei bogaţi îşi vor ascunde 'comorile' prin societăţi offshore, iar, fără presiunea Bruxelles-ului, marile multinaţionale nu vor mai plăti impozite', astfel îşi argumentează el la rândul său opţiunea politică pe tema Brexitului.

 

Dar cu toate că se regăsesc în tabere adverse, cei doi vecini se pronunţă pentru o dezbatere civilizată în perspectiva referendumului de pe 23 iunie, dezaprobând 'tacticile fricii' la care apelează ambele tabere, care avansează fiecare previziuni apocaliptice privind ceea ce ar urma dacă cealaltă câştigă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.