Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bătălie pentru putere în USR. Cum se pregăteşte Cioloş să dea o nouă ţeapă. Planul fostului premier

AGERPRES
Dacian Ciolos

Dreapta  politică dovedeşte încă o dată  că  divizarea şi tensiunile   care au marcat-o în ultimii 27 de ani  nu vor dispărea în perioada  următoare. În ciuda   ideii de unitate   fluturată în  ultimii  ani ca o necesitate,  principalele  partide de pe  această zonă politică continuă să fie  sfâşiate de  conflicte  interne pentru putere. Cu atât mai puţin sunt dispuse  să colaboreze între ele, situaţie sesizată şi de  fostul premier Dacian Cioloş. Curtat şi, în aceeaşi măsură hulit de liberali,   Cioloş se pregăteşte  să spună  nu  şi oamenilor lui Nicuşor Dan, aflaţi  şi în  conflict deschis în interiorul USR,  pe  fondul unui Congres care bate la uşă.

Fructele și legumele sunt pline de otrăvuri. VEZI lista

Descoperire REVOLUȚIONARĂ: Cum poate vitamina C să DISTRUGĂ celule canceroase

Deocamdată, Cioloş a ales să-şi înscrie  propria Asociaţie  România 100 şi, susţin surse apropiate  acestuia, ia  în calcul din ce  în ce mai serios să o folosească drept  nucleu pentru înfiinţarea unui nou partid care să  capteze simpatia şi cerinţele  sutelor de mii de  români care au ieşit în ultimele  săptămâni. PNL a  ieşit  din calcul ca  opţiune de lucru, iar modul în care decurg  lucrurile  în interiorul USR pare a întări şi mai mult scenariul  creării unui  nou partid pe zona de dreapta.

Cu două luni înainte de congresul USR, programat pentru luna mai, conducerea acestui  partid nu doar  că nu  reuşeşte  să fructifice  succesul obţinut la parlamentare, dar îl şi pune în pericol. În prezent  se  joacă  viitorul acestei formaţiuni, deja fărâmiţată, fără o platformă şi doctrină unitară  care să fie unanim  susţinută.  Războiul  pentru putere din interiorul USR, purtat  între Nicuşor Dan şi  Clotilde Armand, adânceşte această stare de  fapt.   Nicuşor  Dan vrea  să candideze la şefia partidului,  iar  Clotilde  Armand este  percepută ca principalul obstacol în calea  dorinţei sale, fiind  susţinătoarea aducerii lui Cioloş în partid şi predării  cheii conducerii în mâinile acestuia.

Deocamdată, Nicuşor  Dan a tras sforile ca rivala  sa să fie contestată în interiorul filialei din care face parte, cea a USR sector 1,  pentru a  cărei  şefie Armand Clotilde se  şi pregăteşte   să candideze. Colega sa de partid, Manuela Mureșan, i-a cerut  însă demisia din Consiliul Local al Sectorului 1, acuzând-o că absentează de la ședințe sau pleacă mai devreme pentru a merge la emisiuni TV - o nouă etapă din  tentativa de decredibilizare a acesteia, pretext  numai bun pentru Nicuşor Dan să pună „organele abilitate” din cadrul formaţiunii  să discute sesizarea care o privește pe Armand.

În ceea ce-l priveşte pe  Cioloş, tabăra lui Nicuşor  Dan doreşte  cooptarea acestuia în partid, dar în proprii lor termeni. "Vor   să se folosească de el, de imaginea acestuia, ca de o locomotivă cu potenţial electoral, dar nu se pune în nici un caz problema ca Nicuşor  să facă pasul înapoi şi să-l susţină pe Cioloş  la şefia USR. Poate cel mult preşedinte executiv", susţin surse  din  interiorul acestei formaţiuni politice.

Negocierile continuă, dar  Cioloş dă semne de distanţare, chiar dacă Nicuşor Dan a dat drumul unui sondaj intern în care majoritatea celor chestionați, peste 30 de filiale,  au răspuns  pozitiv la ideea cooptării  fostului premier în partid.

"Nu s-a luat încă nicio decizie în acest moment. Toate opţiunile sunt deschise - de la intrarea în USR până doar la varianta colaborării cu noul ONG Asociația Platforma România 100", susţin, încă surse din  acest partid.

De cealaltă parte, Cioloş caută deja colaboratori, inclusiv din PNL şi USR, buni organizatori, pentru a crea nucleele pentru viitoarele structuri judeţene de partid, ne-au dezvăluit sursele citate. Studiul  de fezabilitate comandat celor de la IRES  pentru a descoperi cea mai bună opțiune pentru el: intrarea în PNL, înscrierea în USR sau continuarea Asociației "Platforma România 100", face parte din această strategie.

"Studiul este deja finalizat şi va fi dat. Vrea să vadă cine este interesat de  perspectiva apariţiei unui nou partid, ce potenţial electoral poate avea în rândurile populaţiei", ne-au explicat  sursele citate, care nu exclud  posibilitate ca într-o lună, Cioloş să facă anunţul şi să lase şi USR în off-said.

Dacă alternativa unui nou partid va fi preferată şi dusă până la capăt, împreună cu foștii săi miniștri tehnocrați Vlad Voiculescu şi Dragoș Pîslaru,  partidul ar putea avea un potenţial de 7%,  dar  prin canibalizarea  PNL şi USR şi a tragerea unora  dintre  nehotărâţi, susţin sursele citate. Preţul ar  fi însă unul mare pentru dreapta politică care s-ar fărămiţa şi fragmentam şi  mai mult.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.