Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Beijingul condiţionează acordul comercial cu SUA. Ultima solicitare adresată americanilor legată de problema nord-coreeană

Daily Star
china, N korea

China a cerut luni Statelor Unite să nu lege dosarul nuclear nord-coreean de discuţiile privind comerţul între cele două puteri, după un mesaj pe Twitter al preşedintelui american Donald Trump, care a acuzat Beijingul de lipsă de acţiune faţă de Phenian, relatează AFP, potrivit agerpres.

'Considerăm că problema nucleară nord-coreeană şi schimburile comerciale sino-americane sunt două subiecte distincte, care ţin de domenii complet diferite' şi care 'nu trebuie discutate în comun', a afirmat ministrul adjunct al Comerţului, Qian Keming, cu ocazia unei conferinţe de presă.

Citeşte şi: Atentat DEJUCAT în Australia. Teroriştii au vrut să arunce în aer un avion de pasageri

De altfel, 'relaţiile comerciale chino-americane, în ansamblu, sunt reciproc avantajoase' şi 'SUA au obţinut mari beneficii din comerţul bilateral şi din cooperări în termeni de investiţii' mixte, a afirmat oficialul chinez.

Acest înalt responsabil a răspuns la o întrebare privind postarea de sâmbătă de pe Twitter a lui Donald Trump, în care acesta părea să ameninţe cu represalii împotriva Beijingului, acuzat că face prea puţin în ceea ce priveşte Coreea de Nord după noul tir cu rachetă balistică intercontinentală al Phenianului.

"Sunt extrem de dezamăgit de China. Foştii noştri lideri stupizi le-au permis să facă miliarde de dolari din comerţ pe an, şi totuşi ei nu fac NIMIC pentru noi în privinţa Coreii de Nord, doar vorbe", a scris Trump pe Twitter.

"Nu vom permite ca acest lucru să continue. China ar putea uşor să rezolve această problemă", a adăugat preşedintele american.

În mai multe rânduri, preşedintele american a cerut Chinei să blocheze ambiţiile vecinului său nord-coreean, dar Beijingul, care a întrerupt deja importurile de cărbune nord-coreean, consideră că singura opţiune posibilă este dialogul.

Citeşte şi: Moscova răspunde Chişinăului: Fără armata rusă ar reizbucni RĂZBOIUL!

China, principalul aliat al Phenianului, a condamnat tirul cu rachetă balistică nord-coreean efectuat vineri, cerând regimului stalinist să respecte rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU. Beijingul a cerut de asemenea 'tuturor părţilor' să dea dovadă de reţinere.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat la rândul său că, "în calitate de susţinători economici ai programului nucleare balistic" al Phenianului, Beijingul şi Moscova au o "responsabilitate specială" în agravarea acestei ameninţări.

În reacţie, SUA şi Coreea de Sud au efectuat sâmbătă un exerciţiu militar comun, iar Seulul a anunţat accelerarea desfăşurării pe teritoriul său a scutului american antirachetă THAAD (Terminal High Altitude Area Defense).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.