Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Beijingul se opune operaţiunilor de patrulare navală americană în Marea Chinei de Sud

China a afirmat marţi că se opune acţiunilor desfăşurate de alte ţări sub pretextul libertăţii de navigare, acţiuni care îi subminează suveranitatea, după ce nave militare americane au început recent o misiune de patrulare în Marea Chinei de Sud, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Grupul naval american, care include portavionul USS Carl Vinson, din clasa Nimitz, a început sâmbătă 'operaţiuni de rutină' în Marea Chinei de Sud, pe fondul sporirii tensiunilor cu China referitoare la controlul asupra zonei maritime respective.

Citeşte şi: Situaţie TENSIONATĂ pe cerul Germaniei. Avioanele militare au interceptat o cursă de pasageri

''China respectă întotdeauna libertatea de navigare şi survol de care se bucură toate ţările conform dreptului internaţional. Dar, ne opunem consecvent statelor care ne ameninţă şi aduc atingere suveranităţii şi securităţii ţărilor riverane sub pretextul libertăţii de navigare şi survol. Sperăm că statele respective pot face mai mult pentru a salvgarda pacea şi stabilitatea regionale'', a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze Geng Shuang într-o conferinţă de presă.

China şi-a încheiat vineri propriile exerciţii navale în aceeaşi regiune, tot cu un portavion, sporind iritarea ţărilor vecine cu care are dispute teritoriale mai vechi. MAE chinez a avertizat miercurea trecută Statele Unite să nu pună la îndoială suveranitatea Chinei în Marea Chinei de Sud.Pretenţiile chineze - contestate de Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam - se referă la aproape toate resursele acestei mări, unde volumul anual al traficului comercial este de circa 5.000 de miliarde de dolari, menţionează Reuters.

Statele Unite au criticat Beijingul pentru construcţia unor insule artificiale în zonă şi acumularea de instalaţii militare care ar putea fi folosite pentru restricţionarea liberei circulaţii.

Miniştrii de externe din Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) şi-au exprimat marţi îngrijorarea faţă de ceea ce ei consideră a fi militarizarea Mării Chinei de Sud, adaugă sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.