Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Belarus. 17 oameni arestaţi pentru organizarea unor 'revolte în masă'

Cel puţin 17 persoane au fost arestate în Republica Belarus, fiind acuzate că intenţionau să provoace 'revolte în masă' în această ţară cu un regim autoritar, scenă în ultimul timp a unei serii de manifestaţii împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, a anunţat joi organizaţia non-guvernamentală Viasna, informează AFP, potrivit agerpres.

Aceste arestări, care au început în noaptea de marţi spre miercuri, au vizat atât opozanţi precum Zmiter Daşkevici, unul dintre şefii organizaţiei Frontul Tânăr, eliberat în 2013 după doi ani şi jumătate de detenţie, precum şi membri ai forţelor de securitate sau foşti militari.

TEROARE în Londra. Theresa May a spus cine este ATACATORUL din Londra şi naţionalitatea răniţilor

Aceste persoane, arestate de Serviciile de Securitate din Belarus (KGB), sunt acuzate că au îndemnat la violenţe în timpul unor viitoare manifestaţii antiguvernamentale prevăzute pentru sâmbătă, potrivit acestei organizaţii non-guvernamentale pentru apărarea drepturilor omului.

Televiziunea belarusă a difuzat imagini ce prezentau arestarea unui bărbat şi percheziţionarea domiciliului său, unde poliţia afirmă că a descoperit o armă, grenade şi un drapel al armatei insurecţionale ucrainene, formaţiune ultranaţionalistă din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Mai multe dintre persoanele arestate erau membri, potrivit Televiziunii belaruse, ai 'Legiunii albe', grup radical activ în anii 1990 în Belarus, însă trecut demult în uitare.

Aceste arestări vin după declaraţii făcute de preşedintele Lukaşenko, potrivit cărora mai multe zeci de persoane se antrenau în tabere din Belarus şi din străinătate în vederea pregătirii de 'provocări armate'.

TEROARE în Londra. ŞAPTE suspecţi au fost ARESTAŢI - LIVE VIDEO

În ultimele săptămâni, manifestaţii au reunit în mai multe oraşe din Belarus mii de persoane care cereau demisia lui Lukaşenko şi denunţau o controversată taxă ce-i viza pe cetăţenii ce nu aveau timp ce şase luni pe an un loc de muncă.

Mai multe zeci de manifestanţi, printre care jurnalişti şi lideri ai opoziţiei, au fost judecaţi după aceste reuniuni şi condamnaţi la pedepse mergând de la o simplă amendă la 15 zile de închisoare.

UE a ridicat în 2016 cea mai mare parte a sancţiunilor sale economice împotriva Republicii Belarus, urmare a semnalelor de deschidere din partea preşedintelui Lukaşenko, ce conduce această ţară din 1994.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.