Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Belgia suspendă acordul Schengen: Care sunt urmările

schengen

Belgia a anunţat marţi reintroducerea temporară a controalelor la frontiera cu Franţa, pentru a face faţă unui eventual aflux de migranţi din tabăra improvizată de la Calais, a cărei desfiinţare a fost anunţată de autorităţile franceze, transmit AFP şi Reuters.

'Am informat Comisia Europeană despre o derogare temporară de la Schengen', a declarat ministrul de interne Jan Jambon într-o conferinţă de presă, referindu-se la spaţiul european de liberă circulaţie.

Citește și: Un fotomodel brazilian doarme, de 3 nopți, pe Aeroportul Henri Coandă: Ce a pățit femeia

De mai multe săptămâni, autorităţile belgiene se tem de un aflux de migranţi în zona portului Zeebrugge, de unde pornesc feriboturile spre Marea Britanie. Potrivit ministrului de interne, controalele urmează să fie întărite şi în zona portuară.

'Dorim să evităm cu orice preţ tabere de corturi de tipul Calais în Belgia. Este o chestiune de menţinere a ordinii', a explicat Jan Jambon.

Citește și: Mâna lui Dumnezeu a apărut pe cer / FOTO

Autorităţile franceze i-au somat pe migranţi să părăsească aşa-zisa 'junglă' de la Calais până marţi seara, ora locală 20.00, însă aceştia au obţinut însă o amânare de facto, până când justiţia franceză se va pronunţa asupra legalităţii măsurii, probabil miercuri sau joi.

Potrivit lui Jan Jambon, a fost observată deja o mişcare a migranţilor de tranzit, luni fiind arestate 32 de persoane la Adinkerke, de partea belgiană a frontierei.

Citește și: Gigi Becali este terminat: Ministerul Apărării cere despăgubiri de zeci de milioane de euro

Vorbind despre un 'potenţial de mii de migranţi', Jambon a precizat că 'majoritatea nu sunt solicitanţi de azil, ci migranţi de tranzit, care nu vor să rămână în Franţa sau în Belgia, ci să călătorească în Marea Britanie'.

'Vom controla frontiera în diferite locuri strategice, utilizate de călăuze şi pe care poliţia le-a depistat', a mai explicat oficialul belgian.

Citește și: Caz ȘOCANT: El e tânărul care se transformă în copac / VIDEO

Controalele au fost începute luni seară, au fost întărite marţi şi vor fi deplin operaţionale miercuri, la ele urmând să participe zilnic între 250 şi 290 de poliţişti, a precizat ministrul.

În prezent, şapte state din Spaţiul Schengen au reintrodus controale temporare la frontiere (Belgia, Danemarca, Norvegia, Suedia, Austria, Germania, Franţa), măsură autorizată în situaţii excepţionale, scrie agerpres.ro

Citeşte şi: Elena Băsescu, apariţie de senzație: A lăsat pe toată lumea cu gura căscată / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.