Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Belgofobia' lui Baudelaire, tema centrală a unei expoziții vernisate la Bruxelles

wikimedia.org
charles baudelaire

Perioada petrecută la Bruxelles de Charles Baudelaire spre sfârșitul vieții sale - în timpul căreia celebrul poet obișnuia să își pună întrebarea "Trebuie oare să îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-a făcut francez și nu belgian?" - și disprețul lui față de belgieni, evidențiată prin texte deosebit de acide, reprezintă tema centrală a unei expoziții vernisate joi la Bruxelles, unde va rămâne deschisă pentru șase luni, informează AFP, citează AGERPRES.

În aprilie 1864 — cu trei ani înainte de moartea lui, de la care s-au împlinit 150 de ani în 2017 — autorul volumului "Les Fleurs du Mal" și-a făcut bagajele și s-a cazat într-un hotel din Bruxelles, sperând să aibă mai mult noroc în Belgia decât a avut la Paris.

A rămas acolo până în iulie 1866 și a lăsat în urma lui un manuscris intitulat "Pauvre Belgique!" (cunoscut și sub titlul "La Belgique deshabillee"), ce evocă prin fraze deosebit de acide dezgustul pe care i le provocau moravurile — pe care el le considera "ușoare" — ale Belgiei, pe atunci un stat tânăr, fizicul femeilor belgiene și gustul berii artizanale.

Sejurul belgian al lui Baudelaire a fost "o succesiune de eșecuri", potrivit organizatorilor expoziției "Baudelaire >< Bruxelles" (care se poate citi cu ajutorul sintagmei "Baudelaire versus Bruxelles"), prezentată pentru presă în cursul zilei de miercuri.

Renumitul poet nu mai găsea un editor decât în Franța pentru publicarea operelor sale complete, iar conferințele lui pe teme "puțin cam complicate" nu aveau succes în rândul publicului, au explicat ei.

Toate aceste elemente i-au indus lui Baudelaire o "belgofobie", exprimată într-o manieră virulentă în acel manuscris, ce nu a fost publicat în timpul vieții sale.

Citeşte şi: Lansarea volumului 'Aman – pictorul. Repertoriul de pictură al Muzeului Theodor Aman'

"Femeile merg cu picioarele orientate spre interior. Au picioare mari și plate. Mâini mari, gâturi mari și pulpe mari. O forță mlăștinoasă", scria poetul francez, vorbind despre femeile din Bruxelles. "Toți belgienii, fără excepție, au capete seci", mai spunea Beaudelaire.

Pentru vizitatorii expoziției, aceste texte sunt grupate pe mai multe teme, care reprezintă la fel de multe obsesii ale scriitorului: femeile, dar și câinii, regele Leopold I, Sena, râul care traversează capitala, a cărui murdărie o critica în termeni duri.

Cuvintele poetului, retranscrise pe un fond galben pentru a fi mai lizibile, însoțesc tablouri, caricaturi și sculpturi, în total 250 de opere provenind în cea mai mare parte din arhivele și muzeele din Bruxelles.

Frazele prin care Baudelaire a descris Bruxelles-ul din epocă au "servit de pretext" pentru a realiza o incursiune în deceniul 1860, a subliniat Karine Lalieux, director adjunct pentru Cultură din capitala belgiană.

Acei anii sunt cei ai marilor lucrări demarate în oraș, odată cu lucrările de canalizare a Senei și cu săpăturile pentru amenajarea celebrului bulevard Louise, reprodus de pictorul Paul Van der Vin. Tabloul său tronează în centrul expoziției.

"Am regăsit astfel portretul orașului din epocă, pe care Baudelaire l-a descris într-o manieră puțin cam infamă, pentru a lăsa publicul să judece singur acele cuvinte", a declarat la rândul ei curatoarea Isabelle Douillet-de Pange.

Citeşte şi: Jude Law, pe afișul noului film al lui Woody Allen, alături de Elle Fanning și Selena Gomez

Pentru experții care au analizat acest subiect, "belgofobia" lui Baudelaire nu ar fi altceva decât încă o manifestare a "sufletului său negru". În epocă, potrivit experților, poetul francez se detesta pe sine și întreaga lui existență.

"Era un mizantrop profund, un conservator care disprețuia poporul și democrația, iar când a ajuns în Belgia a găsit o țară foarte liberală, foarte avansată în privința moravurilor, unde creștinul din el a descoperit și o anumită fobie față de preoți... de aici indignarea lui", a explicat Jean-Baptiste Baronian, autorul unui recent volum de eseuri, intitulat "Baudelaire au pays des Singes".

"E adevărat că 90% din ceea ce spunea este excesiv, dar există și lucruri adevărate", a adăugat acest eseist și romancier.

"De exemplu, atunci când spunea că Belgia este o țară foarte materialistă, foarte cu picioarele pe pământ — astăzi s-ar spune că are 'cărămizi în stomac' — el vorbea despre lucruri care nu s-au schimbat în 150 de ani", a adăugat Jean-Baptiste Baronian.

Expoziția va rămâne deschisă până pe 11 martie 2018 la Musee de la Ville de Bruxelles.

O plimbare prin oraș, prin care turiștii sunt invitați să descopere Bruxelles-ul lui Baudelaire — hotelul în care a locuit (în prezent distrus), locurile sale preferate, bisericile și magazinele preferate — este organizată în fiecare duminică în capitala belgiană.

Citeşte şi: Ministrul Finanţelor anunţă LOVITURĂ de PROPORŢII la rectificare: 'Vom LUA bani de la ministere' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.