Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Benjamin Netanyahu evocă 'cooperarea fructuoasă' şi 'secretă' a Israelului cu state arabe

Bibi Netanyahu

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a evocat joi 'cooperarea fructuoasă' şi 'secretă' a Israelului cu state arabe, într-un context de îngrijorări faţă de influenţa în creştere a Iranului în Orientul Mijlociu, transmite AFP, conform agerpres.ro

Mai mulţi lideri israelieni au declarat recent că temerile împărtăşite de ţări arabe şi de Israel cu privire la Iran creează o convergenţă de interese, ei dând astfel de înţeles că aceasta ar putea conduce la o reconfigurare diplomatică în regiune. 

Cu excepţia Egiptului şi a Iordaniei, care au semnat un tratat de pace cu Israel, nicio altă ţară arabă nu întreţine relaţii oficiale bilaterale cu acest stat. 

'Cooperarea noastră fructuoasă cu ţările arabe este în general secretă, dar sunt convins că relaţiile cu ele vor continua să se dezvolte şi că aceasta va permite lărgirea cercului păcii', a declarat Netanyahu joi, în discursul rostit cu ocazia marcării a 44 de ani de la moartea fondatorului statului Israel, David Ben Gurion. 

'În cele din urmă, (pacea cu ţările arabe) va veni, pentru că aceasta se petrece mereu, dincolo de suprafaţă', a adăugat Netanyahu. 

Săptămâna trecută, într-unul din rarele interviuri pentru presa arabă, şeful Statului Major al armatei israeliene, Gadi Eisenkot, a declarat că Israelul este pregătit să coopereze şi să facă schimb de informaţii cu Arabia Saudită 'pentru a face faţă Iranului'. 

Declaraţiile sale au alimentat speculaţiile privind o eventuală alianţă între Israel şi Arabia Saudită împotriva Iranului şi a aliatului acestuia, Hezbollahul libanez, un alt mare inamic al Israelului. 

Supoziţiile legate de o apropiere între Israel şi Arabia Saudită sunt alimentate şi de opiniile atribuite preşedintelui american Donald Trump potrivit cărora o recompunere regională ar favoriza acordul 'ultim' între Israel şi palestinieni, susţinuţi de saudiţi, şi pe care liderul de la Casa Albă vrea să-l prezideze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.