Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Berlinul s-a săturat de Erdogan: 'AJUNGE! El şi guvernul său nu sunt bineveniţi în Germania'

Volker Bouffier

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a depăşit limita comparând guvernul Germaniei cu naziştii şi nu mai este binevenit în ţară, a afirmat marţi Volker Bouffier (foto), un aliat major al cancelarului german Angela Merkel, relatează Reuters, conform agerpres.

Afirmaţiile făcute de Volker Bouffier, premier al landului Hessa, reflectă preocuparea crescută în legătură cu afirmaţiile preşedintelui turc Erdogan potrivit cărora Germania şi alte puteri europene folosesc tactici naziste interzicând organizarea de mitinguri ale diasporei turce pe teritoriile lor.

Erdogan tună şi fulgeră: Ne vom reevalua relaţiile cu Europa 'fascistă şi crudă'

'Ajunge!', a avertizat Bouffier, care este şi vicepreşedinte al Uniunii Creştin Democrate a cancelarului german. 'Domnul Erdogan şi guvernul său nu sunt bineveniţi în ţara noastră şi aceasta trebuie să se înţeleagă acum', a declarat el pentru postul de televiziune DLF.

Media din Germania au semnalat că Erdogan intenţionează să viziteze Germania în martie şi să atragă de partea sa turcii care trăiesc în această ţară pentru a susţine un pachet de măsuri privind extinderea prerogativelor prezidenţiale în cadrul unui referendum, la 16 aprilie.

Bouffier a apreciat că o astfel de vizită ar crea probleme de securitate. 'Cineva care ne insultă în acest mod nu se poate aştepta că vom aduna mii de poliţişti pentru a-l proteja', a afirmat el.

Guvernul Germaniei a anunţat că nu a primit o cerere oficială privind efectuarea unei vizite de către preşedintele Erdogan.

Consiliul European ANUNŢĂ data summitului UE dedicat negocierilor BREXIT

Angela Merkel a cerut luni Turciei să înceteze comparaţiile făcute cu regimul nazist şi a afirmat că guvernul ei îşi rezervă dreptul de a bloca viitoare vizite ale unor responsabili turci dacă aceştia nu respectă legea germană.

Reiner Haseloff, un alt membru al conservatorilor lui Merkel şi premier al landului Saxonia-Anhalt, a cerut Berlinului să interzică astfel de vizite.

Relaţiile dintre Turcia şi mai multe ţări vest-europene s-au deteriorat semnificativ în ultimele săptămâni, Ankara comparând de mai multe ori cu metodele ''naziste'' sau ''fasciste'' refuzul unor state, în special Germania şi Olanda, de a le permite unor miniştri turci să participe pe teritoriul lor la mitinguri în favoarea referendumului din 16 aprilie privind întărirea puterilor preşedintelui turc.

Berlinul a calificat luni drept 'inacceptabile' acuzaţiile formulate în ajun de preşedintele turc, care a afirmat că şefa executivului german 'aplică practici naziste' contra etnicilor turci din Germania şi a oficialilor turci.

"Când le spunem că sunt nazişti nu le place. Îşi manifestă solidaritatea. În special Merkel. Dar tu ai recurs în acest moment la practici naziste", a atacat-o Erdogan pe Merkel într-un discurs televizat desfăşurat la Istanbul. "Împotriva cui? A confraţilor mei turci din Germania şi a fraţilor miniştri şi parlamentari" care au încercat să se deplaseze în Germania în urmă cu două săptămâni pentru a face campanie în favoarea extinderii prerogativelor preşedintelui Turciei. "Misiunea ta nu este să susţii organizaţiile teroriste, ci să le extrădezi", a mai spus Recep Tayyip Erdogan, cu referire la Angela Merkel.

Grecii continuă să trimită 'BOMBE în PLIC' la instituţiile economice europene

Turcia a mai acuzat Germania, la începutul lunii, că recurge la practici "naziste" atunci când împiedică desfăşurarea mitingurilor electorale pro-referendum şi când refuză participarea miniştrilor turci, provocând reacţii critice la Berlin, Bruxelles şi Paris. Şi la adresa Olandei, care a interzis la rândul ei venirea unor miniştri turci, Erdogan a folosit aceiaşi termeni, deşi fusese avertizat de mai mulţi lideri europeni să renunţe la aceste expresii.

La rândul său, vicepremierul turc Numan Kurtulmus a afirmat luni că Turcia foloseşte metafore despre 'facism' deoarece este preocupată de faptul că ţări europene îşi uită istoria şi cad din nou în capcana nazismului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.