Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biden în Turcia pentru a repara disfuncționalitățile în relațiile turco-americane

biden

Vicepreședintele american Joe Biden sosește miercuri în Turcia, unde va încerca să repare prejudiciile în relația americano-turcă provocate de lovitura de stat eșuată și să vorbească despre Siria, unde Ankara vrea să se implice mai mult, comentează France Presse.

Biden este așteptat cu nerăbdare de Ankara și va fi cel mai înalt responsabil occidental care se deplasează în Turcia după puciul eșuat din 15 iulie, de plănuirea căruia a fost acuzat predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat din 1999 în SUA.

Ankara solicită Washingtonului extrădarea predicatorului, dar administrația americană i-a cerut "probe" nu "alegații" și nu pare grăbită să se ocupe de acest dosar exploziv.

O misiune tehnică americană s-a aflat marți la Ankara pentru a evoca aspectele juridice ale dosarului și îi revine lui Biden misiunea de a face miercuri să scadă presiunea Turciei, ai cărei conducători par să navigheze pe un val de antiamericanism.

Anterior în această lună, ministrul justiției Bekir Bozdag avertizase Washingtonul că antiamericanismul în Turcia "atinge un vârf" și amenință să se transforme în "ură", dacă "teroristul" Gulen nu este extrădat.

Departamentul de Stat a denunțat "o retorică incendiară absolut inutilă" și a invitat "presa, societatea civilă și guvernul din Turcia să dovedească responsabilitate în declarațiile lor".

Majoritatea zdrobitoare a turcilor pare convinsă de responsabilitatea lui Gulen în puciul eșuat, care a fost urmat de o imensă epurare a susținătorilor săi din funcții publice. Fostul imam a dezmințit oficial orice implicare.

În cele din urmă, primul ministru Binali Yildirim a recunoscut în weekendul trecut necesitatea ameliorării relațiilor între cei doi aliați din cadrul NATO.

Biden este singurul responsabil al administrației americane care întreține o relație personală cu președintele Recep Tayyip Erdogan. Televiziunile turce au difuzat în ultimele zile imagini ale celor lideri politici îmbrățișându-se cu căldură în cursul întâlnirilor precedente.

SUA au condamnat ferm și rapid atentatul soldat cu 54 de morți de la Gaziantep (sud-est), comis la o nuntă kurdă sâmbăta trecută și atribuit grupării jihadiste Stat Islamic.

Biden urmează să sosească în cursul dimineții la Ankara, iar apoi să viziteze sediul parlamentului bombardat de puciști în noaptea dramatică de 15 spre 16 iulie. După aceasta, la ora locală 12:00 (09:00 GMT), el va se întâlni cu premierul turc Yildirim, împreună cu care va face o declarație presei, urmând să aibă o apoi o întrevedere cu președintele Erdogan.

Siria va constitui o altă parte importantă a discuțiilor într-un moment în care Ankara și-a modificat politica siriană și se implică mai activ în conflictul de la frontiera sa.

Sosirea lui Biden la Ankara intervine în contextul anunțului făcut miercuri dimineața de Ankara privind lansarea unei operațiuni pentru preluarea controlului asupra orașului sirian Jarablos — situat în apropierea frontierei turce — din mâinile jihadiștilor Stat Islamic.

Pentru Turcia, această operațiune este motivată de dorința de a împiedica preluarea controlului asupra acestei localități de către milițiile kurde și de a "deschide un coridor pentru rebelii moderați", a subliniat un responsabil turc.

SUA susțin milițiile kurde care au permis respingerea Stat Islamic pe teren, dar Turcia le asociază "teroriștilor" din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și se alarmează cu privire la orice tentativă a kurzilor din Siria de a crea o unitate teritorială autonomă de-a lungul frontierei sale.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.