Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bilanț CUMPLIT după atentatele din Istanbul: 29 de morți și 166 răniți - VIDEO

www.nydailynews.com
atentate Istanbul

Dublul atentat cu bombă de sâmbătă seara de la Istanbul s-a soldat cu cel puţin 29 de morţi, majoritatea poliţişti, şi 166 de răniţi, a indicat ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, preluat duminică dimineaţa de agenţiile internaţionale de presă.

Dintre cei 29 de oameni ucişi, 27 sunt poliţişti, ceilalţi doi sunt civili, a precizat ministrul, într-o conferinţă de presă la Istanbul.

AFP relatează că, potrivit oficialului turc, 10 persoane au fost reţinute şi plasate în arest în legătură cu acest atac, ultimul dintr-un val de atentate care a însângerat Turcia din vara lui 2015.

Conform lui Soylu, un vehicul capcană a explodat în proximitatea unei maşini de transport a poliţiei, la ora 22,29 (19,29 GMT), în faţa la Vodafone Arena şi, 45 de secunde mai târziu, un kamikaze s-a aruncat în aer în mijlocul unui grup de poliţişti în parcul din apropiere Maçka.

Citește și: Ce a spus Prinţesa Diana înainte de a muri: Majordomul lui Lady Di a devoalat totul

Vicepremierul turc Numan Kurtulmus a denunţat un "atac terorist care a vizat în mod clar forţele de poliţie de intervenţie".

Acest dublu atac, care nu a fost imediat revendicat, a lovit un cartier turistic al Istanbulului, situat între emblematica piaţă Taksim şi fostul palat imperial Dolmabahçe, în partea europeană a metropolei turce.

Mai înainte cu câteva ore, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, se referise la mai mulţi "martiri", fără să avanseze cifre, în ce priveşte bilanţul dublului atentat din proximitatea stadionului echipei de fotbal Beşiktaş, după sfârşitul meciului cu Bursaspor.

"Din nefericire, avem martiri şi răniţi", a spus Erdogan, adăugând că "am asistat, în această seară la Istanbul, la manifestarea cea mai hidoasă a terorismului".

Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a transmis condoleanţe familiilor victimelor atentatului de sâmbătă noaptea din Istanbul, de lângă stadionul lui Beşiktaş, şi a condamnat ferm "acest act oribil", relatează agenţia EFE.

"UEFA doreşte să exprime cele mai profunde condoleanţe familiilor tuturor victimelor atentatelor din această noapte de la Istanbul. UEFA condamnă ferm acest act oribil şi transmite sprijinul său pentru Federaţia Turcă de Fotbal şi pentru cluburile Beşiktaş şi Bursaspor", arată organizaţia europeană în comunicatul său.

După deflagraţii, autorităţile au închis rapid accesul spre cartierul stadionului, iar zeci de ambulanţe soseau la locul atentatului. Un agent de securitate dintr-un imobil situat în apropierea arenei a povestit pentru AFP că a auzit "două explozii la interval de mai puţin de un minut", urmate de împuşcături.

Aceste explozii s-au produs într-un cartier foarte frecventat din partea europeană a Istanbulului, la intersecţia unor importante bulevarde şi linii de transport în comun.

Un martor al exploziei a afirmat, sub acoperirea anonimatului pentru AFP, că a văzut "bucăţi de corpuri zburând".

Un alt jurnalist AFP a văzut un autobuz municipal, utilizat pentru transportul poliţiştilor, ale cărui geamuri au fost spulberate.

Autorităţile au interzis difuzarea de imagini legate de atac, o măsură luată după fiecare atentat.

Potrivit agenţiei Anadolu, parchetul antiterorist din Istanbul a deschis o anchetă asupra exploziei, anunță Agerpres.

Turcia a fost ţinta a numeroase atacuri legate de rebeliunea separatistă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) sau atribuite grupării Stat Islamic (SI), care au lovit în special Istanbulul şi Ankara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.