Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BILANȚUL cutremurului DEVASTATOR din Italia: 267 de morți și 387 de răniți / UPDATE

cutremur Italia 2

UPDATE: Cutremurul de miercuri care a distrus mai multe sate din centrul Italiei s-a soldat cu 267 de morţi şi 387 răniţi, potrivit unui nou bilanţ al Protecţie Civile italiene, dat publicităţii vineri şi citat de agenţia France Presse (AFP).

*

Operaţiunile de salvare continuă în Italia pentru găsirea supravieţuitorilor după cutremurul de 6,2 grade de miercuri, bilanţul victimelor fiind de 250 de morţi înregistraţi în mai multe sate din centrul ţării, informează agenţia France Presse (AFP), conform agerpres.ro

Potrivit Protecţiei Civile italiene, 365 de persoane rănite au fost internate în spitale. 

La mai mult de 48 de ore după tragedia din această zonă montană slab populată, în care cel puţin trei sate au fost parţial distruse, rămâne neclar numărul exact al persoanelor dispărute. Populaţia acestor sate turistice pitoreşti se triplează sau se cvadruplează vara, ceea ce face dificilă evaluarea numărului de persoane prezente la faţa locului în momentul cutremurului.

Vești tragice de la MAE: Crește numărul românilor moți în cutremurul din Italia


Primarul din Arquata del Tronto, Aleandro Petrucci, a lansat un apel la toţi supravieţuitori care au părăsit satul, unul dintre cele mai afectate, că ajute la calcularea numărului de dispăruţi. 

Italienii s-au întrebat de ce este atât de greu de făcut un bilanţ al victimelor umane, notează AFP. 

În anul 2009, cutremurul le la L'Aquila, nu departe de zona seismului de miercuri, a făcut peste 300 de morţi. Dar a fost vorba despre un oraş cu de zeci de mii de locuitori. 

Italienii au fost şocaţi în special de cazul şcolii din Amatrice, renovate în 2012 pentru a fi adaptată la normele anti-seismice şi redusă acum la un morman de moloz de cutremurul de miercuri. O anchetă a fost deschisă de către procurorul din Rieti, oraş din apropiere de locul seismului, pentru a evalua posibila deturnare de fonduri din Amatrice şi din alte sate afectate. 

Conştient de aceste întrebări, prim-ministrul italian Matteo Renzi a anunţat joi lansarea planului "Casa Italia", destinat să facă prevenţie în acest domeniu, ca punct central de acţiune al guvernului său. 

"Italia trebuie să aibă o viziune care nu se limitează la gestionarea situaţiilor de urgenţă", a explicat el în faţa presei, dupa o şedinţă a Cabinetului.

Riscul MAJOR la care se supune Victor Ponta dacă pleacă din PSD


Renzi a subliniat că în materie de protecţie anti-seismică, pentru Italia, care deţine cele mai multe monumente din patrimoniul mondial UNESCO, nu este o temă uşor de rezolvat. 

Cutremurul de miercuri a deteriorat sau distrus 293 de clădiri cu valoare culturală, potrivit ministrului culturii Dario Franceschini. 

Guvernul a declarat, de asemenea, joi stare de urgenţă în zonele afectate şi a deblocat o primă tranşă în valoare de 50 milioane de euro pentru gestionarea acestei situaţii. 

Joi după-amiază un nou seism, mai puternic decât celelalte replici de după marele cutremur de miercuri, a provocat clipe de anxietate, mai ales datorită faptului că a determinat distrugerea unor case şi a ridicat praful în centrului istoric din Amatrice. 

Dar, in ciuda zeci de replici, dintre care cele mai multe nici măcar nu mai stârnesc teama, locuitorii încercă să recupereze o parte din bunurile lor. 

"Prioritatea acum este asigurarea de locuinţe pentru toţi oamenii fără adăpost", a asigurat Luigi D'Angelo, şef al Protecţiei Civile locale, care coordoneaza operaţiunile de ajutorare. 

Mii de voluntari şi profesionişti au continuat joi căutările în moloz a unor semne de viaţă. "Încă sperăm să găsim supravieţuitori şi lucram până la capăt pentru aceasta", a spus D'Angelo. Ultimul supravieţuitor al cutremurului din L'Aquila din 2009 a fost salvat la 72 de ore după dezastru, a amintit un oficial de la serviciul de pompieri. 

Protecţia Civila a declarat joi că un număr total de 215 de persoane au fost salvate începând de miercuri de la ora locală 3:36 (1:36 GMT). 

Cel puţin opt străini se află printre cele 250 de decese înregistrate, potrivit surselor media consultate de AFP, aceştia provenind din Marea Britanie, România, Spania, Canada şi El Salvador.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.