Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bilanțul lui Trump: Contestat în SUA, dispreţuit în Europa, ignorat și batjocorit de nord-coreeni

trump, casa alba

stiripesurse.ro vă prezintă principalele știri ale zilei, printre care și o analiză a lui Valentin Naumescu la un an de mandat în funcția de președinte al SUA a lui Donald Trump, un președinte controversat care a reușit în această scurtă perioadă să se îndepărteze în mod radical de tipul de președinte cu care SUA ne-a obișnuit până acum.

contributors.ro:

Ordinea liberală globală este într-un impas evident. Statele Unite, care au inspirat şi condus cu succes Occidentul şi aranjamentele internaţionale după Al Doilea Război Mondial şi cu precădere după Războiul Rece, par că dau înapoi din promovarea valorilor liberale, a deschiderii şi globalizării, a multilateralismului, fiind mai degrabă tentate, prin vocea noului lider de la Casa Albă, de protecţionism, unilateralism şi dezangajare din formatele internaţionale mai noi sau mai vechi.
Faptul că Statele Unite, sub Donald Trump, nu mai sunt luate în serios şi că lumea începe să se (re)organizeze fără America, în condiţiile în care Uniunea Europeană, China şi Rusia formulează strategii globale care par că nu mai ţin cont de poziţia Washingtonului, nu poate decât să ne îngrijoreze, în condiţiile în care securitatea României este esenţialmente bazată pe infailibilitatea şi garanţiile americane, precum şi pe angajamentul Statelor Unite pentru valorile liberale.
(...)
Dar profilul internaţional al lui Donald Trump? Ce ne spune această imagine atât de controversată despre capacitatea Americii de a se impune pe plan global, de a atrage, de a inspira şi de a rămâne prima Mare Putere a lumii? Lucrurile nu arată deloc bine.
Pe toate planurile de analiză relevante, interne şi externe, profilul de lider al lui Donald Trump (sau, repet, cel puţin modul în care acesta este perceput şi reflectat în spaţiul mediatic) ne arată o Americă tot mai confuză, mai imprevizibilă, mai dezbinată intern, mai lipsită de credibilitate şi incapabilă de identificarea unor soluţii în politica internaţională, o Americă ce nu mai poate garanta îndeplinirea obiectivelor politice pe care şi le asumă. Dar şi aici, este drept, e necesară o discuţie, căci unele par obiectivele şi declaraţiile de pe twitter ale preşedintelui Trump (totuşi, şeful puterii executive) şi altele par obiectivele şi declaraţiile miniştrilor şi generalilor săi. Diferenţele sunt cel puţin de nuanţă, dacă nu de fond.
Dar Trump nu este contestat doar în Statele Unite. Pentru noi, cea mai gravă este îndepărtarea vizibilă de Uniunea Europeană (şi reciproc), care a lăsat loc unor declaraţii dezamăgitoare de ambele maluri ale Atlanticului şi, mai important chiar decât declaraţiile, a accelerat demersurile nucleului franco-german de constituire a Uniunii Apărării, o dimensiune nouă a Uniunii Europene, care vizează, ca finalitate, integrarea militară europeană şi transformarea Uniunii în hard power, adică într-o putere militară efectivă, capabilă să descurajeze şi care nu mai depinde de resursele militare ale Statelor Unite pentru propria securitate. Nu suntem siguri de reuşita acestui obiectiv. Nu este clar însă nici ce efect va avea asupra NATO, pe termen lung, consolidarea Uniunii Apărării dezvoltate de Uniunea Europeană.
De Rusia şi China cred că nu se mai îndoieşte nimeni că merg netulburate pe drumul lor, bun sau rău, fără să ţină cont în strategiile lor de Statele Unite. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Europa traversează cea mai bună perioadă de creştere economică de după criză, încrederea companiilor şi a consumatorilor în economie şi în viitor fiind la maximul ultimelor două decenii.
Germania merge cu motoarele turate la maximum, exporturile companiilor germane cucerind întreaga lumea. Acest lucru este extrem de important pentru economia românească întrucât Germania este principala piaţă de export pentru România, fiind parte dintr-un lanţ global. O cutie de viteze făcută de Daimler la Sebeş se regăseşte într-o maşină Mercedes vândută pe piaţa americană sau chineză. Afacerile Daimler de la Sebeş au crescut de la 1,5 mld. lei pe tot anul 2016 la 3,5 mld. lei (760 mil. euro) în primul semestru  din anului 2017. Dacă ritmul se menţine, fabrica de la Sebeş, o investiţie de 300 mil. euro, va ajunge la afaceri de 7 mld. lei pe 2017 (1,5 mld. euro).
Dar deşi România are cea mai mare creştere economică din Europa, cel puţin în T2, cu cel mai ridicat număr de salariaţi din ultimul deceniu din România - 4,8 milioane, cu una dintre cele mai reduse rate ale şomajului, cu proiecte de investiţii care pot să înceapă oricând, numai companiile să găsească oameni, temerea tuturor investitorilor, începând de la cei financiari la cei strategici, este legată de posibilul derapaj fiscal şi instabilitatea fiscală.
Degeaba te duci la headquarter cu cifre macro bune, dacă la polul opus nimeni nu ştie cum şă-şi facă bugetul de salarii pe 2018 din cauza harababurii fiscale din capul guvernului PSD.
Deşi marile companii ar fi trebuit să fie cele mai mari susţinătoare ale trecerii contribuţiilor sociale din sarcina companiilor în sarcina angajatului, pentru că astfel ar fi o simplificare fiscală, în primul rând pentru ele, au ajuns să fie cel mai împotrivă.
Creşterea salariului brut al angajatului cu suma obligaţiilor sociale plătite de companie nu este privită cu ochi buni de către managerii din România pentru că este greu de justificat/explicat la centru chiar dacă sarcina fiscală rămâne aproximativ aceeaşi. (Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

Salarii de zeci de mii de euro mascate sub forma de contracte de consultanta sau in PFA-uri cu regim avantajos? Da. De la 1 ianuarie, smecherii vor putea din nou sa-si mascheze veniturile salariale sub forma unor false contracte de consultanta, platind astfel contributii mult mai mici la stat. Mica revolutie fiscala propusa saptamina trecuta de ministrul Ionut Misa, cu binecuvintarea Guvernului si a Partidului, produce un haos inutil in contabilitatea firmelor oneste, aduce un risc clar pentru o parte din salariati, dar deschide portite de evaziune.
Sa le luam pe rand.
Cea mai de neinteles modificare a Codului Fiscal e pachetul format din mutarea contributiilor aproape exclusiv in sarcina angajatilor, scaderea lor cu doua puncte procentuale si scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Ce impact va avea asupra angajatilor si angajatorilor? De la 1 ianuarie 2018, In mediul privat, salariul net al angajatilor va scadea daca angajatorul nu va fi de buna credinta si nu va accepta sa renunte de bunavoie la cistig in favoarea angajatului. Daca patronul va fi de buna credinta, atunci el va pastra salariul net de acum al angajatului, pastrand constanta cheltuiala totala cu acel angajat (ba chiar cu o crestere mica).
Asadar, schimbarea nu aduce nimic pentru angajati, cu exceptia riscului ca un patron de rea credinta sa pastreze neschimbat contractul actual, ducind astfel la diminuarea venitului net al angajatului. Nici pentru angajatori schimbarea nu aduce vreun beneficiu. Dimpotriva: va provoca dureri de cap din punct de vedere logistic: daca e de buna credinta, angajatorul va trebui sa schimbe toate contractele actuale, astfel incit sa pastreze salariile nete ale salariatilor sai. Iar daca ai citeva sute de angajati, asta inseamna o bataie de cap serioasa. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Vladimir Putin se află la Teheran pentru o vizită pusă sub semnul unor relaţii tot mai strînse între Rusia şi Iran, pe fondul unor interese geopolitice comune. Mai multe subiecte importante figurează pe agenda discuţiilor. In primul rînd Siria şi dosarul nuclear iranian, dar şi cooperarea comercială, economică şi chiar umanitară. Din ce în ce mai mult Rusia este percepută în Orientul Apropiat ca o mare putere care are un cuvînt important de spus şi fără de care nici o hotărîre esenţială nu poate fi luată.
Apropierea dintre Rusia şi Iran este relativ recentă, ea s-a accentuat după încheierea războiului rece, mai precis după căderea comunismului. În general, cînd vorbim despre “războiul rece” ne referim la anii de după al doilea război mondial, cînd pe planetă puterile dominante au fost Uniunea Sovietică şi Statele Unite ale Americii. Acel lung “război rece” a fost pierdut, de fapt, de ruşi, care au intrat în anii 90 într-o perioadă de declin şi de fragilitate militară. Vladimir Putin înţelege însă, în prezent, să-şi ia revanşa, într-o lume devenită multi-polară, pe fondul unor mari mutaţii geopolitice, al unor razboaie "fierbinti" si al unui nou razboi "rece" cu America.
Rusia şi Iranul au în comun cel puţin un lucru în acest moment: sunt ţări care apar ca adversari ai Statelor Unite. Atît Rusia cît şi Iranul fac obiectul unor sancţiuni americane, ambele denunţă “unilateralismul” Statelor Unite, ambele critică vehement refuzul lui Donald Trump de a accepta acordul nuclear semnat de comunitatea internaţională cu Teheranul. Să mai adăugăm la acest tablou şi faptul că Rusia şi Iranul sunt principalii susţinători ai preşedintelui Bachar al-Assad în Siria, şi avem o imagine şi mai clară a profundei adversităţi politice şi diplomatice ruso-iraniene în raport cu America.
Faptul că Rusia este din nou prezentă pe scena internaţională în general şi pe cea orientală în special a fost pus în evidenţă şi de vizita “istorică” pe care a făcut-o la Moscova, pe data de 5 octombrie, regele Salman al Arabiei Saudite. Prin această deplasare la Moscova suveranul saudit a recunoscut de fapt că soluţiile Americii pentru instaurarea păcii în Siria şi calmarea tensiunilor din regiune nu sunt suficiente, şi că Rusia trebuie consultată, ascultată, chiar curtată. Interesant este şi faptul că preşedintele francez Emmanuel Macron pare să fi acceptat o invitaţie de a se duce în Rusia anul viitor, probabil cu ocazia Forumului economic de la Sankt-Petersburg. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.