Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BIOGRAFIE Cine este Sevil Shhaideh, noul ministru al Dezvoltării Regionale

agerpres.ro
sevil shhaideh

Sevil Shhaideh, propusă de PSD pentru funcţia de vicepremier, ministru al Dezvoltării Regionale, are 52 de ani, este de religie musulmană, este absolventă de ASE, iar timp de aproape 20 de ani a lucrat în Consiliul Judeţean Constanţa, instituţie condusă, din 2004 şi până în vara acestui an, de Nicuşor Constantinescu. În ultima declaraţie de avere, ea a menţionat un apartament în Constanţa, precum şi mai multe proprietăţi din Siria ale soţului ei, Shhaideh Akram, relateaza news.ro

Sevil Shhaideh este prima propunere făcută de PSD şi ALDE pentru postul de premier, în 21 decembrie, propunere respinsă de preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, la momentul la care a făcut propunerea, că Sevil Shhaideh este loială, corectă şi cinstită, fiind singura persoană din partid în care are încredere că poate pune în practică programul de guvernare.

Sevil Shhaideh s-a născut în 4 decembrie 1964. Ea a absolvit în anul 1987 Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică a Academiei de Ştiinţe Economice şi are un masterat în Managementul Proiectelor de Afaceri obţinut la Universitatea Ovidius din Constanţa. De asemenea, are mai multe specializări - expert în administraţia publică, manager ONG, obţinute în SUA din partea USAID, în anii ’90 şi la începutul anilor 2000.

Primul său loc de muncă a fost la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii Constanţa, ca analist programator, în perioada 1987 - 1991, iar din 1991 şi până în 1993 a fost manager de sisteme informatice la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Constanţa.

Din 1993, Sevil Shhaideh s-a angajat la Consiliul Judeţean Constanţa, unde până în 2007 a ocupat funcţia de director de sisteme informatice, în timp între 2007 şi 2012 a fost director general în Direcţia Generală de Proiecte din Consiliul Judeţean Constanţa. De asemenea, între 2007 şi 2012 a fost şi coordonator în cadrul Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, ocupându-se, printre altele, de elaborarea amendamentelor cu privire la actele normative ce reglementează administraţia publică locală.

În 2015, Sevil Shhaideh a fost numită secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în perioada în care ministru era Liviu Dragnea. După demisia acestuia din funcţia de ministru, Sevil Shhaideh a preluat prerogativele sale, conducând Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice din mai până în noiembrie 2015. La învestirea în funcţia de ministru, ea a jurat pe Coran.

 

Sevil Shhaideh s-a căsătorit în 2011, iar martori la acel eveniment au fost preşedintele Consiliul Judeţean Constanţa din acea perioadă, Nicuşor Constantinescu, dar şi Liviu Dragnea. La momentul numirii ei în Ministerul Dezvoltării, a apărut informaţia conform căreia Liviu Dragnea i-ar fi fost naş, însă liderul PSD a negat, precizând că în religia musulmană nu există naşi şi că el doar a fost martor, alături de alţii, la căsătoria acesteia.

 

Sevil Shhaideh s-a aflat la un moment dat şi pe lista de parlamentari a PSD Constanţa pentru alegerile din 11 decembrie 2016, pe un loc eligibil, dar în cele din urmă nu a mai candidat.

În cea mai recentă declaraţie de avere, din mai anul acesta, când ocupa funcţia de consilier la Ministerul Dezvoltării, ea scrie că are un apartament de 47 de metri pătraţi în Constanţa, dobândit în 1994. De asemenea, mai are trecute proprietăţi din Siria ale soţului ei, Shhaideh Akram. Una dintre acestea este un apartament de 95 de metri pătraţi dobândit în 1993 prin cumpărare, locul în care se află fiind şters din document. Alte două apartamente, de 145 şi de 180 de metri pătraţi, se află în Damasc, primul fiind construit în 2003 şi cel de-al doilea fiind cumpărat în 2013.

Sevil Shhaideh are două conturi în lei deschise în 2011 la Raiffeisen Bank, unul de 423.817 lei şi celălalt de 167.004 lei. Ea a acordat în nume personal un împrumut de 20.000 de euro lui Chhide Bachir. Shhaideh are şi un credit la BRD de 60.000 de lei, contractat în 2012 şi scadent în noiembrie 2017. În aceeaşi declaraţie de avere, ea are trecute venituri de 30.647 de lei ca secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, 61.900 d elei ca ministru şi 92.969 de lei ca membru într-un consiliu al Eximbank. Conform declaraţiei de interese, este acţionar la Coremar (cupon gratuit) şi la Rosyr International SRL, firmă radiată. De asemenea, este şi vicepreşedinte la Asociaţia Dispeceratul Civic.

Soţul lui Sevil Shhaideh  este de origine siriană şi a absolvit în 1984 Universitatea Tishreen din oraşul sirian Lattakia, iar în 2010 şi-a luat doctoratul în Economie la Academia de Studii Economice din Bucureşti şi pe cel în Ştiinţe Agronomice la Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Din anul 1988 şi până în 2010, el a lucrat la Ministerul Agriculturii din Siria, unde a deţinut, între altele, funcţia de şef al Departamentului de Fructe tropicale şi subtropicale. În paralel, în această perioadă, timp de trei ani a fost angajat al unei companii din Damasc, îndeplinând funcţiile de editor şi "comentator de documentare".

Presa a speculat că preşedintele Iohannis a respins propunerea Sevil Shhaideh premier date fiind legăturile soţului acesteia cu Guvernul sirian.

viewscnt

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.