Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Birchall cere adoptarea cu celeritate a unor acte normative transpuse din directive restante ale UE

facebook.com
ana birchall

Ministrul delegat al Afacerilor Europene, Ana Birchall, a depus la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor o scrisoare prin care solicită adoptarea cu celeritate a mai multor acte normative primare de transpunere a unor directive restante ale Uniunii Europene. "Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene asigură coordonarea interministerială, în vederea transpunerii directivelor UE şi exercită prerogativele de agent guvernamental pentru Curtea de Justiţie a UE (CJUE) în acţiunile în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor declanşate de Comisia Europeană împotriva statului român. În scopul evitării sancţiunilor pecuniare care ar putea fi impuse României, ca urmare a necomunicării actelor normative primare de transpunere pentru directivele restante, este absolut necesar ca respectivele proiecte să fie adoptate cu maximă celeritate, publicate în Monitorul Oficial al României şi notificate Comisiei Europene", se arată în solicitarea transmisă Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

Se menţionează că, potrivit comunicării Comisiei Europene, publicată în Jurnalul Oficial al UE din 19 ianuarie 2017, în cazul în care statul membru vizat se conformează după momentul sesizării CJUE, nu va mai putea interveni desistarea Comisiei justificată exclusiv de conformare, iar instanţa UE va aplica sancţiuni pecuniare. Documentul conţine o anexă cu lista completă a directivelor UE restante care trebuie transpuse "în cel mai scurt timp posibil". Totodată, a fost transmisă lista directivelor UE al căror termen de transpunere se va împlini în anul 2017, cu precizarea că actele normative primare care vor transpune directivele ar trebui să fie adoptate de Parlament în procedură de urgenţă.

Între proiectele de lege restante, aflate în procedură parlamentară, transpuse din directivele europene, se află cel privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, propunerea legislativă privind exercitarea profesiei de medic veterinar şi completarea şi modificarea Legii 95/2006 privind reforma din domeniul sănătăţii, proiectul de lege privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea exercitării pe teritoriul României a drepturilor conferite în contextul liberei circulaţii a lucrătorilor în cadrul UE (transpus din directiva europeană privind detaşarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii din 2014), proiectul de lege pentru aprobarea OG nr. 38/2015 privind soluţionarea alternativă a litigiilor dintre consumatori şi comercianţi (aflată în dezbatere la Camera Deputaţilor).

Printre proiectele de lege care sunt în curs de elaborare se află cel pentru modificarea şi completarea legii privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, proiectul de lege de modificare a Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, precum şi pentru completarea art. 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal - în procedură de avizare internă, conform Agerpres. Solicitarea a fost trimisă comisiilor permanente de specialitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.