Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biserica Ortodoxă Română, prima reacţie la criza refugiaţilor

biserica cruce

Mii de refugiaţi ajung zilnic în Europa din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord. Reacţiile sunt diverse nu numai printre liderii europeni, ci şi printre cetăţenii statelor din UE: de la compasiune şi ospitalitate, la îngrijorare, teamă şi ură. Dezbaterea s-a existins şi în România, deşi ţara noastră este ocolită de refugiaţi. Efortul financiar pentru susţinerea refugiaţilor şi un aşa-zis pericol al islamizării Europei sunt principalele temeri.

STIRIPESURSE.RO a solicitat reacţii din partea principalelor culte religioase din România. Liderii religioşi au fost chestionaţi cu privire la atitudinea cultelor faţă de refugiaţi, modul în care sunt sfătuiţi credincioşii să reacţioneze şi eventualele pericole care izvorăsc din actuala criză a refugiaţilor.

Vezi şi: Biserica Romano-Catolică din România, anunţ despre criza refugiaţilor

Biserica Ortodoxă Română consideră că românii ortodocşi trebuie să acţioneze cu dragoste de semeni, în baza credinţei creştine, Europa nefiind în faţa unui pericol islamist.

"E de la sine înţeles că atunci când un semen de-al nostru e în dificultate el trebuie ajutat, trebuie sprijinit. Eu vă reamintesc faptul că, anul trecut, Patriarhia Română a organizat o colectă în toate bisericile şi mănăstire din ţară şi străinătate şi a fost colectată suma de 500.000 de euro, care a fost oferită Patriarhiei Antiohiei şi Întregului Orient pentru sprijinirea victimelor conflictului sângeros din Siria. În mod firesc, oricine are nevoie de spijin, de ajutor trebuie ajutat", a declarat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Vezi şi: Preşedintele Uniunii Bisericilor Baptiste din România: Criza refugiaţilor - o oportunitate

În opinia reprezentantului BOR, înainte de a vorbi despre o posibilă islamizare trebuie să ţinem cont de faptul că o mare parte dintre refugiaţi sunt creştini Nu avem elementele necesare pentru a avea o judecată în legătură cu un asemenea pericol, mai spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. "Nu am sesizat o teamă faţă de un pericol de islamizare. În rest, e o problemă care confruntă Europa şi, în mod firesc, trebuie găsite soluţii", spune părintele Stoica.

Patriarhia are în vedere şi sprijinirea autorităţilor române în eventualitatea în care România va găzdui refugiaţi. De altfel, în Bucureşti există deja o comunitate de creştini arabi, sprijinită de BOR.

"Am văzut că autorităţile statului român deja se pregătesc. În mod firesc, autorităţile trebuie sprijinite în demersul lor de ajutorare a acestor semeni ai noştri care realmente sunt într-o situaţie dramatică. Ceea ce am declarat are legătură cu credinţa noastră. Credinţa se manifestă prin fapte. Între credinţă şi dragostea faţă de semeni există o legătură", a mai declarat părintele Constantin Stoica.

Vezi şi: Biserica Reformată din România, despre refugiaţi: 'Este o ruşine ce se întâmplă'

Vezi şi: Lider al Cultului Penticostal: Refugiaţii din Siria, ca românii înainte de '89

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.