Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biserica Reformată, protest fără precedent la adresa statului - DOCUMENT

biserica reformata doua turnuri

Biserica Reformată protestează vehement la adresa unor decizii ale instanţelor de judecată, care au dus la renaţionalizarea unor proprietăţi şi condamnarea la închisoare a unui deputat UDMR.

Deputatul Marko Attila, pe vremea când era secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, a restituit un imobil situat in municipiul Sfântu Gheorghe, judetul Covasna, Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discutie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi în prezent include două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat.

Vezi şi: Deputat UDMR, condamnat la închisoare

Curtea de Apel Ploieşti a decis condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare a deputatului şi renaţionalizarea imobilelor.

"Azi, s-a destrămat credința noastră de 25 de ani în statul de drept, când la Curtea de Apel din Ploiești s-a pronunțat sentința nedreaptă privind clădirea Colegiului Reformat Székely Mikó din Sfântu Gheorghe – imobilul fiind renaționalizat abuziv de la Episcopia Reformată din Ardeal.

Prin această decizie, statul român a semnalat membrilor Bisericii Reformate din România, membrilor comunităților minoritare în România că nu au drepturi egale cu majoritatea din această țară. Declarăm că nu dorim să fim cetățeni de mâna a doua și cerem statului să afirme drepturile minorităților religioase și naționale. Nu dorim să ajungem la soarta sașilor care au devenit cetățeni de calitatea a doua, comerciabili prin voința și permisiunea statului", se arată într-un protest al Bisericii Reformate, remis redacţiei stiripesurse.ro.

Vezi şi: Reacție incredibilă a Guvernului de la Budapesta după condamnarea deputatului Attila Marko

Conducerea Eparhiei Reformate din Ardeal consideră că trebuie regândită relația Bisericii Reformate cu statul român. Astfel, pentru 29 noiembrie s-a convocat o ședință extraordinară a Eparhiei la Biserica din Orașul de Jos (Biserica cu două turnuri) din Cluj-Napoca, începând cu ora 11, unde se va analiza situația creată și se va stabili direcția acţiunilor viitoare.

Vezi AICI protestul Bisericii Reformate!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.