Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR a revizuit din nou prognoza de inflație

bnr

BNR a revizuit din nou prognoza pentru rata anuala a inflatiei, la -0,7% pentru finele acestui an, în scadere cu 0,4 puncte procentuale fata de estimarea din august, si la 1,1% pentru sfârsitul anului viitor, cu 0,4 puncte procentuale în crestere, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.

Scenariul bancii centrale privind inflatia include prevederile Codului Fiscal si modificarile aduse prin ordonanta de urgenta din octombrie.

"Fara impactul de runda I al reducerii cotei TVA, rata prognozata a inflatiei ar atinge 2,1% la sfârsitul acestu an si la 2,7% în 2016", a afirmat Isarescu într-o conferinta de presa, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflatiei.

El a aratat ca rata anuala a inflatiei este anticipata la valori negative pâna în mai 2016, urmând sa revina ulterior în teritoriu pozitiv, dar inferioare, pâna la sfârsitul anului urmator, limitei inferioare a intervalului tintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, deci sub 1,5%.

Rata anuala a inflatiei este estimata a reintra în interiorul intervalului în 2017.

"Atât consumatorii, cât si antreprenorii, intermediarii nu vad înca o deflatie în România, chiar daca vad o scadere a preturilor, IPC-ul în teriitoriu negativ vine dintr-o masura fiscala. Pâna în prezent, nu exista o psihologie de deflatie, populatia cumpara, se investeste, cererea creste si publicul crede ca dupa o anumita perioada de timp va fi depasit acest moment si inflatia va intra în tinta pe care o urmarim", a mai spus seful bancii centrale.

El afirmase joi, în cadrul briefingului dupa sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR, ca rata anuala a inflatiei se va mentine în teritoriu negativ pe tot parcursul urmatoarelor trei trimestre, urmând sa revina la valori pozitive, dar pâna la începutul anului 2017 se va plasa sub limita inferioara a intervalului tintei, de 2,5% plus/minus un punct procentual.

BNR a revizuit în august prognoza pentru rata anuala a inflatiei la -0,3% pentru finele acestui an si la 0,7% pâna la sfârsitul anului viitor, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv 1,2 puncte în scadere fata de proiectia anterioara, urmând sa intre în interiorul intervalului din jurul tintei în T1 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.