Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR anunta inflatie negativa pana in mai 2016. Urmeaza scumpiri!

grafic crestere

Raportul asupra inflatiei, prezentat, ieri, de gruvernatorul BNR, Mugur Isarescu, arata ca, in urma scaderii TVA la alimente, si a reducerii TVA general din 2016, inflatia va stationa la cote negative pana in primavara anului viitor. Dupa aceea sunt estimate cresteri ale inflatiei, deci ne asteptam la scumpiri, relateaza National.

Raportul BNR arata ca, in trimestrul al treilea al acestui an, valoarea negativa a ratei anuale a inflatiei (indusa de reducerea cotei TVA la alimente) s‐a accentuat usor, pe seama preturilor la combustibili, in contextul scaderii cotatiilor titeiului la un nou minim post‐criza. Tot la nivel relativ redus s-au mentinut si preturile principalelor materii prime agricole, in contextul ofertei abundente la nivel global. Pretul intern la grau a fost sub cel de la Bursa de la Paris, de peste 150 de euro/tona de grau, un nivel similar inregistrandu-se si la porumb. Preturile futures indica insa o crestere a cotatiilor pentru anul viitor, in conditiile unor recolte mai slabe in acest an, atat in UE, cat si in Romamia, din cauza secetei. Deci, cine are cereale de vanzare, sa astepte, pentru ca le va vinde in primavara la preturi mai bune ca acum. Inflatia este si se va mentine negativa aproximativ o jumatate de an de acum incolo, dar in iunie 2016 ne putem astepta la scumpiri.

Preturile pot creste in scurt timp

Conform documentului prezentat de Mugur Isarescu, rata anuala a inflatiei (IPC – Indicele Preturilor de Consum) este prognozata la ‐0,7% si 1,1% la finele anilor 2015 si, respectiv, 2016. Acestea sunt valori revizuite in jos cu 0,4 puncte procentuale si, respectiv, in sus cu 0,4 puncte procentuale fata de Raportul asupra inflatiei prezentat anterior. Daca nu se ia in calcul impactul de runda I al reducerilor cotei TVA, rata prognozata a inflatiei va atinge 2,1% la sfarsitul acestui an si 2,7%, la finele anului 2016. Isarescu a precizat ca scenariul de baza ia in calcul prevederile incluse in noul Cod fiscal cu modificarile si completarile ulterioare aduse acestuia prin Ordonanta de urgenta nr. 50 din 27/10/2015 privind reglementarea unor masuri fiscale, cu aplixcare din ianuarie 2016.  Raportul BNR arata ca rata anuala a inflatiei (IPC) este anticipata a se situa la valori negative pana in luna mai 2016, a reveni la valori pozitive, dar inferioare – pana la sfarsitul anului 2016 – limitei de jos a intervalului tintei (estimata de BNR la 2,5%/an) si a reintra in interiorul niveluluiprognozat in ianuarie 2017. Isarescu a atras atentia ca IPC (deci si inlfatia) poate creste pe termen scurt, ca urmare a majorarii preturilor la legume si fructe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.