Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR dă o nouă lovitură guvernului Victor Ponta: Pronostic TERIBIL pentru guvernanți

victor ponta guvern

"Economia românească nu este un Mercedes. Nu este nici un Trabant, dar nu este nici un Mercedes. Este o Skodă sau un Renault, dacă vreţi", a atras atenţia economistul-şef al BNR, Valentin Lazea. Iar prin noul Cod fiscal se pierde stabilitatea deficitului, ceea ce va duce la consecinţe în cascadă. "Toate eforturile din ultimii 5 ani ar fi practic invalidate", spune Lazea, care estimează că, într-un simplu calcul politic, peste un an toate aceste stimulente vor trebui probabil luate înapoi.

Referindu-se la reacţia oamenilor de afaceri privind noul cod, Lazea atrage atenţia că inclusiv în mediul de afaceri "e o mare necunoaştere a legităţilor macroeconomice". El îi îndeamnă pe politicieni să găsească o soluţie de compromis: "Înţelepciunea ar trebui să dicteze că nu este încă prea târziu".

BNR e îngrijorată de aspectul echilibrului macroeconomic - inflaţie scăzută şi stabilă, deficit scăzut şi stabil, datorie publică scăzută şi stabilă, un curs stabil.

Tot acest echilibru riscă să fie aruncat de mărimea ajustării fiscale care se propune prin Codul fiscal. "În discuţie nu e Codul fiscal în sine, care este un act bun pentru că aduce ordine, face anumite înlesniri pentru mediul de afaceri şi este un document la care se lucrează din 2003 (...) BNR nu este împotriva Codului fiscal, este împotriva unei scăderi de taxe de această amplitudine - şi anume este o scădere echivalentă cu 2,3% din PIB. Şi nu cu scăderea de taxe are ceva Banca Naţională, ci cu creşterea deficitului cu circa 2,3% pe care o asemenea scădere ar aduce-o".

Un astfel de deficit înseamnă că se pierde stabilitatea deficitului ceea ce va avea ca urmare creşterea datoriei publice, o creştere a dobânzilor. În cascadă, tot acel echilibru ar dispărea. Toate eforturile din ultimii 5 ani ar fi practic invalidate. E o bombă cu efect întârziat mai ales pentru politicienii care vor trebui să guverneze după acest Cod fiscal. Probabil o parte din aceste măsuri vor trebuie luate înapoi, estimează Valentin Lazea.

Un alt aspect important: practic, clasa politică încalcă nişte angajamente internaţionale asumate de România. Nerespectarea obiectivului fiscal pe termen mediu (MTO) va duce la o penalizare a României din partea organismelor internaţionale. Întrebarea este dacă vrem să ne îndepărtăm de obiectivul pe termen mediu când toate ţările se apropie de acest obiectiv, atrage atenţia Lazea. Am fi singura ţară din cele 28 ale UE care ne-am îndepărta de obiectiv, la nicio lună după episodul Grecia, constată economistul-şef al BNR.

BNR nu are ceva ideologic nici împotriva reducerii de taxe nici împotriva de creşteri salariale atâta timp cât nu duc la creşterea deficitului bugetar, mai subliniază Lazea. Acum ele nu sunt compensate.

Instituţia abilitată prin lege să acţioneze este Consiliul fiscal. Faptul că a stat 4 luni fără să fie consultate cifrele, nu e vina BNR, spune Lazea.

În mod normal, înţelepciunea ar trebui să dicteze că nu este încă prea târziu şi că trebuie să se găsească o soluţie de compromis. Iar politicienii ar trebui să se gândească că unii dintre ei vor trebui să guverneze cu această supraîncălzire a economiei generată de noul Cod fiscal.

Economistul şef al BNR se declară dezamăgit de reacţia extrem de slabă a mediului de afaceri. E o mare necunoaştere a legităţilor macroeconomice, inclusiv în mediul de afaceri şi o atitudine parohială - România e văzută ca o planetă în sine, ca şi cum nu am avea legătură cu alte ţări. Acest parohialism e cea care explică această acceptare necritică a unor oameni care ar trebui să ştie mai bine, a spus Valentin Lazea la TVR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.