Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR, intalnire cu bancile pe problema francului elvetian. Ce au stabilit

bnr

Banca Nationala a Romaniei a avut joi o intalnire de lucru cu conducerile bancilor comerciale care au acordat credite in franci elvtieni (CHF) si cu conducerea Asociatiei Romane a Bancilor.

BNR si bancile comerciale sunt preocupate de problema creditelor in CHF, pentru a gasi o serie de solutii de reducere a serviciului datoriei debitorilor care au fost afectati de turbulentele recente de pe piata financiara internationala determinate de decizia Bancii Centrale a Elvetiei.

In acest sens, s-au agreat urmatoarele principii care sa stea la baza negocierilor intre banci si clienti:

Exista o multitudine de situatii individuale specifice (in functie de situatia diferita a veniturilor debitorilor, de particularitatile creditelor, de expunerile diferite ale bancilor) care pot fi abordate cu o serie de solutii diferentiate. Nu exista o singura situatie general valabila care sa reclame o singura abordare general valabila.

Stabilitatea sistemului financiar bancar este esentiala pentru finantarea cresterii economice, pentru crearea de locuri de munca, pentru cresterea veniturilor cetatenilor si crearea conditiilor de rambursare a creditelor. Banca Nationala protejeaza stabilitatea sistemului financiar bancar din Romania si, prin aceasta, protejeaza interesele milioanelor de deponenti care au depozite in bancile comerciale. Banca Nationala subliniaza ca situatia creditarii in CHF nu reprezinta un risc sistemic (din perspectiva ponderii reduse in PIB) dar adoptarea unor masuri inadecvate poate induce un astfel de risc.

Negocierea oricarei solutii va avea in vedere:

 

  • sa fie bine tintita catre persoanele care au o reala nevoie de a fi sprijinite;
  • sa se bazeze pe o impartire rezonabila a costurilor ajustarii;
  • sa nu afecteze stabilitatea sistemului financiar - bancar - adica sa nu creeze riscuri pentru milioane de deponenti;
  • sa nu creeze hazard moral - adica sa nu genereze asteptari nerezonabile pe viitor (privind neplata serviciului datoriei) si sa nu discrimineze debitorii in alte monede (lei, euro, dolari);
  • sa nu incalce Tratatul privind Uniunea Europeana si conditiile de aderare a Romaniei - adica sa nu restrictioneze libera circulatie a capitalului.

 

Bancile comerciale vor evalua, de la caz la caz, capacitatea de rambursare a datoriilor de catre debitori (in functie de veniturile acestora si de istoricul lor).

Pentru a rezolva aceste probleme individuale, bancile comerciale au la dispozitie o serie de solutii optionale consistente cu principiul impartirii poverii ajustarii (burden - sharing) aplicat si pe plan international. Aceste solutii care pot fi propuse clientilor includ, dar nu se limiteaza la:

Solutii individualizate care sa mentina ratele lunare in lei aferente creditelor in CHF la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014;

Conversia creditelor din CHF in lei la cursul zilei si/sau acordarea unui discount privind cuantumul servicului datoriei;

Reducerea temporara a ratei dobanzii la creditele in CHF pentru a compensa efectul aprecierii CHF;

Flexibilizarea mecanismului de rescadentare si a duratei in raport cu capacitatea financiara a debitorilor, prin aplicarea prevederilor Ordonantei 46/2014, cu modificarile avute in vedere privind extinderea sferei de cuprindere a acesteia; simplificarea procedurilor administrative; intarirea protectiei debitorilor in raport cu banca (astfel incat in procesul rescadentarii creditelor sa nu se inaspreasca termenii contractului de credit precum rata dobanzii, comisioane, solicitarea constituirii de noi garantii).

Solutiile sunt complementare; fiecare banca poate aplica un mix adecvat de solutii adaptat fiecarui caz individual. Ele sunt valabile si pentru creditele acordate in alte monede si pot fi optimizate de la caz la caz.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu va sustine vineri o conferinta pe aceata tema.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.