Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR răspunde ANI: Câți bani iau, de fapt, șefii Băncii Naționale

bnr

Dispută dură între Agenţia Naţională de Integritate şi Naca Naţională. Motivul discordiei sunt salariile celor din conducerea BNR.

Datele făcute publice de către Agenția Națională de Integritate privind veniturile cuprinse în declarațiile de avere ale conducerii BNR (guvernator, prim-viceguvernator, viceguvernatori, membri neexecutivi ai CA ai BNR) sunt venituri nete anuale totale. Acestea nu diferă de datele privind veniturile curente făcute publice de BNR în comunicatul din 1 septembrie a.c., se arată într-un comunicat BNR remis redacției.

Citeşte şi: Veste mare pentru românii care merg cu taxiul: Schimbări majore în Bucureşti

De exemplu , în ceea ce privește conducerea executivă a BNR (guvernator, prim-viceguvernator, viceguvernatori), veniturile din declarația de avere cuprind totalitatea veniturilor obținute în anul 2015. Aceste venituri anuale totale nete sunt prezentate defalcat în comunicatul CA al BNR din 1 septembrie, după cum urmează:

Citește și: Asta e țara în care se vând sute de mii de bâte de baseball, dar nimeni nu practică sportul: La ce sunt folosite

veniturile lunare nete standard ale conducerii executive a CA (salariul net lunar și indemnizația lunară netă primită în calitate de membru al Consiliului de Administrație) înmulțite cu 12 luni; indemnizația anuală de vacanță in cuantum de 100% salariu lunar net (fără indemnizația de membru CA); alte drepturi bănești, acordate anual, în cuantum total de maximum 1,6 salarii lunare nete (fără indemnizația de membru CA); participarea la profitul realizat de BNR în anul precedent (100% din venitul lunar); indemnizația de pensionare obținută în 2015 (numai în cazul dl. Guvernator, Mugur Isărescu, care a împlinitvârsta de pensionare în iunie 2014).

Citeşte şi: SURPRIZĂ Cine a prins loc în noul Birou permanent al Senatului

Prin adunarea acestora se obține venitul net anual total.

Veniturile nete anuale totale, împărțite la 12 luni, nu reprezintă veniturilenetelunare standard, pentrucăsumarezultată nu se obțineînfiecarelună, fiinddoar omediearitmetică. Această medie aritmetică poate cuprinde venituri ocazionale fărăcaracter repetitiv, (cum ar fi indemnizația de pensionare) sau participarea la profit (care depinde de rezultatul exercițiului financiar anual).Toate sumel eanunțate public în euro pentru facilitarea comparațiilor s-au obținut prin conversia la un curs de 4,5 lei pe euro.

Joi, Banca Naţională a României (BNR) a publicat salariile angajaţilor săi şi a membrilor consiliului de administraţie. Din datele Bancii Naţionale reiese că guvernatorul Mugur Isărescu încasează lunar un venit de 13.601 euro – salariu de 42.727 de lei (9.450 de euro) şi indemnizaţie de membru în Consiliu de Administraţie de 18.476 de lei (4.106 euro), însă la acest venit se adaugă şi alte venituri care se acordă anual, pe care nu BNR nu le-a făcut publice.

Citește și: Se pune cocaină în Coca- Cola? Ce s-a descoperit într-o fabrică din Franța

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a publicat veniturile încasate în 2015 de şefii Băncii Naţionale a României (BNR), de unde reiese că guvernatorul Mugur Isărescu a încasat anul trecut de la banca centrală 1.144.069 de lei (257.383 de euro), adică 21.448 de euro pe lună.

Astfel, reiese că Isărescu încasează, pe lângă venitul lunar de 13.601 euro, şi bonusuri şi indemnizaţii anuale de peste 94.000 de euro, echivalentul a 7.847 de euro pe lună.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.