Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR spune cum a fost ajutată de CCR în fața legilor

bnr

Banca Naţională a României apreciază că, prin deciziile pe care le-a luat, Curtea Constituţională a corectat legislaţia românească, în sensul punerii în acord cu legea fundamentală, a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, dând ca exemplu legile dării în plată şi conversiei creditelor în franci elveţieni.

"România de astăzi nu ar fi arătat la fel fără contribuţia Curţii Constituţionale. Deciziile sale, prin efectul lor obligatoriu faţă de orice autoritate publică, au corectat legislaţia românească, în sensul punerii în acord cu exigenţele legii fundamentale, ale Convenţiei pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi altor norme", a afirmat Georgescu, la conferinţa internaţională cu tema "Un sfert de secol de constituţionalism", organizată cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea Curţii Constituţionale, scrie agerpres.ro.

Citește și: Dezvăluire ŞOCANTĂ a mamei bătăușei din Oradea: A fost INTERNATĂ de nenumărate ori, nu este o boală ușoară

El a exemplificat prin două decizii recente ale Curţii Constituţionale în privinţa legilor dării în plată şi conversiei creditelor.

"Prin două decizii recente, Curtea Constituţională a apreciat două foarte controversate problematici, cea a dării în plată şi cea a conversiei creditelor. Impactul social al acestor decizii este extrem de ridicat, având în vedere numărul foarte mare de destinatari acestor legi, debitori ai instituţiilor de credit. După o riguroasă analiză a motivelor de neconstituţionalitate invocate, ce reclamau în esenţă, din partea băncilor, încălcarea dreptului de proprietate şi a principiului neretroactivităţii, Curtea a lămurit, prin decizia în cazul dării în plată, înţelesul şi modalitatea de aplicare a legii în sensul de a-i oferi acesteia eficienţă în limitele prevăzute de Constituţie", a spus Georgescu.

Citește și: PRO TV trebuie să-i plătească DESPĂGUBIRI unei profesoare: Postul a difuzat imagini cu ea în timpul unui act sexual / VIDEO 18+

El a spus că, în privinţa legii conversiei creditelor, Curtea a constatat abaterea de la anumite principii fundamentale, cum ar fi cel al egalităţii, respectiv beneficiul conversiei viza doar creditele în franci elveţieni, nu şi în alte valute, sau al neretroactivităţi, şi a declarat neconstituţionalitatea acesteia.

"Banca apreciază, respectă şi va respecta întotdeauna deciziile Curţii Constituţionale aşa cum orice instituţie şi orice autoritate publică trebuie să o facă într-o ordine juridică guvernată de statul de drept. Iată, deci, cât de importantă este (...) Curtea Constituţională. Numărul impresionant de decizii pronunţate în ultimii 25 de ani, o creştere semnificativă în ultimii ani şi atribuţiile complexe conferite prin constituţiei şi sporite cu prilejul revizuirii acesteia denotă că instanţa de contencios constituţional este un pilon fundamental al unui stat democratic", a conchis Georgescu.

Citește și: Cum a protejat SPP reuniunea din Sufrageria lui Oprea .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.