Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bob Dylan, discurs in extremis pentru încasarea sumei aferente premiului Nobel

telegraph.co.uk
Bob Dylan

Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în 2016, Bob Dylan, a trimis în ultimă instanţă discursul tradiţional necesar pentru a încasa suma aferentă acestui premiu, sub forma unei înregistrări audio în care artistul schiţează o poetică a cântecului şi evocă surse de inspiraţie precum Homer sau "Moby Dick", informează DPA şi AFP, citaţi de Agerpres.

În discursul de 26 de minute, acompaniat de un pian pe fundal, Dylan descrie cărţile şi muzica care l-au influenţat de-a lungul vieţii şi încercarea sa de a stabili o legătură între muzica şi literatura sa.
"Atunci când am primit Premiul Nobel pentru Literatură, m-am întrebat care anume a fost legătura dintre cântecele şi literatura mea. Am vrut să mă gândesc şi să descopăr conexiunea", susţine compozitorul, pe numele său real Robert Allen Zimmerman.
Citeşte şi: Acuzații fără precedent împotriva PRO TV! Declarații șocante ale fostului consilier al lui Băsescu
Artistul aminteşte printre numele care l-au inspirat scriitori precum Cervantes, Herman Melville şi William Shakespeare, însă recunoaşte că a avut numeroase surse de inspiraţie, de la Homer la Buddy Holly.
Dylan a avut la dispoziţie şase luni pentru a transmite acest discurs după ceremonia de acordare a Premiilor Nobel. Furnizarea acestui discurs este o precondiţie pentru primirea cecului de 8 milioane de coroane suedeze ataşat premiului, iar termenul limită de predare al acestuia era 10 iunie. Termenul a fost respectat de artist, iar discursul său a fost postat pe site-ul Academiei suedeze.
Spre surpriza generală, Bob Dylan a fost recompensat în octombrie cu Premiul Nobel pentru Literatură - aminteşte AFP - ''pentru că a creat în marea tradiţie a muzicii americane noi moduri de exprimare poetică'', după cum a argumentat Academia.
Citeşte şi:  Super eroina 'Wonder Woman' a urcat pe prima poziţie a box-office-ului nord american
Citeşte şi: Horia Brenciu, accident cu motocicleta în vacanţă

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.