Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BOMBA care stă să explodeze în Estul României

odesa

Nivelul de trai al ucrainienilor a scazut dramatic în prezent, fata de cel de dinaintea Euromaidanului. Esecul masurilor economice ale administratiei Porosenco au fost puse pîna acum pe seama razboiului civil si necontinuarea operatiunilor militare, risca sa faca din Ucraina un teatru al revoltelor sociale în masa.

Citește și: Traian Băsescu estimează o invazie ucraineană: Ne vom trezi cu 10.000 de ucraineni pe zi

A devenit clar faptul ca Porosenko nu intentioneaza sa puna în aplicare acordul Minsk 2, cu privire la descentralizarea sau federalizarea Ucrainei, adica regiunile Donetk si Lugansk. Pe de alta parte, daca Porosenco reia operatiunile militare în nordul Donbass sau dinspre Mariupol, fara a controla în totalitate granita cu Rusia, armata ucrainiana are toate sansele sa fie înfînta din nou, ca si în august-septembrie 2014 si februarie 2015. În acest caz teritoriul separatistilor putînd sa depaseasca regiunile Donetk si Lugansk.

Recent, parlamentul Ucrainei a adoptat o lege prin care anuleaza acordurile anterioare prevind tranzitul castilor albastre ONU rusesti, prin Ucraina în Transnistria.  Lymanske, aflat la doar 3 km de frontiera transnistreana, este

folosit în prezent ca aerodrom de manevra de Brigada 299Aviatie ( dotata cu avioane de atac la sol Su-25 ) si de escadrila 28 ( dotata cu avioane de bombardament Su-24M), ambele avînd baza la Mykolaiv ( 70 km est de Odessa ).

Mai multe batalioane ale Garzii Nationale ucrainiene au fost dislocate în districtul Balta din regiunea Odessa. Orasul Balta,  aflat la 20 km de granita cu Transnistria, este un important nod de comunicatii care face legatura Kivevului cu Odessa si cu Chisinaul. Doar 70 km si niciun obstacol natural se afla între Odesa si granita cu Transnistria, distanta parcursa în mai putin de doua ore de blindatele ucrainiene. Simultan cu aceasta, unitatile de geniu ale armatei ucrainiene din regiunea Odessa, construiesc fortificatii în anumite zone de la granita cu Transnistria. Fortificatii care pot servi armatei ucrainiene ca puncte de plecare la o eventuala ofensiva.

Sub aceste auspicii, Petro Porosenko l-a numit pe fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili guvernator al regiunii ucrainene Odesa, desi pe numele lui Saakasvili justitia georgiana a emis mai multe mandate de arestare. Unul din ele


Asadar Euromaidanul a esuat într-o dictatura a oligarhilor de pretutindeni. Singura explicatie a acestei numiri a lui Saakasvili fiind aceea ca Transnistria ( unde 30 % din populatie s-a declarat ucrainiana ) are granita cu regiunea Odessa si Porosenco, sfatuit probabil de Casa Alba, planuieste o operatiune militara în zona. Daca ea iese prost, vinovat va fi Saakasvili care va fugi în SUA.îl acuza ca a ordonat lui Roman Samatava , director al departamentului pentru Apararea Constitutiei din Ministerul de Interne, sa organizeze escadraone ale mortii pentru lichidarea opozantilor lui Saakasvili. Sub pretextul lichidarii crimei organizate si a spionilor  rusi, sub mandatul lui Saakasvili au decedat subit sau au disparut peste 100 de persoane ( printre altii bancherul Sandro Ghirglviani, premierul Zurab Jvania si miliardarul Badro Patrakashvilii ), averea lor trecînd în buzunarele clanului Saakasvili. Presa georgiana afirma ca Saakasvili ar detine în bancile din SUA o avere mai mare decît oligarhii Porosenko si Igor Kolomoiski ( guvernatorul regiunii Dnepropetrovsk ) luati la un loc.

Saakasvili s-a facut remarcat în august 2008 ca un aventurier fara scrupule, prin atacarea Osetiei de Sud, rezultînd ”razboiul de cinci zile”. În care, în prima zi armata georgiana a atacat, restul de patru, fiind fugarita de rusi pîna la Tbilisi. Ofensiva georgiana în Osetia de Sud a început în seara zilei de 7 august 2008, la ea participînd 85 % din trupele de uscat ale Georgiei. Marele ”strateg” Saakasvili consiliat de americani, a comis o eroare fatala neblocînd tunelul montan Roki, lung de doi kilometri, ce leaga partea de nord a Osetiei de Sud de cea de Nord, adica de teritoriul Rusiei. Fapt ce a permis ca în ziua de 8 august, brigazile mecanizate rusesti sa ajunga la Tskinvali si sa inceapa urmarirea trupelor georgiene.

La începutul acestui an, politologul ucrainian Serghei Gaidai, director al Centrului pentru Planificare Strategica, a Republic of Moldovadescris deja ”Operatiunea Bumerang”, ca un razboi fulger în care „omuleti verzi” ucrainieni  ar ocupa în cinci zile Transnistria, capturînd conducerea transnistreana si contingentul de 400 de casti albastre rusesti, stationat acolo. Daca reprezentantii Aliantei Politice pentru Moldova Europeana care conduc R.Moldova se vor lasa pacaliti, vor constata cu surprindere ca atît Transnistria cît si Gagauzia ar putea reveni Ucrainei, drept compensatie pentru pierderea Crimeii. R.Moldova pierzînd 30 % din teritoriu.

 

Transnistria dispune de o armata de 7.000 de militari care încadreaza trei brigazi infanterie mecanizate ( dispuse la Tiraspol, Rîbnita si Dubasari ). Tehnica militara a acestora se compune din 50 tancuri ( T-55 si T-64 ), 30 masini de lupta ale infanteriei BMP-1, 107 TAB-uri ( BTR-60/70 si BRDM-2 ) , 40 de Aruncatoare Reactive cal. 122 mm ( BM-21 Grad ), 73 piese de artilerie D-44 si mortiere cal. 120mm. Apararea AA este compusa din rachete portabile Igla, 40 de tunuri ZU-23-2 cal. 23 mm ( raza de actiune 2,5 km ), S-60 cal. 57 mm ( raza de actiune 6 km si KS-19 cal. 100 mm ( raza de actiune 12 km ). Aviatia transnistreana este dotata cu un avion de transport Antonov An-26 si 5 elicoptere de transport Mi-8.

Daca atacarea Transnistriei dinspre Chisinau este extrem de anevoioasa datorita barierei naturale constituite de fluviul Nistru, atacarea ei dinspre regiunea Odessa, de catre armata ucrainiana, nu pune niciun fel de probleme. Cea mai rapida ofensiva din miscare, presupune fragmentarea dispozitivului armatei Transnistriei, izolarea si nimicirea lui pe parti. Directiile operative probabile fiind dinspre sud : Lymanske- Slobozia-Tiraspol-Bender, în centru : Crasîi Ocni-Dubasari si dinspre nord : Balta-Rîbnita.

Pentru a obtine surprinderea totala a transnistrenilor si a cuceri mai usor Tiraspolul, unitati ale armatei ucrainiene ar trebui sa treaca din Bugeac ( jumatatea de vest a regiunii Odessa ) în Gagauzia ( teritoriu al R.Moldova ). De unde foarte probabil ca nu vor mai pleca niciodata.

Serghei Lavrov a afirmat ca Rusia va riposta la fel ca si în Osetia de Sud, în cazul în care militarii sai din Transnistria


Interesant este ca în aceeasi zi, în care fostul lider georgian Mihail Saakasvili a fost numit guvernator al regiunii ucrainene Odesa, de la marea Neagra, distrugatorul american USS Ross a parasit portul Constanta, încercînd sa se apropie la mai putin de 25 de mile de peninsula Crimeea. El a fost imediat monitorizat de avioane rusesti SU-24.vor fi atacati. Dar Rusia nu are granita cu Transnistria si un pod aerian ar presupune zborul avioanelor militare de transport rusesti pe deasupra marii Negre, din Crimeea pîna la estuarul Nistrului. Si de acolo survolarea spatiului aerian al Ucrainei sau al R.Moldova pîna în Transnistria. Cele 12 sisteme de rachete sol-aer S-75 Dvina ale R. Moldova pot fi foarte usor bruiate de rusi, la fel ca si toate sistemele de rachete AA detinute de Ucraina.

Ca si scutul american de la Deveselu, distrugatorul USS Ross este înarmat cu rachete AA de tip RIM-174/ Standard Missile-6 ERAM ( raza de actiune 370 km ), RIM-156A/Standard Missile-2 ( raza de actiune 190 km ) si RIM-7 Sea Sparrow ( raza de actiune 19 km ). Iar ca armament ofensiv este dotat cu rachete de croaziera BGM-109G Tomahawk si nava-litoral RGM-165/Standard Missile-4 ( raza de actiune 280 km ). Este putin probabil ca rachetele AA americane sa fie anihilate prin bruiaj de catre rusi.

Pentru a zadarnici un pod aerian rusesc catre Transnistria, un distrugator american AEGIS ar trebui plasat în apropierea Crimeei, pe unde ar trece avioanele rusesti si unul în apele teritoriale ale Ucrainei, în apropierea estuarului Nistrului. Distrugatorul plasat în estuarul Nistrului ar putea fi folosit atît la asigurarea interzicerii accesului avioanelor rusesti în spatiul aerian al Ucrainei, R.Moldova si Transnistriei, cît si la lovirea trupelor  de uscat transnistrene.

Un înalt oficial NATO a declarat pentru fostul analist de informatii NSA si profesor la Colegiul Naval de Razboi al SUA, John Schindler, ca lumea va fi probabil în razboi cândva în aceasta vara si daca avem noroc nu va fi unul nuclear. Într-un editorial al ziarului People’s Daily publicat în septembrie 2014, analistul militar chinez Han Xudong, a avertizat ca Beijing ar trebui sa se pregateasca pentru un al treilea razboi mondial, care ar putea aparea din conflictul dintre Statele Unite si Rusia, pe tema Ucrainei.

Porosenco are tot interesul ca razboiul lui sa devina unul mondial. Si administratia SUA vrea razboi, dar limitat la continental european. Rusia nu da înapoi si daca asta vor ucrainienii si americanii care-i sustin, asta vor avea. Doreste Uniunea Europeana sa se angajeze alaturi de Ucraina si SUA la asemenea aventura devastatoare pentru care este total nepregatita ? În conditiile în care 80 % din teritoriul Europei nu va servi decît ca teren de confruntare între americani si rusi.

Articol scris de Valentin Vasilescu, analist militar, pilot, fost deputat si comandant adjunct al Aeroportului Otopeni - preluare ziaruldegarda.ro, articol prelluat cu acordul autorului

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.