Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BOMBĂ cu ceas într-o decizie CCR: Curtea ar putea anula hotărâri judecătoreşti

ccr curtea constitutionala

Supriză în motivarea unei decizii CCR: Curtea oferă Parlamentului argumentul necesar pentru schimbarea legislaţiei astfel încât cei 9 judecători constituţională să poată anula hotărârile definitive ale instanţelor.

Pe data de 31 mai 2017, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că prevederile art.II şi III din Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.95/2016 pentru prorogarea unor termene, precum şi pentru instituirea unor măsuri necesare pregătirii punerii în aplicare a unor dispoziţii din Legea nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă sunt neconstituţionale. În motivarea publicată recent există argumente care susţin ideea că CCR ar trebui să poată verifica şi constituţionalitatea hotărârilor judecătoreşti.

Vezi și: Flagrant organizat de DIICOT: Date personale ale unor afaceriști ruși, furate de români

"Fiind lămurită problema autorității competente să exercite controlul de constituţionalitate, Curtea reţine că, în prezent, dispoziţiile art.146 lit.a) teza întâi şi lit.d), respectiv lit.b), c) şi l) din Constituţie, coroborat cu art.27 alin.(1) din Legea nr.47/1992, reglementează expres controlul de constituţionalitate, pe de o parte, al actelor normative de reglementare primară, iar, pe de altă parte, al tratatelor internaţionale, al regulamentelor şi al hotărârilor parlamentare. Astfel, controlul de constituţionalitate a hotărârilor judecătoreşti, pe calea plângerii de neconstituţionalitate, nu este încă normativizat. Prin urmare, Curtea reţine că exercitarea unui control de constituţionalitate asupra hotărârilor judecătoreşti implică o verificare a conformităţii acestora cu Constituția, control care poate fi realizat numai de Curtea Constituţională, nu şi de instanţele judecătorești, iar decizia instanţei constituţionale astfel pronunţată poate constitui motiv de revizuire a hotărârii judecătorești anulate pe motive de neconstituţionalitate. Dar nicidecum nu se poate realiza un control de constituţionalitate al hotărârii judecătoreşti de către instanţa competentă să judece o cerere de revizuire pentru că s-ar ajunge în situaţia înfrângerii plenitudinii de jurisdicţie a Curţii Constituţionale în materia controlului de constituţionalitate. În caz contrar, Constituţia ar deveni subiectul unor interpretări mai mult sau mai puţin eterogene la nivelul tuturor instanţelor judecătoreşti existente în România. De asemenea, este evident că, în aceste coordonate, calea de atac extraordinară a revizuirii nu este mijlocul juridic adecvat pentru controlul de constituţionalitate al hotărârilor judecătoreşti", se arată în considerentele care însoţesc dispozitivul deciziei 377/2017 a CCR.

Vezi şi: Un lider PSD, declaraţii inedite despre românii de pe Facebook: 'Hashtag dilibau scrie pe toată lumea'

Practic, CCR semnalează lipsa reglementării în sensul controlului de constituţionalitate a hotărârilor judecătoreşti. Parlamentul poate acţiona în sensul punerii în acord a legislaţiei cu decizia CCR, să modifice legea organică de funcţionare a Curţii, în sensul menţionat în decizie. Astfel, cei 9 judecători constituţionali ar putea anula orice hotărâre judecătorească penală sau civilă, dacă aceasta nu respectă Constituţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.