Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BOMBĂ ÎN GUVERN - Ilie Sârbu îi face praf pe miniștrii PSD: “Își bat joc de noi?”

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, s-a dezlănțuit împotriva propriilor miniștri. Potrivit acestuia, oficialii din Guvern nu stau de vorbă cu nimeni, nimic măcar cu PSD-iștii.

Când vă duceţi pe la ministere aţi văzut că vă ţin pe la uşi, toţi. Nu au timp, sunt ocupaţi, sunt în şedinţe. Nici secretarii de stat nu stau de vorbă cu noi. Pe toţi şi pe cei de la putere”, a declarat Ilie Sârbu.

Revolta lui Sârbu a plecat de la situația din Senat, acolo unde in sedintele de la comisii lipsesc reprezentantii Guvernului. “Ne sfidează, nu le mai pasă”, a spus Ilie Sârbu despre miniștri si secretarii de stat din Guvern.

Potrivit acestuia, desi Victor Ponta le-a cerut ministrilor sa vina in Parlament, acestia tot nu sunt vazuti prin Senat. “Premierul le cere, mai mult decât speram noi, miniştrilor, să vină, că e interesul lor să vină, să ne explice, să promoveze proiectele. Nu mai vin nici la comisii… În plen, nu ştiu câţi miniştri am văzut”, a declarat Ilie Sârbu.

Mai mult, Calin Popescu Tariceanu s-a angajat sa le trimita tuturor ministrilor din Guvern o scrisoare in care sa-i avertizeze: daca nu vin in Parlament, nu le mai trec proiectele.

Situatia explozivă a fost dezbatuta in sedinta Biroului Permanent al Senatului din data de 29 septembrie 2014.

Redam mai jos extrase din stenograma discutiei:

Doamna Anca-Daniela Boagiu: Dacă-mi permiteţi, domnule preşedinte, rămâne pe fond problema pe care o avem şi anume aceea a lipsei reprezentanţilor Guvernului la dezbaterile din comisii (…) Am zis că rămâne problema de fond şi anume aceea că la  dezbaterea proiectelor de legi nu sunt prezente instituţiile care au iniţiat proiectele respective. Este o chestiune care se repetă (…) n-au nici măcar 10 minute să vină să explice?

Domnul Puiu Haşotti: Mulţumesc, domnule preşedinte. Este bine că doamna senator Boagiu a ridicat această chestiune. Cum sunt convins că ştiţi, la foarte multe comisii, nu vin cel puţin secretarii de stat. Astăzi, am constatat că la una dintre comisii a venit consiliera unei direcţii dintr-un minister. N-are importanţă. Este o discuţie veche şi nu cerem decât – şi am spus asta şi la putere şi în opoziţie de ani de zile – să se respecte Regulamentul şi să nu fie tratat Parlamentul de către Guvern – nu acum, de mult timp – în halul în care… în felul în care este tratat. Eu propun ca, în situaţia în care nu este un secretar de stat, reprezentant al Guvernului, la comisie, să nu se întocmească rapoartele. Aşa este corect şi aşa este regulamentar. Este incalificabil ce se întâmplă. Am aflat că de săptămâni bune, la una dintre comisii, nu a venit nimeni, niciun reprezentant al Guvernului, la o comisie foarte importantă, de altfel. Şi profit că este aici domnul secretar de stat, care dă din cap, că aşa a dat şi în legislatura trecută, când era secretar de stat, dar era de la PDL, nu de la PSD. La fel dădea din cap şi nu se făcea nimic.

Domnul Ilie Sârbu: Poate o să vi se pară curios, dar de data aceasta opoziţia are dreptate. Mai mult, nu-i permis, nu e nici colegial, cum am vrea să o luăm. Am aflat şi eu în dimineaţa asta împreună cu domnul lider Haşotti, că nu vine nimeni. Am ajuns într-o situaţie în care nu are rost să mai venim nici noi aici. Noi ne facem că ne jucăm de-a Senatul? Instituţie supremă, Legislativ... nu mai ştiu câte atribute îi putem pune în coadă… Nu se poate. Îşi bat joc de noi? Mai mult, vă spun, dragi colegi, cu toată deschiderea, când vă duceţi pe la ministere aţi văzut că vă ţin pe la uşi, toţi. Nu au timp, sunt ocupaţi, sunt în şedinţe. Nici secretarii de stat nu stau de vorbă cu noi.

Domnul Verestóy Attila: Şi pe noi.

Domnul Ilie Sârbu: Nu. Pe toţi şi pe cei de la putere. Nu mai fiţi atât de înţelegători, domnilor. Eu am fost în Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală. Ştiu colegii care au fost cu mine atunci, nu discutam treaba asta. Nu era secretar de stat, la revedere. Vii când vrei, când vrei să-ţi treci legea, altfel… O să vorbesc la grup, dacă toate grupurile agreează ideea asta, nu se repetă. Ei ştiu. Când văd că lăsăm portiţa deschisă, ne sfidează, nu le mai pasă. Şi la plen, aţi văzut, că tot domnul Iliescu vine şi mai sunt câteva doamne care mai vin pe acolo de la dezvoltare rurală... Haideţi să stabilim foarte clar...

Domnul Ilie Sârbu: Aş vrea să mai adaug un lucru. Am fost în nenumărate ori – şi am mai spus-o aici în şedinţa Biroului permanent – martor la şedinţele de coaliţie, la Birourile permanente ale partidului, când premierul le cere, mai mult decât speram noi, miniştrilor, să vină, că e interesul lor să vină, să ne explice, să promoveze proiectele. Nu mai vin nici la comisii… În plen, nu ştiu câţi miniştri am văzut. Haideţi să stabilim clar şi fără să mai facem excepţii.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: (…) În primul rând, profit de faptul că este aici domnul ministru Iliescu, pe care-l rog ca, cu prima ocazie, la şedinţa de Guvern, să transmiteţi care este decizia noastră. Şi aţi văzut că este un consens în această chestiune, prin a solicita ministerelor şi instituţiilor să trimită reprezentanţi la comisii, cel puţin la nivel de secretar de stat. Deci, ori ministru vine şi susţine proiectul ori secretarul de stat.

Punctul 2, dacă sunteţi de acord, cu asentimentul evident al dumneavoastră, aş face o scrisoare pe care s-o trimit tuturor membrilor Guvernului şi tuturor instituţiilor care sunt implicate cu proiecte legislative, prin care să-i informez asupra acestei decizii, şi prin care să le atragem atenţia că în cazul în care nu vor fi reprezentaţi la acest nivel, atunci proiectelor nu li se va da curs. Părerea mea e că nu trebuie luate în dezbatere... Nu luăm în dezbatere fără prezenţa lor şi nu facem raport, că nu asta e soluţia. Soluţia este să fie reprezentantul Guvernului prezent.

(...)

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Bine. Deci rămâne cum am stabilit. Vreau să-mi propuneţi, domnule secretar general, scrisoarea pe care s-o înaintăm şi domnului prim-ministru Ponta în acest sens.Vă mulţumesc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.