Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BOMBĂ în Ucraina: Ruşii susţin că Ucraina i-ar fi cedat Donbas-ul

Donbas

Ediţia rusă a revistei Forbes susţine că preşedintele ucrainean i-a oferit omologului său rus, Vladimir Putin, oportunitatea de a "lua (regiunea) Donbas" dar acesta din urmă a refuzat oferta şi i-a sugerat să îi recunoască independenţa, relatează Sputnik, în pagina electronică, preluat de Agerpres.

Într-un articol publicat luni în ediţia sa în limba rusă, Forbes susţine că preşedintele Vladimir Putin le-ar fi vorbit membrilor conducerii Uniunii ruse a industriaşilor şi antreprenorilor în cadrul unei întâlniri care a avut loc cu uşile închise despre o ofertă neaşteptată primită din partea omologului său ucrainean Petro Poroşenko. Revista citează surse "familiare cu discuţiile de la întâlnire", care a avut loc la 19 martie.

Putin ar fi spus că oferta a intervenit în timpul "negocierilor în format Normandia" din 11-12 februarie.

"El (Poroşenko) mi-a spus direct: "Ia Donbas!". I-am răspuns: "Eşti nebun? Nu am nevoie de Donbas! Dacă nici tu nu ai nevoie de el, declară-l independent?", afirmă sursa citată de Forbes, referindu-se la declaraţiile preşedintelui rus.

Putin ar fi spus însă ulterior că autorităţile ucrainene nu sunt pregătite să renunţe la această regiune. Dacă nu sunt pregătite, ar fi spus Putin, atunci ar trebui să le plătească locuitorilor din Donbas pensii şi beneficii sociale şi să reinstaureze sistemul bancar al regiunii.

Forbes susţine că unul dintre participanţii la întâlnire, care a cerut să nu i se dezvăluie identitatea, a confirmat că Putin a redat conversaţia cu Poroşenko, dar a admis că preşedintele rus a spus însă altceva.

"Poroşenko i-a propus Rusiei să sigure Donbas-ului sprijin financiar. Putin a spus că ar fi posibil doar dacă Donbas devine parte a Rusiei. Atât timp cât (regiunea) Donbas face parte din Ucraina, toate plăţile trebuie făcute de partea ucraineană", a relatat Forbes, citându-l pe participantul respectiv.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacţionat imediat după aceste dezvăluiri.

"Nu este foarte bine că unii dintre participanţii la întâlnire au dezvăluit conţinutul discuţiei lor cu preşedintele. Ţine de conştiinţa lor dacă spun adevărul sau nu. Nu voi comenta", a declarat el.

Kievul a prezentat, de asemene, propria versiune a conversaţiei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Ievhen Perebiinis, a scris pe Twitter că preşedintele ucrainean a vrut să spună că Rusia ar trebui mai degrabă să plece din Donbas decât să îl ia, ceea ce în ucraineană sună similar. Comentariile la mesajul său sugerează însă că este puţin probabil ca cei doi preşedinţi să fi vorbit în ucraineană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.