Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BOMBĂ Tudorel Toader anunță că e POSIBIL ca procurorul general să fie numit de Senat

Tudorel Toader Hans Klemm

Ministrul Justiției a aruncat bomba lunii în sistemul judiciar! Tudorel Toader a anunțat că e posibil, după o discuție cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, ce urmează a avea loc marți dimineața, la ora 08.30, să propună ca procurorul general să fie numit de Senat, așa cum e în SUA.

Reacția ironică a lui Toader vine după ce ambasadorul SUA a criticat propunerile de modificare a legilor justiției, prin care numirea șefifor parchetelor se va face doar de către minister și CSM, fără implicarea președintelui României, așa cum este în acest moment.

Citește și: Noroc de milioane! Cine este politicianul român care a câștigat la Loto 2,6 milioane euro

”Mă întâlnesc cu ambasadorul SUA la sediul Ministerului Justiției, la cererea sa.  El a spus că e îngrijorat după ce am făcut propunerile de modificare a legilor justiției. PPoate că este îngrijorat de faptul că (...) nu am propus sistemul cel mai democratic, din Statele Unite, prin care procurorul general este numit de către Senat.

Şi atunci, dacă este să spulberăm îngrijorarea, mă gândesc să propun şi eu ca procurorul general din România să fie propus de către Senat, să avem o echivalenţă a procedurilor şi să tindem şi noi spre acelaşi standard de democraţie.

Citește și: Scandal de corupție la nivel internațional! Un ministru deja arestat

Am văzut că media a titrat, oarecum specific modului de abordare, că ambasadorul a chemat ministrul Justiţiei la dialog. De principiu, nu poate să ma cheme la mine în birou. Daca mă chema la ambasadă, mergea. E a treia oară când mă întâlnescu cu ambasadorul. Am primit la Ministrul Justiţiei mai mulţi ambasadori, de fiecare dată la iniţiativa dânşilor. Mi-a oferit mai multe variante de întrevedere, am oferit varianta mea, pe care a acceptat-o cu promptitudine. Aş fi preferat şi motivarea exprimării îngrijorării. Discursul a fost prin media. Mâine o sa aflu, am să întreb, probabil, sau o să-mi spuna domnia sa. Deşi e foarte posibil ca mâine să nu discutăm de legile justiţiei pentru că în vizitele anterioare m-a invitat să fac o vizită în SUA. Voi vedea mâine.

Citește și: Ce salariu încasează Cristina Neagu de la CSM București

Aş putea să dau numeroase exemple în care desemnarea, numirea o face Parlamentul, forul politic cel mai reprezentativ şi unica autoritate legiuitoare. (...) Până la urmă, dacă vrem să privim lucrurile în chip riguros, într-o societate normală, cu comportamente, conduite normale, nici nu ar trebui să conteze cine numeşte, ar trebui ca procurorul general să aibă deplină autonomie în îndeplinirea atribuţiunilor, să nu aibă dependenţe de ceilalţi, să aibă conştiinţa necesităţii îndeplinirii după Constituţie a obligaţiilor pe care le are. Procurorul general, că e numit de preşedinte, de Parlament, de ministru, de CSM, e procuror general, cu aceleaşi atribuţii pe care trebuie să şi le îndeplinească.”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3.

Citește și: Simona Halep face o mutare bombă! Cine va fi noul ei antrenor și cu cât va fi plătit de campioană .

În opinia sa, indiferent de poziţiile exprimate de reprezentanţii unor state partenere, în România trebuie să se legifereze în funcţie de specificul naţional, în limitele impuse de acordurile internaţionale la care ţara noastră este parte.

"Nu am de unde cunoaşte eu în ce ţări şi ambasadorii altor state îşi exercită, să spunem, limitele de competenţă. Dar şi noi avem partea noastră de culpabilitate, pentru că, în final, un ambasador îşi exprimă un punct de vedere, o îngrijorare, îşi exprimă o dorinţă, dar noi trebuie să ţinem calea noastră, să legiferăm în acord cu specificul naţional, să legiferăm în acord cu standardele constituţionale, pe de o parte, cu standardele democratice, pe de altă parte. Şi să nu uităm (...) că noi avem condiţionalităţi de ordin juridic de a reglementa, de a legifera, izvorâte din Constituţie, pe de o parte, izvorâte din tratatele constitutive ale Uniunii Europene, pe de altă parte (...), şi în acelaşi timp obligaţii izvorâte din acordurile internaţionale la care România este parte. Prin urmare, menajând toate bunele relaţii cu statele partenere cu care avem poziţii privilegiate, ţinând seama de Convenţia europeană a drepturilor omului, de Constituţie, acelea sunt reperele obligatorii pe care noi trebuie să legiferăm", a spus ministrul justiţiei.

Citește și: Probleme mari pentru Rareș Bogdan! Cine îi cere 40.000 de euro și de ce

El a adăugat că orice ţară membră a Uniunii Europene are dreptul să transpună directivele comunitare în legislaţia proprie în concordanţă cu specificul naţional.

"O soluţie legislativă dintr-o ţară membră a Uniunii Europene poate că nu este matematic riguros necesară şi adaptabilă specificului nostru naţional şi de aceea avem această marjă de apreciere, funcţie de specificul naţional, în transpunerea unei directive europene. În rest, bune relaţii, bună colaborare, respectate acordurile toate celelalte, dar menţinându-ne direcţia noastră, firul nostru de reglementare", a afirmat Tudorel Toader.

Citește și: LIDL, implicat într-un SCANDAL fără margini! Ce acuzații i se aduc gigantului .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.